Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φωτιά στην Ερυθρά Θάλασσα - Πλήγμα Ηouthi σε πλοίο της Maersk, απάντηση από ΗΠΑ και Βρετανία – Ιράν: Στηρίζουμε την Αντίσταση

Φωτιά στην Ερυθρά Θάλασσα - Πλήγμα Ηouthi σε πλοίο της Maersk, απάντηση από ΗΠΑ και Βρετανία  – Ιράν: Στηρίζουμε την Αντίσταση
Ελικόπτερα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού βύθισαν τρία μικρά σκάφη των ανταρτών Houthi και κανείς δεν επέζησε - Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Πενταγώνου - Ανέστειλε ξανά τα δρομολόγιά της η Maersk - Κοινή δήλωση Βρετανίας και ΗΠΑ για αποφασιστική δράση κατά των ανταρτών
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές Upd) Νέα επίθεση κατά εμπορικού πλοίου της Maersk με πυραύλους εξαπέλυσαν οι αντάρτες Houthi της Υεμένης, στα νερά της Ερυθράς Θάλασσας. 
Απαντώντας, ελικόπτερα του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού βύθισαν τα τρία
από τα τέσσερα μικρά σκάφη που είχαν χρησιμοποιήσει στην επίθεσή τους οι αντάρτες. 
Την ίδια ώρα,  σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, το  Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να ετοιμάζεται να εξαπολύσει ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον ανταρτών Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν μετά από επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια μεγάλη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ενώ αναμένεται και κοινή δήλωση με τις ΗΠΑ όπου θα προειδοποιούν τους αντάρτες Houthi για περιορισμένη αλλά αποφασιστική δράση της Δύσης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM), στις 6.30 το πρωί ώρα Υεμένης, της Κυριακής 31/12, το φορτηγό Maersk Hangzhou ανέφερε ότι χτυπήθηκε από πύραυλο ενώ έπλεε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
Στην περιοχή έσπευσαν ελικόπτερα από τα αεροπλανοφόρα USS Eisenhower και USS Gravely και ανταπέδωσαν τα πυρά εναντίον των σκαφών των Houthi και βύθισαν τρία σκάφη.
Κανείς από τους επιβαίνοντες σε αυτά δεν επέζησε.
Παράλληλα, το καταδρομικό USS Gravely του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αναχαίτισε και κατέρριψε δύο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες Houthi κατά του πλοίου της Maersk.

Το εμπορευματικό πλοίο Maersk Hangzhou κρίθηκε αξιόπλοο και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από την επίθεση, υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Καθώς η επίθεση εξελισσόταν, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ali Khamenei στην Τεχεράνη δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα πρέπει να συνεχίσει την υποστήριξή της στο «Μέτωπο της Αντίστασης», απαντώντας έμμεσα σε εκκλήσεις για παρέμβαση του Ιράν ώστε να υπάρξει κατάπαυση των επιθέσεων των συμμάχων του στη Υεμένη.
Κρίνοντας υπόλογο το Ιράν, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Cameron δήλωσε την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023 ότι είχε αναφέρει στον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian σε μια κλήση ότι το Ιράν πρέπει να βοηθήσει να σταματήσουν οι επιθέσεις των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Έκανα σαφές ότι το Ιράν μοιράζεται την ευθύνη για την πρόληψη αυτών των επιθέσεων, δεδομένης της μακροχρόνιας υποστήριξής τους στους Houthi», είπε ο Cameron σε ανάρτησή του στο X, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις «απειλούν αθώες ζωές και την παγκόσμια οικονομία».

Βρετανία:  Επιθέσεις με πυραύλους εναντίον στόχων στην Ερυθρά Θάλασσα ή στην ηπειρωτική Υεμένη


Το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να ετοιμάζεται να εξαπολύσει ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον ανταρτών Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν μετά από επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια μεγάλη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Η Βρετανία θα συμμετάσχει σε μια κοινή επιχείρηση των δυτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και ενδεχομένως άλλης ευρωπαϊκής χώρας, για να πραγματοποιήσιε επιθέσεις με πυραύλους εναντίον στόχων στην Ερυθρά Θάλασσα ή στην ηπειρωτική Υεμένη, όπου εδρεύουν οι Houthi, σύμφωνα με αναφορές που δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στους Times.
Ο  Grant Shapps,, ο υπουργός Άμυνας, δήλωσε την Κυριακή (31/12): «Εάν οι Houhti συνεχίσουν να απειλούν ζωές και το παγκόσμιο εμπόριο, θα αναγκαστούμε να λάβουμε τα απαραίτητα και κατάλληλα μέτρα».
Σύμφωνα με τους Times τα σχόλια του Shapps ήταν μια «τελευταία προειδοποίηση» και εάν οι Houthi δεν σταματήσουν τις επιθέσεις στα εμπορικά πλοία, η απάντηση από τη Δύση πιθανότατα θα ήταν «περιορισμένη» αλλά «σημαντική».
Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ πρόκειται να εκδώσουν μια άνευ προηγουμένου κοινή δήλωση τις επόμενες ώρες, η οποία θα προειδοποιήσει τους Houthi να σταματήσουν να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία ή να αντιμετωπίσουν τη στρατιωτική δύναμη της Δύσης, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Oi Houthi ανέλαβαν τη ευθύνη για την επίθεση στο πλοίο της Maersk

Οι Houthi, μέλη του ανταρτικού κινήματος της Υεμένης Ansar Allah , ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Hangzhou, ιδιοκτησίας της δανικής εταιρείας Maersk.
«Οι ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης κατάφεραν να πραγματοποιήσουν επιχείρηση εναντίον του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Hangzhou της Maersk, το οποίο κατευθυνόταν σε ένα από τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης και δέχτηκε επίθεση από πυραύλους», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Houthi, Yahya Sarea, στο τηλεοπτικό κανάλι Al Masirah την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023.
Οι Houthi επιτέθηκαν στο πλοίο αφού το πλήρωμά του αρνήθηκε να «ανταποκριθεί στις προειδοποιήσεις», είπε ο εκπρόσωπος του Ansar Allah .
Τόνισε επίσης ότι τα μέλη του κινήματος θα συνεχίσουν να επιτίθενται σε πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ.
Νωρίτερα την Κυριακή (31/12), η Κεντρική Διοίκηση του Στρατού  των ΗΠΑ ανέφερε ότι ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της δανικής ναυτιλιακής εταιρείας Maersk χτυπήθηκε από πύραυλο στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας.

Πώς συνέβη η επίθεση - Οι τακτικές των Houthi

Οσον αφορά το περιστατικό, ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023 ότι κατέρριψε δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων που εκτοξεύτηκαν προς ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τους αντάρτες Houthi της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ώρες αργότερα, τέσσερα σκάφη προσπάθησαν να επιτεθούν στο ίδιο πλοίο, αλλά οι δυνάμεις των ΗΠΑ άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας αρκετά από τα ένοπλα πληρώματα, δήλωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ. Στο πλοίο δεν τραυματίστηκε κανείς.
Το υπό σημαία Σιγκαπούρης Maersk Hanzghou ανέφερε ότι είχαν ήδη χτυπηθεί από πύραυλο το βράδυ του Σαββάτου 30 Δεκεμβρίου κατά τη διέλευση από τη Νότια Ερυθρά Θάλασσα και ζήτησε βοήθεια, ανέφερε η CENTCOM σε δήλωση.
Τα USS GRAVELY και USS LABOON ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για βοήθεια και το πλοίο που ανήκει στη Δανία φέρεται να είναι αξιόπλοο και δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, πρόσθεσε η δήλωση.
«Αυτή είναι η 23η παράνομη επίθεση των Houthi στη διεθνή ναυτιλία από τις 19 Νοεμβρίου», ανέφερε η CENTCOM.
US Navy Helicopters Come Under Fire During Red Sea Clash With Houthi Rebels
Σε άλλη δήλωση, η CENTCOM είπε ότι το ίδιο πλοίο εξέδωσε νέο σήμα κινδύνου για μια δεύτερη επίθεση «από τέσσερα μικρά σκάφη των Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν».
Οι επιτιθέμενοι πυροβόλησαν με φορητά όπλα στο Maersk Hanzghou, φτάνοντας σε απόσταση 20 μέτρων (περίπου 65 πόδια) από το σκάφος, και επιχείρησαν να το καταλάβουν, είπε η CENTCOM.
Αξιωματούχοι είπαν ότι το USS Mason κατέρριψε ένα ύποπτο drone των Houthi που πετούσε προς την κατεύθυνσή του κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού στο οποίο εκτοξεύτηκαν δύο πύραυλοι από το έδαφος που κατείχαν οι αντάρτες Houthi της Υεμένης προς ένα εμπορικό τάνκερ φορτωμένο με καύσιμα αεροσκαφών κοντά στο βασικό στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ την Τετάρτη (27/12).
Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο και πολλά εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε το Πεντάγωνο, σηματοδοτώντας πιθανώς μια μεγάλη κλιμάκωση σε μια σειρά θαλάσσιων επιθέσεων στη Μέση Ανατολή που συνδέονται με τον πόλεμο Ισραήλ - Hamas.
«Είμαστε ενήμεροι για αναφορές σχετικά με επιθέσεις στο USS Carney και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και θα παράσχουμε πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμες», ανέφερε το Πεντάγωνο.
Μια ομάδα ασφαλείας που είχε επιβιβαστεί στο πλοίο ανταπέδωσε τα πυρά, ανέφερε η κεντρική διοίκηση.
Τα ελικόπτερα των ΗΠΑ από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower και το Gravely ανταποκρίθηκαν στην κλήση κινδύνου και ενώ εξέδιδαν προφορικές προειδοποιήσεις στους επιτιθέμενους, τα πληρώματα μικρών σκαφών άνοιξαν πυρ εναντίον των ελικοπτέρων χρησιμοποιώντας φορητά όπλα, ανέφερε η δήλωση.
«Τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ απάντησαν πυρ σε αυτοάμυνα», βυθίζοντας τρία από τα τέσσερα σκάφη, σκοτώνοντας τα πληρώματα ενώ το τέταρτο σκάφος έφυγε από την περιοχή, είπε η CENTCOM, και δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε προσωπικό ή εξοπλισμό των ΗΠΑ.
Το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023, ο ανώτατος διοικητής των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι οι αντάρτες Houthi δεν έχουν δείξει σημάδια τερματισμού των «απερίσκεπτων» επιθέσεων τους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ακόμη και όταν περισσότερα έθνη εντάσσονται στη διεθνή θαλάσσια αποστολή για την προστασία των πλοίων στο ζωτικής σημασίας θαλάσσια και εμπορική κυκλοφορία αρχίζει να αυξάνεται.
INTERACTIVE - USS Dwight EISENHOWER (1)-1701179934
Από τότε που το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Επιχείρηση Prosperity Guardian για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις πριν από λίγο περισσότερο από 10 ημέρες, 1.200 εμπορικά πλοία ταξίδεψαν στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και κανένα δεν χτυπήθηκε από επιδρομές από drone ή πυραύλους, δήλωσε ο αντιναύαρχος Brad Cooper σε συνέντευξη στο Associated Press.
US Navy helicopters kill Iran-backed Houthi fighters attempting to board a  cargo ship in Red Sea : r/FluffyBunnies
Αποσύρει ξανά τα πλοία της από την Ερυθρά Θάλασσα η Maersk, η μόνη ναυτιλιακή που τα είχε επαναφέρει

Υπενθυμίζεται ότι η Maersk, με έδρα τη Δανία, είναι η μόνη μεγάλη παγκόσμια ναυτιλιακή που επανέφερε, μέρος τουλάχιστον του μεταφορικού στόλου της στα νερά της Ερυθράς Θάλασσας.
Συγκεκριμένα, η Maersk ανακοίνωσε στις 25 Δεκεμβρίου ότι θα επαναδρομολογήσει μέρος των πλοίων της που τα έχει σταματήσει εδώ και λίγες μέρες έξω από τα στενά του Σουέζ και σκόπευε να τα στείλει στην Αφρική, ξανά μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, επικαλούμενη την προστασία που προσφέρει στα φορτηγά η στρατιωτικής επιχείρησης Prosperity Guardian, με επικεφαλής τις ΗΠΑ. 
Αντίθετα, οι άλλες παγκόσμιες ναυτιλιακές δεν επέλεξαν να κάνουν το πείραμα και στέλνουν τα πλοία τους να κάνουν το μακρύ ταξίδι γύρω από την Αφρική και το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας για να αποφύγουν επιθέσεις με drone και πυραύλους στην Ερυθρά από την πολιτοφυλακή των Houthi.
Μετά το πλήγμα στο πλοία, η Maersk  ανακοίνωσε ότι σταματά ξανά όλες τις δραστηριότητές της στην Ερυθρά Θάλασσα για τις επόμενες 48 ώρες.
Οι αναλυτές της UBS ανέφεραν ότι περισσότερα από 400 φορτηγά πλοία έχουν επαναδρομολογηθεί και κάνουν το διάπλου της Αφρικής, επιμηκύνοντας το ταξίδι τους κατά 6.000 ναυτικά μίλια, γεγονός που ουσιαστικά μειώνει την ροή του εμπορίου από την Ασία προς την Ευρώπη κατά 25%, αυξάνοντας σημαντικά και το μεταφορικό κόστος.

πιανακσ_1.JPG

Πώς οι αντάρτες Houthi εντοπίζουν τα πλοία στόχους στη θάλασσα

Η επίθεση κατά του φορτηγού της Maersk ήταν η 23η επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες της Υεμένης εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 19 Νοεμβρίου.
Πώς όμως  οι Houthi εντοπίζουν τα πλοία στόχους;
Το Ιράν και οι Houthi χρησιμοποιούν το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Παρακολούθησης (Automated Tracking System - AIS) για να εντοπίσουν και να επιτεθούν σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και από τις 23 Δεκεμβρίου πλοία στον Ινδικό Ωκεανό.
Όπου το AIS δεν παρέχει πληροφορίες για στρατιωτικά πλοία, τα ιρανικά ραντάρ κάνουν τη δουλειά για να τα βρουν.
Ολόκληρη η επιχείρηση είναι πολύπλοκη και διεξάγεται σε πραγματικό χρόνο, απαιτώντας σημαντικά μέσα για τον εντοπισμό στόχων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ιράν και οι Houthi συνεργάζονται.
Το AIS είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα επί των πλοίων που καταγράφει το όνομα, την τοποθεσία, τη θέση, την πορεία και την ταχύτητά τους.
Το σύστημα AIS είναι συνδεδεμένο με τη γυροσκοπική πυξίδα του πλοίου, το δείκτη στροφής και το GPS.
Οι πληροφορίες που προκύπτουν λαμβάνονται από άλλα πλοία, αποστέλλονται σε παράκτιους σταθμούς αναμετάδοσης και μπορούν επίσης να μεταδοθούν σε δορυφόρους με σύνδεση με το AIS.
Περίπου το 99% των εμπορικών πλοίων παγκοσμίως χρησιμοποιούν το σύστημα AIS.
εικοαν_1_θοδ.png

Το σύστημα έχει εγκριθεί από τη Διεθνή Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα ή τη SOLAS.
Η SOLAS έχει μια σειρά από άλλες απαιτήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την ασφάλεια στη θάλασσα.
Για παράδειγμα, απαιτεί από τα πλοία να είναι εξοπλισμένα με ραδιοφάρους ένδειξης θέσης έκτακτης ανάγκης (EPIRB) και αναμεταδότες αναζήτησης και διάσωσης (SART).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης