Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Ο Biden θα προκαλέσει το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κραχ και Ύφεση τύπου 1929 – Εκτόξευσε τον πληθωρισμό πάνω από 30%

Trump:  Ο Biden θα προκαλέσει το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κραχ και Ύφεση τύπου 1929 – Εκτόξευσε τον πληθωρισμό πάνω από 30%
Σύμφωνα με μια εναλλακτική μέτρηση του πληθωρισμού που βασίζεται στην ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για τη μέτρηση του πληθωρισμού στη δεκαετία του 1980,  το ποσοστό του πληθωρισμού στη διακυβερνηση Biden αυξήθηκε πάνω από 30%
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump προέβλεψε την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2023 ότι εάν δεν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024, η Αμερική θα υποστεί το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κραχ στην ιστορία - ακολουθούμενο από μία οικονομική καταστροφή τύπου Μεγάλης Ύφεσης.
Ο Πρόεδρος Trump έκανε την παρατήρηση σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία επισήμανε ότι η οικονομία υπό τον Πρόεδρο Joe Biden είναι σε «τρομερά αρνητική» κατάσταση καθώς ο υψηλός πληθωρισμός έχει χτυπήσει τα αμερικανικά νοικοκυριά και έχει διαβρώσει την αγοραστική τους δύναμη.
«Το μόνο πράγμα που κρατά την οικονομία ‘’ζωντανή’’ είναι οι αναθυμιάσεις όσων καταφέραμε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Trump», έγραψε ο πρώην πρόεδρος, προσθέτοντας ότι, με βάση ορισμένους δείκτες το σωρευτικό επίπεδο πληθωρισμού από τότε που έφυγε από την εξουσία είναι πάνω από 30%.
Επίσημα κυβερνητικά στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας (BLS) δείχνουν ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 17% από την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου Biden.
Ωστόσο, μια εναλλακτική μέτρηση του πληθωρισμού που χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για τη μέτρηση του πληθωρισμού στη δεκαετία του 1980, τοποθετεί αυτό το ποσοστό σε περίπου διπλάσιο ποσοστό, δηλαδή πάνω από 30%.

Δεν αναζητούν δουλειά…

Παρόλο που οι οικονομικοί σύμβουλοι του Προέδρου Biden έχουν επισημάνει τη μείωση του πληθωρισμού και την εύρωστη αγορά εργασίας ως σημάδια ότι οι πολιτικές των «Bidenomics» λειτουργούν, υπάρχει μια σειρά από οικονομικούς δείκτες που υποδηλώνουν το αντίθετο.
«Ο πληθωρισμός έχει ηρεμήσει λίγο τώρα, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι η οικονομία δεν είναι καλή.
Οι αριθμοί για τις θέσεις εργασίας είναι ψεύτικοι επειδή εκατομμύρια άνθρωποι δεν αναζητούν δουλειά», σημείωσε ο Trump.
Μερικοί από αυτούς τους δείκτες περιλαμβάνουν το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας που έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, τις νέες παραγγελίες για προϊόντα αμερικανικής παραγωγής που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια και έναν προσεκτικά παρακολουθημένο μετρητή εργοστασιακής δραστηριότητας που δείχνει ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο για 13ο συνεχόμενο μήνα.

Κραχ στο χρηματιστήριο;

Ωστόσο, με τις αγορές να αναμένουν ότι η Fed θα πατήσει γκάζι... σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε τους τελευταίους μήνες, οι χρηματιστηριακές αγορές ανέβηκαν και το καταναλωτικό κλίμα κατέγραψε άνοδο τον Δεκέμβριο.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο περίπου 24 % το 2023 και κυμαίνεται κοντά στο υψηλό όλων των εποχών, ενώ ο Dow Jones πρόσφατα βρέθηκε σε νέο υψηλό.
Είναι μια εξέλιξη την οποία ο πρόεδρος Trump αποδίδει στις προσδοκίες γύρω από τις εκλογές του επόμενου έτους.
«Το χρηματιστήριο είναι μόνο ψηλά επειδή οι άνθρωποι και οι θεσμοί πιστεύουν και περιμένουν από μένα να κερδίσω τις προεδρικές εκλογές του 2024», έγραψε.
«Αν δεν κερδίσω, είναι η πρόβλεψή μου ότι θα έχουμε ένα «κραχ» στο χρηματιστήριο χειρότερο από αυτό του 1929 - μια Μεγάλη Ύφεση».
Τα κραχ της Wall Street στα τέλη Οκτωβρίου 1929 - γνωστά ως Μαύρη Πέμπτη, Μαύρη Δευτέρα και Μαύρη Τρίτη - ήταν τα χειρότερα στην ιστορία των ΗΠΑ.
Όχι μόνο προκάλεσε τη μεγαλύτερη πτώση στο χρηματιστήριο ποτέ (ο Dow Jones έπεσε 89%), συνέβαλε επίσης στη Μεγάλη Ύφεση. μια οικονομική κρίση επικών διαστάσεων που έπληξε την Αμερική για σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία, τη δεκαετία του 1930.

Ασφαλές προβάδισμα έναντι του Biden

Η ζοφερή πρόβλεψη του Trump για οικονομική κατάρρευση, εάν αποτύχει να κερδίσει την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, έρχεται εν μέσω πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι προηγείται του Προέδρου Biden κατά 18 μονάδες σχετικά με το ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος στην οικονομία - το πιο σημαντικό ζήτημα για τους ψηφοφόρους.
«Υπάρχει ενα νέο αφηγημα το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει..
Σας λέω ότι ο λόγος που η χρηματιστηριακή αγορά είναι ανοδική είναι μόνο επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα κερδίσω τις εκλογές», υποστήριξε ο Trump.
Η αποτίμηση της προεδρίας Βιδεν σημειώνει αρνητικά ρεκόρ όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές
Το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Joe Biden έφτασε στο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, με τους ψηφοφόρους να δίνουν στον πρόεδρο ιδιαίτερα χαμηλούς βαθμούς για τη μετανάστευση και την οικονομία.
Μόλις το 34% των ψηφοφόρων στην τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Monmouth θεωρεί θετική την επίδοση του προέδρου Biden, η οποία μειώθηκε απότομα από 54% αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021 και το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία diejagvg;hwτης έρευνας.
Πάνω από τα δύο τρίτα αποδοκιμάζουν τις επιδόσεις του στους τομείς της μετανάστευσης και του πληθωρισμού.

H αποτυχία στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από το πρόσφατο υψηλό των 40 και πλέον ετών του 9,1% σε ατήσια βάση τον Ιούνιο του 2022, πολλοί μήνες αυξημένων ανοδικών πιέσεων στις τιμές έχουν επηρεάσει αρνητικά τις αμερικανικές οικογένειες.
Το Heritage Foundation υπολόγισε πρόσφατα ότι ο πληθωρισμός κοστίζει στην τυπική αμερικανική οικογένεια περίπου 7.400 δολάρια σε χαμένο ετήσιο εισόδημα.
Και ενώ τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 17% από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Biden, ένας εναλλακτικός δείκτης που αναπτύχθηκε από τον οικονομολόγο John Williams εκτιμά ότι το ύψος του είναι περίπου διπλάσιο.
Όσον αφορά τη μετανάστευση, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Biden, υπήρξαν περίπου 8 εκατομμύρια είσοδοι παράνομων μεταναστών σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των 3,2 εκατομμυρίων μόνο το οικονομικό έτος 2023.
Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) κατέγραψε τον πλέον αρνητικό όσον αφορά τις εισόδους μεταναστών Νοέμβριο που έχει καταγραφεί τον περασμένο μήνα, με τις συγκρούσεις στα νότια σύνορα να ανέρχονται συνολικά σε 242.418, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή της υπηρεσίας.
Αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος ακόμη και από τον υψηλότερο μήνα που έχει δει ο Πρόεδρος Trump.
Σύμφωνα με τα συγκλονιστικά προκαταρκτικά στοιχεία που έλαβε το Fox News στις 29 Δεκεμβρίου, έχουν ήδη γίνει πάνω από 276.000 συλλήψεις παράνομων μεταναστών, ακόμη και χωρίς τις τρεις τελευταίες ημέρες του μήνα.
Το τρέχον ρεκόρ των 269.735 συλλήψεων σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια στιγμή, μόνο 3 στους 10 Αμερικανούς δήλωσαν ότι ο Πρόεδρος Biden δίνει αρκετή προσοχή σε θέματα που είναι πιο σημαντικά για αυτούς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Monmouth.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης