Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Rolls Royce συζητά με την ουκρανική DTEK την κατασκευή μίνι πυρηνικών σταθμών (SMRs) στην Ουκρανία

Η Rolls Royce συζητά με την ουκρανική DTEK την κατασκευή μίνι πυρηνικών σταθμών (SMRs) στην Ουκρανία
Αυτή η στρατηγική κίνηση ευθυγραμμίζεται με την επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της και να αγκαλιάσει αποκεντρωμένες και ανανεώσιμες επιλογές, όπως τα αιολικά και τα ηλιακά πάρκα
Η μεγάλη βρετανική αεροδιαστημική και αμυντική εταιρεία Rolls Royce βρίσκεται σε συζητήσεις με τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, την DTEK, για την κατασκευή μιας σειράς μίνι πυρηνικών σταθμών σε όλη τη χώρα.
Η DTEK είναι υπεύθυνη για το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.
Όπως μεταφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η DTEK, του Ουκρανού δισεκατομμυριούχου Rinat Akhmetov, εξετάζει το ενδεχόμενο εγκατάστασης μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) σε τοποθεσίες που τροφοδοτούνται αυτή τη στιγμή από σταθμούς άνθρακα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DTEK, Maxim Timchenko, οραματίζεται την πυρηνική ενέργεια να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο μελλοντικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, καθώς η Ουκρανία συμμετέχει στην παγκόσμια στροφή από την βασική εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ειδικά όταν η χώρα θα ξεκινήσει την ανοικοδόμηση όταν τελειώσει η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Αυτή η στρατηγική κίνηση ευθυγραμμίζεται με την επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της και να αγκαλιάσει αποκεντρωμένες και ανανεώσιμες επιλογές, όπως τα αιολικά και τα ηλιακά πάρκα.
Η πρωτοβουλία είναι επίσης μια απάντηση στη στοχευμένη εκστρατεία βομβαρδισμών της Ρωσίας, που στοχεύει ειδικά στη διακοπή της υποδομής δικτύου της Ουκρανίας κατά τους σκληρούς χειμερινούς μήνες.
Παρά την αυξανόμενη εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Timchenko υπογραμμίζει τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ουκρανία.
Υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τη Rolls-Royce SMR για τη δυνητική μετατροπή της σημαντικής χωρητικότητας των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στο χαρτοφυλάκιο της DTEK.
Σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων, η DTEK και η Rolls Royce θα μετατρέψουν έως και οκτώ υπάρχοντες σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων δύο που βρίσκονται επί του παρόντος σε ουκρανικά εδάφη που κατέχονται από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία εξαρτάται ήδη σε μεγάλο βαθμό από την πυρηνική ενέργεια.

Πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, τα τέσσερα κρατικά εργοστάσια της Ουκρανίας παρήγαγαν πάνω από το ήμισυ της ισχύος της χώρας.
Συγκεκριμένα, μία από αυτές τις τοποθεσίες, ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhzhia, βρίσκεται επί του παρόντος σε κατεχόμενα από Ρώσους εδάφη.
Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συζητήσεων με τη Rolls Royce, η DTEK διερευνά επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας τμήματος της εφοδιαστικής αλυσίδας SMR στην Ουκρανία, αξιοποιώντας την υπάρχουσα τεχνογνωσία της χώρας στην πυρηνική μηχανική.
Οι λεπτομέρειες αυτών των συζητήσεων για τους SMR παραμένουν εμπιστευτικές, σύμφωνα με την Rolls-Royce .
Ως απάντηση στις ρωσικές επιθέσεις στην υποδομή της Ουκρανίας από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση τον Φεβρουάριο του 2022, η DTEK αναζητά ενεργά εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Τα SMR θεωρούνται μια λύση καθαρής ενέργειας

Η Rolls Royce περιγράφει το SMR της ως μια «οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή λύση» που χρησιμοποιεί αποδεδειγμένη και άμεσα διαθέσιμη τεχνολογία για τη δημιουργία ενός πλήρως ολοκληρωμένου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σε εργοστασιακό περιβάλλον.
Δίνει έμφαση στη σπονδυλοποίηση και μεγιστοποιεί την εργασία που βασίζεται στο εργοστάσιο.
Η παγκόσμια ζήτηση για καθαρή ενέργεια έχει προσδώσει βαρύτητα στους SMR, προσφέροντας αξιόπιστες οδούς για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων.
Έχουνξ σχεδιαστεί σχολαστικά για να ανταποκριθούν σε αυτή τη μνημειώδη παγκόσμια πρόκληση και φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα προϊόν παγκόσμιας κλάσης που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς.
Το κλιμακούμενο εργοστασιακό μοντέλο επιτρέπει στη Rolls Royce να προσαρμοστεί στην αυξανόμενη ζήτηση επενδύοντας σε επιπλέον εργοστάσια χρησιμοποιώντας τα ίδια συστήματα σχεδίασης και διαχείρισης που εφαρμόζονται σε όλα τα SMR.

Ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής SMR της Rolls Royce διαθέτει ισχύ 470 μεγαβάτ ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, που ισοδυναμεί με περισσότερες από 150 ανεμογεννήτριες στην ξηρά.
Με διάρκεια ζωής τουλάχιστον 60 ετών, εξασφαλίζει συνεπή παραγωγή βασικού φορτίου, υποστηρίζοντας την επέκταση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Καταλαμβάνοντας μόλις το ένα δέκατο του μεγέθους μιας συμβατικής εγκατάστασης πυρηνικής παραγωγής, η Rolls Royce SMR είναι εργοστασιακά κατασκευασμένη, επιτρέποντας τη μεταφορά ολοκληρωμένων μονάδων με διάφορα μέσα, μειώνοντας τις κινήσεις του οχήματος και τους κινδύνους ολοκλήρωσης ενώ παράλληλα ενισχύει τη βεβαιότητα του χρόνου κατασκευής.
Ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Rolls Royce SMR, ισοδύναμος με το μέγεθος δύο γηπέδων ποδοσφαίρου, μπορεί να τροφοδοτήσει περίπου ένα εκατομμύριο σπίτια, υποστηρίζοντας λύσεις ηλεκτρικής ενέργειας εντός του δικτύου και καθαρής ενέργειας εκτός δικτύου για βιομηχανικές διεργασίες και την παραγωγή καθαρών καυσίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης