Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο απόλυτος τρόμος των Oυκρανών δεν είναι οι Kinzhals – Οι Ρώσοι εκτόξευσαν 300 πυραύλους χωρίς να καταρριφθεί ούτε ένας

Ο απόλυτος τρόμος των Oυκρανών δεν είναι οι Kinzhals – Οι Ρώσοι εκτόξευσαν 300 πυραύλους χωρίς να καταρριφθεί ούτε ένας
Οι Ουκρανοί φοβούνται το Kh-32 περισσότερο από το Kinzhal επειδή οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερα Kh-32 σε σύγκριση με τα Kinzhal
Οι Kinzhals οι άτρωτοι ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι, δεν είναι ο φόβος και ο τρόμος των Ουκρανών…
Επίσημα οι Ουκρανοί κατονόμασαν τον πιο τρομερό ρωσικό πύραυλο το Kh- 22 και τον εξελιγμένο Kh-32 που ούτε τα Patriots ή άλλο δυτικό αντιαεροπορικό σύστημα δεν μπορεί να καταρρίψει…

Εκτοξεύτηκαν 300 πυραύλους τύπου Kh-22 και Kh-32 πύραυλοι αλλά κανείς δεν καταρρίφθηκε αποκαλύπτουν επίσημα οι Ουκρανοί

Μετά τη μαζική ρωσική επίθεση με πυραύλους και drone στην Ουκρανία στις 29 Δεκεμβρίου 2023, ο Yurii Ihnat, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Ρωσία είχε εκτοξεύσει 300 Kh-22 και Kh-32 πύραυλοι στην Ουκρανία, κανένας από τους οποίους δεν καταρρίφθηκε από συστήματα αεράμυνας.
«Ο πύραυλος Kh-22 πετά με ταχύτητα 4.000 χιλιομέτρων την ώρα, εισέρχεται στο στόχο του κυρίως κατά μήκος μιας βαλλιστικής τροχιάς, επομένως χρειάζονται ειδικά μέσα για την αναχαίτισή του. Χρειαζόμαστε συστήματα αεράμυνας όπως το Patriot, οπότε δεν είναι τόσο εύκολο με αυτούς τους πυραύλους.
Ο εχθρός έχει χρησιμοποιήσει περισσότερους από 300 από αυτούς τους πυραύλους από την πλήρους κλίμακας εισβολή. Εκτός από το Kh-22, έχουν επίσης μια εκσυγχρονισμένη έκδοση αυτού του πυραύλου - τον Kh-32, πιθανώς, αυτοί οι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν και στις 29 Δεκεμβρίου και δεν καταρρίφθηκαν».

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής τους πυραύλους Kh-47M2 Kinzhal και Kh-22 για να χτυπήσει ενισχυμένους στόχους υψηλής αξίας, όπως υπόγειες αποθήκες αποθήκευσης και κέντρα διοίκησης.
Το Kh-47 Kinzhal είναι το προτιμώμενο όπλο για χτυπήματα ακριβείας σε στόχους όπως ένα κέντρο λήψης αποφάσεων, και το Kh-22, λόγω της μεγαλύτερης κεφαλής του, είναι το προτιμώμενο όπλο για χτυπήματα σε στόχους όπως αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών.
Ο πύραυλος Kh-22 αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 για να διεισδύσει στην αντίπαλη αεράμυνα και να καταστρέψει μεγάλα πλοία (αεροπλανοφόρα), στρατιωτικές βάσεις, πλοία, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και γέφυρες.

Το Kh-32 μόνο με βομβαρδιστικό Tu-22M3

Το Kh 32 είναι μια φυσικά πανομοιότυπη ενημερωμένη παραλλαγή του Kh-22.
Το Kh-32 σχεδιάστηκε για να μεταφέρεται από το υπερηχητικό βομβαρδιστικό Tu-22M3 και εντάχθηκε στην υπηρεσία το 2016.
Ο νέος πύραυλος διαθέτει συμβατική κεφαλή, βελτιωμένο κινητήρα πυραύλων και νέο τερματικό αναζήτησης απεικόνισης ραντάρ. Έχει μεγαλύτερη εμβέλεια αλλά μικρότερη κεφαλή.
Ο ανιχνευτής πυραύλων Kh-22 λειτουργούσε σε σταθερές συχνότητες, καθιστώντας το ευαίσθητο σε εμπλοκή ραντάρ.
Το σύστημα αναζήτησης ραντάρ πολλαπλών συχνοτήτων του Kh-32 είναι λιγότερο επιρρεπές σε εμπλοκή ραντάρ.

Χαρακτηριστικά πτήσης

Το Kh-32 ταξιδεύει με ταχύτητες μεταξύ M 3,5 και M 4,6 (4000 έως 5400 km/h ή 1100–1500 m/s) σε υψόμετρα έως και 40 χιλιόμετρα.
Ο πύραυλος έχει μέγιστο βεληνεκές 1000 χιλιόνετρα και ο αναζητητής του ραντάρ μπορεί να κλειδώσει στον στόχο του σε βεληνεκές που κυμαίνονται μεταξύ 200-300 χιλίομετρα.
Ο πύραυλος φέρεται να έχει δύο τρόπους εκτόξευσης.

Το Kh-32 μπορεί να εκτοξευτεί είτε σε λειτουργία μεγάλου υψομέτρου είτε σε χαμηλού υψόμετρου.
Στη λειτουργία μεγάλου υψομέτρου, ανεβαίνει σε υψόμετρο 27.000 m (89.000 πόδια) και κάνει μια βουτιά υψηλής ταχύτητας στον στόχο, με τελική ταχύτητα περίπου 4,6 Mach.

Σε λειτουργία χαμηλού υψομέτρου, ανεβαίνει στα 12.000 m (39.000 πόδια) και κάνει μια κατάδυση με ταχύτητα περίπου 3,5 Mach.
Το Kh-32 έχει τρία τμήματα τροχιάς: το τμήμα τροχιάς εκτόξευσης για να φτάσει σε υψόμετρο πλεύσης, το τμήμα πλεύσης για να πετάξει στην οροφή των 40 χιλιομέτρων και το τελευταίο όταν επιτίθεται.
Και οι δύο πύραυλοι χρησιμοποιούν ακριβή αδρανειακή πλοήγηση για να φτάσουν στο στόχο και τη σύγκριση εικόνας ραντάρ για παρακολούθηση τερματικού.
Ως εκ τούτου, κανένας πύραυλος δεν μπορεί να μπλοκαριστεί.

Kh-32 έναντι Kh-47M2 Kinzhal

Το Kh-32 έχει σχεδιαστεί για να ξεφεύγει από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας (AD) πετώντας πέρα από τα όρια εμπλοκής ταχύτητας και υψόμετρου στο μέτρο του δυνατού και στη συνέχεια καταδύοντας στον στόχο σε απότομες γωνίες.
(Τα ραντάρ AD δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν έναν στόχο με τέτοια χαρακτηριστικά)
Το Kinzhal είναι ομοίως σχεδιασμένο για να ξεφεύγει από τα αντίπαλα συστήματα AD πετώντας πέρα από την ταχύτητα και το ύψος εμπλοκής τους.
Παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικά μικρότερος και ελαφρύτερος πύραυλος από τον Kh-22, το Kinzhal έχει μεγαλύτερο βεληνεκές.

Η ικανότητά του να πετά με υπερηχητικές ταχύτητες και ελιγμούς του επιτρέπει να χρησιμοποιεί μια πιο επίπεδη τροχιά προσέγγισης που αυξάνει την εμβέλεια.
Τόσο το Kh-32 όσο και το Kinzhal παρουσιάζονται ως αεροδυναμικοί όχι ως βαλλιστικοί.
Η ταχύτητα και το ύψος προσέγγισής τους ξεπερνούν κατά πολύ τους φακέλους εμπλοκής των συστημάτων ΝΑΤΟ AD που αναπτύσσονται στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Patriot των ΗΠΑ.
Κοντά στον στόχο, το ύψος τους βρίσκεται μέσα στο πλέγμα εμπλοκής, αλλά οι ταχύτητες τους παραμένουν πολύ πιο πέρα.
Η εμπλοκή πυραύλων AD είναι ακόμα δυνατή
Αν και τα χαρακτηριστικά πτήσης Kh-22 και Kinzhal είναι πέρα από την ικανότητα εμπλοκής των ραντάρ AD, είναι δυνατό τα συστήματα AD να επιχειρήσουν εμπλοκή.
Ως εκ τούτου, οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας ότι κατέρριψαν τους ρωσικούς πυραύλους Kinzhal δεν μπορούν να απορριφθούν εντελώς αλλά πρέπει να αναγνωριστεί ότι είναι ακραία δύσκολο να καταρριφθεί . Kinzhal

Γιατί το Kh-32 είναι το πιο σκληρό καρύδι

Ο πύραυλος Kh-32 υποστηρίζεται ότι είναι εντελώς άτρωτος στους εχθρικούς αναχαιτιστές και τα συστήματα αεράμυνας επειδή μπορεί να αντέξει χτυπήματα από περιστροφικό πυροβόλο 20 mm ή πυραύλους αέρος-αέρος.
Ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Kh-32 είναι η αναφερόμενη ικανότητά του να ανταλλάσσει πληροφορίες στόχου κατά τη διάρκεια της πτήσης με ένα άλλο Kh-32.
Η ικανότητα αυτή ενσωματώθηκε για να ξεγελάσει την αντίπαλη αεράμυνα κατά την επίθεση (CBG).
Ενώ επιτίθεται σε ένα CBG, μόνο ένας πύραυλος ενεργοποιεί το ραντάρ αναζήτησης για να εντοπίσει με ακρίβεια π.χ. ένα στόχο αεροπλανοφόρο.
Άλλοι πύραυλοι στο πακέτο επίθεσης, που μπορεί να προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις, παραμένουν σκοτεινοί κρατώντας μακριά το ίχνος τους.
Εάν ο πύραυλος καταρριφθεί, άλλος πύραυλος μπορεί να αναλάβει τον ρόλο
Στο ουκρανικό πλαίσιο, που λειτουργεί σε ζεύγη, ένας πύραυλος εφοδιασμένος με αισθητήρες εκπομπής ραντάρ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δόλωμα.
Θα παρουσιαζόταν ως στόχος απλώς για να εντοπίσει τη θέση του ραντάρ AD.
Έχοντας εντοπίσει ένα ραντάρ AD, θα μπορούσε να αναμεταδώσει τις συντεταγμένες στον άλλο πύραυλο του ζεύγους, το οποίο στη συνέχεια θα βουτήξει σχεδόν κάθετα από πολύ μεγάλα υψόμετρα και θα κατέστρεφε το ραντάρ AD.

Τρόμος για τους Ουκρανούς

Οι Ουκρανοί φοβούνται το Kh-32 περισσότερο από το Kinzhal επειδή οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερα Kh-32 σε σύγκριση με τα Kinzhal.
Η παραλλαγή Kh-22, με την κεφαλή των 900 κιλών, είναι πιο καταστροφική και τα Kh-32 έχουν αποδειχθεί πιο δύσκολο να καταρριφθούν από τους υπερηχητικούς πυραύλους όπως οι Kinzhals και Iskander-M.
Σχετικά με το γιατί οι ρωσικές δυνάμεις δεν χρησιμοποιούν Kh-32 αντί για τα πιο ευάλωτα και λιγότερο καταστροφικά Kalibrs, η απάντηση είναι εύκολη – οι πύραυλοι κρουζ Kalibr είναι φθηνότεροι και μπορούν να εκτοξευθούν από περισσότερες πλατφόρμες – αερομεταφερόμενες, θαλάσσιες και υποθαλάσσιες – από το Kh- 32s, τα οποία μπορούν να εκτοξευθούν μόνο από Tu-22M3.

Kinzhal
8567800_original-1_2.jpg

Kh-32
Kh-22-missile-1_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης