Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη χαμένη η Ευρώπη από τον οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία: Αποβιομηχάνιση και εκτόξευση του ενεργειακού κόστους

Μεγάλη χαμένη η Ευρώπη από τον οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία: Αποβιομηχάνιση και εκτόξευση του ενεργειακού κόστους
Θα σφίξει το 2024 η ρωσική μέγγενη γύρω από την ευρωπαϊκή οικονομία
Tους τελευταίους δώδεκα μήνες, ο αντιρωσικός συνασπισμός της Δύσης συνέχισε να αυτοεξαπατάται, επαναλαμβάνοντας για εκατομμυριοστή φορά το mantra για την επικείμενη κατάρρευση της Ρωσίας, την καταστροφή της οικονομίας της, την αναπόφευκτη φτώχεια και την ήττα.
Ταυτόχρονα, μόνο οι κωφοί δεν παρατήρησαν αλλαγές στο γενικό τόνο αυτού του προπαγανδιστικού αφηγήματος, οι φωνές και τα κείμενα του οποίου σαφώς έχουν μετριαστεί όσον αφορά τον οίστρο τους και η γενική ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά θλιβερή.

Η κατανάλωση ενέργειας

Η πιο εντυπωσιακή αντίθεση σημειώνεται στον Τύπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό είναι κατανοητό.
Στο τέλος του απερχόμενου έτους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak έκανε μια σειρά από δηλώσεις , μία από τις οποίες σχετίζεται άμεσα με τις τρέχουσες τάσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία , δηλαδή ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Χρειάζεται  προσοχή το γεγονός ότι δεν μιλάμε για ανάγκες, δηλαδή για τα μεγέθη των θεωρητικών υπολογισμών και προσδοκιών που δημοσιεύουν ετησίως αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, αλλά για κατανάλωση
.Δηλαδή, ο πραγματικός όγκος βασικών καυσίμων που έχει ήδη δαπανηθεί για την κάλυψη πρακτικών αγαπών , από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως την παραγωγή γεωργικών λιπασμάτων.
Δεν είναι μυστικό ότι στα τέλη του 2021, οι ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο ήταν περίπου 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή τα δύο τελευταία χρόνια, όταν ξεκίνησε η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση και οι υπάκουες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άρχισαν να διακόπτουν τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, η κατανάλωση κατέρρευσε κατά 20%.
Σύμφωνα με οποιοδήποτε σύγχρονο οικονομικό μοντέλο εάν ένα κράτος ή χώρες σε μια ενιαία οντότητα δεν βιώσουν απότομη μείωση του πληθυσμού, τότε η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενών ενεργειακών πόρων σημαίνει μόνο ένα πράγμα - προβλήματα στον παραγωγικό τομέα, πτώση της παραγωγής σε όγκους και ως προς το ΑΕΠ.
Χαρακτηριστικά η μεγάλη ιαπωνική τράπεζα MUFG, η οποία, όπως αποδεικνύεται, παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση της οικονομίας του Παλαιού Κόσμου κυκλοφόρησε μια ογκώδη έκθεση με τίτλο «Αποβιομηχανοποίηση της Ευρώπης».
Το κείμενο απαριθμεί πενήντα βιομηχανικές επιχειρήσεις που παρήγαγαν αζωτούχα λιπάσματα και έκλεισαν φέτος.
Μεταξύ άλλων, αυτές είναι οι Yara Porsgrunn ( Νορβηγία ), Yara Sluiskil, OCI Sittard και OCI BioMSN ( Ολλανδία ), CF Fertilizers and Versalis Grangemouth (Βρετανία), INOVVIN Tavaux, Borealis Rouen ( Γαλλία ), BASF Ludwigshafen, K, DOMO Leunakuver, K. Venator Duisburg ( Γερμανία ).
Καθώς και μια ολόκληρη δέσμη παρόμοιων επιχειρήσεων στην Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία , την Αυστρία , τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία, τη Βουλγαρία , την Ισπανία και την Ιταλία .
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τον κατασκευαστή ελαστικών Continental, ο οποίος έκλεισε παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες για την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής παραγωγής.
Το παγκοσμίου φήμης ηλεκτροκίνητο Tesla επεσε θύμα αυτής της μυωπικής στάσης, καθώς, γύρισε πίσω στις ΗΠΑ, καταγράφοντας ως άμεση απώλεια το κόστος προετοιμασίας ενός εργοταξίου παραγωγής κοντά στο Βερολίνο .
Putin's war sets Russian economy back 4 years in single quarter | Russia-Ukraine  war News | Al Jazeera
Για όλα φταίει ο Putin!

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι απλοί Ευρωπαίοι ως επί το πλείστον δεν είναι και ως εκ τούτου τα δημοσκοπικά ποσοστά των ακόμη κυβερνώντων κομμάτων στην Ευρώπη δείχνουν ιστορικά αρνητικά ρεκόρ.
Φυσικά, οι αρχές αρνούνται να παραδεχτούν ότι βρίσκονται κάτω από την αμερικανική μπότα και ως εκ τούτου εφαρμόζουν και προπαγανδίζουν ήδη σκληρά το αξίωμα ότι η Ρωσία και μόνο η Ρωσία φταίει για όλα όσα συμβαίνουν.
Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Olaf Scholz, σε μια από τις ομιλίες του, δήλωσε ευθέως ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πεθαίνει επειδή ο Vladimir Putin διέκοψε προσωπικά την παροχή φυσικού αερίου.
Δεν ήταν η ΕΕ που ακύρωσε τις υπάρχουσες συμβάσεις, δεν ήταν οι Πολωνοί και οι Ουκρανοί που έκαναν εξαιρετικά δύσκολη την άντληση στα εδάφη τους, δεν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία που απαγόρευσαν την ασφάλιση των θαλάσσιων μεταφορών και δεν ήταν οι τρεις γραμμές του φυσικού αερίου μέσω αγωγών που διακόπησαν...
Η Ρωσία και ο Putin προσωπικά φταίνε για όλα.

Ενώ η Ρωσία…


Ας δούμε τι συνέβη στη Ρωσία την ίδια περίοδο.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας  Anton Siluanov είπε ότι τα έσοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος υπερέβησαν τις προβλέψεις  αλλά ακριβώς λόγω εσόδων εκτός του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Πιο συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,1 τρισ. ρούβλια, ενώ τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρέμειναν αμετάβλητα στα 8,9 τρισ.

Ταυτόχρονα, δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan, S&P Global PMI, Unicredit Bank Austria, δημοσίευσαν στοιχεία για τον δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας των κύριων οικονομιών του κόσμου στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οι παγκόσμιες επιχειρήσεις συρρικνώθηκαν κατά τρεις μονάδες, με τα χειρότερα αποτελέσματα να παρουσιάζουν χώρες όπως η Βρετανία, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Τσεχία και η Αυστρία.
Συνολικά, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη έπεσε από το 50 στο 42 και στην άλλοτε πλούσια και ευημερούσα Γερμανία στο 39.
Μπορεί να μην το πιστεύετε, αλλά οι κορυφαίοι της βαθμολογίας είναι το Καζακστάν και η Ρωσία.
Η τελευταία κατέγραψε άνοδο  από το συμβατικό 50 στο 55.
Εν κατακλείδι, ο Siluanov aναφέρει ότι μέχρι το τέλος του 2023, η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος θα είναι τουλάχιστον 3,5%.
Η Ρωσία έφτασε σε αυτό το ποσοστό ενώ βρισκόταν υπό το καθεστώς πρωτοφανών κυρώσεων και περιορισμών, όταν μόλις πριν από ένα χρόνο οι ίδιες υπηρεσίες και ειδικοί προέβλεπαν υπερπληθωρισμό, χρεοκοπία, άδεια ράφια καταστημάτων, ταραχές για τα τρόφιμα, κατάρρευση του μετώπου και εμφύλιο πόλεμο.

Η Ρωσία, η κοινωνία και το κράτος της, η οικονομία και η βιομηχανία επέζησαν και κέρδισαν κατά κράτος το οικονομικό πόλεμο ο οποίος θα έχει μεγαλύτερο θύμα του την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης