Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη ζώνη Schengen Βουλγαρία και Ρουμανία από 1/4/24 - Χωρίς διαβατήρια ταξιδεύουν στην Ευρώπη οι πολίτες τους

Στη ζώνη Schengen Βουλγαρία και Ρουμανία από 1/4/24 - Χωρίς διαβατήρια ταξιδεύουν στην Ευρώπη οι πολίτες τους
Η ζώνη Schengen για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών δημιουργήθηκε το 1985 και περιλαμβάνει 23 από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σχετικά Άρθρα
H Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ενταχθούν στη ζώνη Schengen από την 1 Απριλίου 2024, ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ένταξη αυτή ωστόσο αφορά μόνο τα αεροπορικά και θαλάσσια ταξίδια και όχι τα χερσαία όπου παραμένουν σε ισχύ κάποιοι έλεγχοι.
Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα να άρουν τους ελέγχους στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών από τις 31 Μαρτίου 2024, αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή αντιστοιχεί στη μετάβαση από τα χειμερινά δρομολόγια σε αυτά που προγραμματίζει για το καλοκαίρι η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), διευκρινίζεται.
Οι «27» θα πρέπει να λάβουν νέα απόφαση προκειμένου να επιλέξουν την ημερομηνία για την άρση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου του Συμβουλίου της ΕΕ, οργάνου που εκπροσωπεί τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση, η οποία ελήφθη έπειτα από τουλάχιστον 12 χρόνια διαπραγματεύσεων.
«Σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και μια ημέρα μεγάλης υπερηφάνειας για τους βούλγαρους και τους ρουμάνους πολίτες», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen.
Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι από το 2011 έκρινε πως αυτές οι δύο χώρες ήταν έτοιμες να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν, ωστόσο η Αυστρία άσκησε βέτο στην ένταξή τους,  διαμαρτυρόμενη για τον αυξημένο αριθμό παράτυπων μεταναστών που έφθασαν στο έδαφός της περνώντας μέσα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία και τη Ρουκανία.
Τελικά συμφωνήσει να το άρει με αντάλλαγμα εγγυήσεις.
Η Σόφια και το Βουκουρέστι συμφώνησαν να καταπολεμήσουν αποφασιστικότερα την παράνομη μετανάστευση σε κοινή δήλωση που υπεγράφη στις 30/12 με την αυστριακή κυβέρνηση.
Παράλληλα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεσμεύτηκαν να εφαρμόζουν στο ακέραιο την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι τα αιτήματα ασύλου διεκπεραιώνονται στη χώρα άφιξης των μεταναστών.
Η ζώνη Schengen για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών δημιουργήθηκε το 1985 και περιλαμβάνει 23 από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης