Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Zelensky - Καμία αναφορά για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Zelensky - Καμία αναφορά για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου
Η πρωτοχρονιάτικη ομιλία δεν έκανε σχεδόν καμία άμεση αναφορά στην κατάσταση στη γραμμή του μετώπου μήκους 1.000 χιλιομέτρων ή στην περιορισμένη επιτυχία της αντεπίθεσης
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky υποσχέθηκε στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του να εξαπολύσει "οργή" εναντίον των ρωσικών δυνάμεων το 2024, ισχυριζόμενος ότι η Ουκρανία έγινε ισχυρότερη καθώς ο πόλεμος προχωρά προς το δεύτερο έτος του.
Όμως, το 20λεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Zelensky, το οποίο παραδόθηκε από το γραφείο του στο Κίεβο, δεν έκανε σχεδόν καμία άμεση αναφορά στην κατάσταση στη μετωπική γραμμή μήκους 1.000 χιλιομέτρων (600 μιλίων) ή στην περιορισμένη επιτυχία της αντεπίθεσης που ξεκίνησε τον Ιούνιο. Ούτε αναφέρθηκε στις πολιτικές και διπλωματικές δυσκολίες για την εξασφάλιση της συνέχισης της στρατιωτικής και άλλης βοήθειας τόσο από το Κογκρέσο των ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Zelensky είπε ότι ο πόλεμος δίδαξε τους Ουκρανούς να αντέχουν τις ρωσικές επιθέσεις και να προσαρμόζονται στις δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών ρεύματος, της λειτουργίας της βιομηχανίας και των απειλών για τη ναυτιλία των εξαγωγών της.
"Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της χρονιάς, το κύριο επίτευγμά της: Η Ουκρανία έγινε ισχυρότερη. Οι Ουκρανοί έγιναν ισχυρότεροι", δήλωσε ο Zelensky στην ομιλία, η οποία διανθίστηκε με πλάνα από πόλεις που δέχονται επιθέσεις και συναντήσεις με ηγέτες των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας.
"Όταν, στις αρχές του 2023 ... ξεπεράσαμε, χωρίς υπερβολή, τον πιο δύσκολο χειμώνα στην ιστορία. Όταν αποδείξαμε ότι οι Ουκρανοί είναι πιο ανθεκτικοί από το κρύο και το σκοτάδι. Πιο δυνατοί από τις διακοπές ρεύματος και τις απειλές διακοπής ρεύματος.
"Οι Ουκρανοί είναι ισχυρότεροι από κάθε αποκλεισμό και βέτο, δυσπιστία ή σκεπτικισμό", είπε.

Νέες επιθέσεις από Ρωσία

Το μήνυμά του ήρθε εν μέσω νέων επιθέσεων. Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανέφερε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε νέα νυχτερινή αεροπορική επίθεση, με στόχο τις περιοχές Mykolaiv, Οδησσό και Dnipro. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Οδησσό.
Την Παρασκευή η Μόσχα εξαπέλυσε μπαράζ πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον ουκρανικών πόλεων, σκοτώνοντας 39 ανθρώπους σε μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.
Από ουκρανικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Ντονέτσκ νωρίς την Πρωτοχρονιά σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος στην ανατολική περιοχή της Ουκρανίας.
Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε "σφοδρούς βομβαρδισμούς" των ουκρανικών δυνάμεων στο κέντρο του Donetsk, έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ο Denis Pushilin, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της ευρύτερης περιοχής του Ντονέτσκ, διοικητικό κέντρο της οποίας είναι η πόλη Donetsk.
Ο Zelensky επεσήμανε τις ουκρανικές επιτυχίες στον περιορισμό και την επίθεση του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, που επιβεβαιώνονται "από τα μεγάλα αποβατικά πλοία τους, τα πυραυλοφόρα και τις κορβέτες περιπολίας στον πυθμένα της θάλασσας". Είπε ότι η Ουκρανία θα δει "σίγουρα" F-16 στον ουρανό φέτος, ενώ επανέλαβε την υπόσχεση να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή όπλων και να παράγει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον επόμενο χρόνο.
"Του χρόνου, ο εχθρός θα νιώσει την οργή της εγχώριας παραγωγής", είπε.

Εκκλήσεις για στήριξη από Δύση

Με τον πόλεμο να εισέρχεται πλέον στο τρίτο ημερολογιακό έτος του, ο Zelensky προέτρεψε τους δυτικούς συμμάχους του να συνεχίσουν να τον υποστηρίζουν εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων κόπωσης από τη σύγκρουση.
"Οι Ουκρανοί είναι ισχυρότεροι από κάθε ίντριγκα, από κάθε προσπάθεια να μειωθεί η παγκόσμια αλληλεγγύη, να υπονομευθεί ο συνασπισμός των συμμάχων μας", προειδοποίησε ο Zelensky στο μήνυμά του.
Παρά τα δυτικά όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Ουκρανία αγωνίστηκε να κάνει μια σημαντική πρόοδο στην αντεπίθεσή της το 2023 εναντίον των εισβολέων ρωσικών δυνάμεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης