Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Ισραήλ κυνηγά τη Λερναία Ύδρα της Hamas στη Γάζα ενώ σκότωσε 165 αμάχους σε 24 ώρες - Θερμά μέτωπα σε Λίβανο και Συρία

To Ισραήλ κυνηγά τη Λερναία Ύδρα της Hamas στη Γάζα ενώ σκότωσε 165 αμάχους σε 24 ώρες  - Θερμά μέτωπα σε Λίβανο και Συρία
H ισραηλινή αεροπορία επιτέθηκε σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Σύρια κοντά στο Aleppo
Ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις εκκαθαριστικές του επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Γάζας εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών και στοχευμένων χερσαίων επιχειρήσεων ενώ την ίδια ώρα στο Νότιο Λίβανο χτυπήθηκαν θέσεις της Hezbollah
H αύξηση των χερσαίων δυνάμεων στη Γάζα κατά 30.000 άνδρες, προαναγγέλλει επέκταση της χερσαίας επίθεσης στη Khan Younis, ενδεχόμενως και περικύκλωση του αστικού ιστού με στρατό που θα εισβάλει από το Khuza'a, στην ανατολική Γάζα, και τις νότιες παρυφές της πόλης.
H νέα ένταση της επιθέσης αναδεικνύει την αποτυχία του  στρατηγικού στόχου του Ισραήλ να εξολοθρεύσει τη Hamas ένώ αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων καθώς μόλις σε 24 ώρες σκοτώθηκαν από τις επιχειρήσεις 168 Παλαιστίνοι.
Palestinians inspect the damage following Israeli strikes in central Gaza Strip on Friday.

Εν τω μεταξύ, η Ταξιαρχία Givati πραγματοποίησε επιδρομή σε αρκετές ακόμη θέσεις της Hamas στη νότια Γάζα, σκοτώνοντας στελέχη της με πυρά ελεύθερων σκοπευτών και τεθωρακισμένων.
Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε Σάββατο 30 Δεκεμβρίου ότι εμβαθύνει τη χερσαία επιχείρηση στη νότια Γάζα και εισέβαλε στις θέσεις του στρατού της Hamas στην καρδιά της πόλης Khan Yunis, συμπεριλαμβανομένης της πολεμικής αίθουσας της οργάνωσης.
H 98η Μεραρχία και η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησαν περίπου 50 χτυπήματα σε στόχους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των τούνελ και άλλων υποδομών που χρησιμοποιεί η Hamas για να διατηρήσει τον πόλεμο φθοράς.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων IDF, η πολεμική αίθουσα χρησιμοποιείται για όλες τις δραστηριότητες πληροφοριών της Hamas στην περιοχή και ότι οι δυνάμεις βρήκαν πολύτιμα έγγραφα σε αυτήν.
Επίσης ανακοινώθηκε ότι μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν νωρίτερα το Σάββατο (3012) πάνω από τρεις μονάδες της Hezbollah και στρατιωτική υποδομή στον Λίβανο.
Επιπλέον, ο Ισραηλινός Στρατός εκτόξευσε βλήματα πυροβολικού εναντίον ορισμένων τοποθεσιών στο λιβανέζικο έδαφος. Ένας εναέριος στόχος που πέρασε από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος αναχαιτίστηκε.

Το υπουργείο Υγείας της Hamas δήλωσε ότι τα ισραηλινά χτυπήματα στην κεντρική Γάζα σκότωσαν 165 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν 158 τις τελευταίες 24 ώρες.
Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έφτασε τους 21.672
Το υπουργείο αναφέρει επίσης 56.165 τραυματίες από την αρχή του πολέμου,
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι 431 στρατιώτες νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή, εκ των οποίων 44 είναι σε σοβαρή κατάσταση, 258 βαριά τραυματίες και 129 ελαφρά τραυματίες.
Από την έναρξη του πολέμου έχουν τραυματιστεί 2180 στρατιώτες.
Από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα έχουν τραυματιστεί 936 στρατιώτες.
[Al Jazeera]
Μέτωπο και στη Συρία

Αεροπορικές επιδρομές, επίσης,  έπληξαν εγκαταστάσεις πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν, αυτοκινητοπομπή φορτηγών στη Συρία
Άγνωστα αεροσκάφη έπληξαν κτίρια και φορτηγά που χρησιμοποιούνται από ομάδες πολιτοφυλακής που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν στη συριακή πόλη Albukamal κατά μήκος ενός στρατηγικού συνοριακού περάσματος με το Ιράκ αργά την Παρασκευή (29/12), ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι ασφαλείας και συνόρων του Ιράκ.
Ένας τοπικός διοικητής των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ (PMF), μια ομάδα κυρίως σιιτικών μουσουλμανικών ενόπλων ομάδων γνωστών και ως Hashid Shaabi, επιβεβαίωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιδρομές, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την εθνικότητά τους.
Ωστόσο, ο διοικητής αρνήθηκε ότι κάποιος από τους μαχητές των ομάδων που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα συριακά σύνορα είχε σκοτωθεί ή τραυματιστεί.
Τα πλήγματα στόχευσαν μια συνοδεία οκτώ φορτηγών, καταστρέφοντας τουλάχιστον τέσσερα από αυτά, δήλωσαν πηγές που έχουν επαφές με τους αξιωματούχους των συνόρων της Συρίας.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τρία κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν από μια από τις ομάδες πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν ήταν επίσης στόχος.
Μαχητές που συμμάχησαν με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Hezbollah, κυριαρχούν τώρα σε τεράστιες περιοχές στην ανατολική, νότια και βορειοδυτική Συρία και σε πολλά προάστια γύρω από την πρωτεύουσα.
The Israeli army fires rounds from a position near the border with the Gaza Strip in southern Israel on Thursday.
Νεκρός αιχμάλωτος ισραηλινός στρατιώτης από αεροπορική επιδρομή

Η ένοπλη πτέρυγα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανακοίνωσε το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023 ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης που κρατούνταν αιχμάλωτος από την ομάδα στη Γάζα σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά την οποία τραυματίστηκαν ορισμένοι από τους απαγωγείς του.
Σε μια ηχητική ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση Al Araby, εκπρόσωπος της ομάδας Ταξιαρχίες Abu Ali Mustafa δήλώσε ότι η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια Ισραηλινών κομάντο να απελευθερώσουν τον στρατιώτη.

Netanyahu: Ο πόλεμος θα διαρκέσει μήνες και διεξάγεται σε όλα τα μέτωπα

Ξεκινώντας την συνέντευξη Τύπου το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023 ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι το Ισραήλ «πολεμά σε όλα τα μέτωπα».
Επισήμανε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να κερδηθεί και λέει ότι οι επιχειρήσεις θα διαρκέσουν πολλούς ακόμη μήνες.
Δεσμεύτηκε ότι οι μάχες θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ - να καταστραφεί κυρίως η Hamas και η επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους.
Η Γάζα «δεν θα αποτελεί απειλή για το Ισραήλ», υπόσχεται, και τελικά δεν θα παραμείνουν τρομοκρατικά στοιχεία εκεί.
Αναφέρεται στη διεθνή πίεση για τερματισμό του πολέμου προτού επιτευχθούν οι στόχοι και εξέφρασε την εκτίμηση για την υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα και μέσω των συνεχών προμηθειών όπλων.
Λέει ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις - IDF επιχειρούν για να εξασφαλίσουν τη «μέγιστη προστασία» για τους στρατιώτες.
«Πάνω από 8.000 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί» και οι στρατιωτικές δυνατότητες της Hamas καταστρέφονται «βήμα προς βήμα».
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι έχει επίσης δεσμευτεί να αποκαταστήσει την ασφάλεια κατά μήκος των βόρειων συνόρων εν μέσω επαναλαμβανόμενων επιθέσεων της Hezbollah, ώστε οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από εκεί να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Δηλώνει επίσης, «Εάν η Hezbollah διευρύνει τις μάχες, θα υποστεί πλήγματα που δεν είχε ποτέ ονειρευτεί.
Και το ίδιο και το Ιράν», λέει.
«Θα πολεμήσουμε με κάθε μέσο μέχρι να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια για τους κατοίκους του βορρά».
Το Ιράν ηγείται του «άξονα του κακού» και της επίθεσης κατά του Ισραήλ «σε διάφορα μέτωπα», λέει, και απειλεί ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύεται να «κάνει τα πάντα, αλλά τα πάντα, για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας πραγματοποίησε 8 ξεχωριστές συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της «επόμενης ημέρας» μετά το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ, προσθέτοντας ότι το θέμα θα τεθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Channel 13 ανέφερε ότι ο Netanyahu είχε δημιουργήσει μια μικρή, μυστική ομάδα κορυφαίων συμμάχων και εκπροσώπων από το αμυντικό κατεστημένο για να συζητήσουν τα μεταπολεμικά σχέδια, τα οποία αποτέλεσαν πηγή έντασης μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ουάσιγκτον.
Protest in Caesarea on Saturday night.
Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση Netanyahu – Είναι ένοχος, να καθαιρεθεί

Στο Ισραήλ έχει ξεσπάσει κύμα διαδηλώσεων από πολίτες οι οποίοι μαζί με τους συγγενείς των ομήρων ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023.
Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν έξω από την ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Netanyahu στην Καισάρεια, ζητώντας την αποπομπή του άμεσα.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πινακίδες με ένα ματωμένο χέρι στη μέση της λέξης «Ένοχος». Χτύπησαν τύμπανα και κάλεσαν τον Netanyahu «να απομακρυνθεί τώρα».
«Ένοχος, ένοχος! Πόσο ακόμα πρέπει να πληρώνουμε για τις πράξεις του;
Όλοι ξέρουμε ότι είναι ένοχος, ένοχος, ένοχος! Καθαιρέστε τον τώρα!
Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, η αστυνομία τους απαγόρευσε να στήσουν εξέδρα για τη διαδήλωση της Καισάρειας και ένας διαδηλωτής που επιχείρησε να το κάνει συνελήφθη.
Ο Orly Itzhak Γενικός Διευθυντής του Kibbutz Manara, μιας κοινότητας κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, δήλωσε: «Εμείς στο βορρά είμαστε δυνατοί, και θα ξαναχτίσουμε και θα ευδοκιμήσουμε ξανά. Αλλά για να συμβεί αυτό, αυτό το καθεστώς πρέπει να φύγει».
Ο Eyal Yafeh, ένας βετεράνος του Πολέμου του Γιομ Κιπούρ, δήλωσε: «Είμαστε οι μαχητές του Γιομ Κιπούρ που αντιμετωπίσαμε τη γκάφα του 1973 και θα αγωνιστούμε για να ανακάμψει η χώρα μας από τη γκάφα του 2023».
Επίσης χιλάδες διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ και σε άλλαες μεγάλες πόλεις, κάλεσαν να ανατραπεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Ο απόστρατος Ταγματάρχης Guy Zur είπε στη διαδήλωση: Ρώτησα τον εαυτό μου γιατί διαμαρτύρομαι τώρα; Σε καιρό πολέμου, ενώ οι στρατιώτες μας είναι ενωμένοι στο μέτωπο; ¨
Για μένα, η απάντηση είναι απλή: Είναι καθήκον μας απέναντι στις επόμενες γενιές, γιατί αυτός που μας αποδυνάμωσε και μας θυσίασε για τις πολιτικές του ανάγκες και την αγάπη για την εξουσία, δεν είναι κατάλληλος να μας οδηγήσει στη νίκη».
Ο Zur πρόσθεσε ότι «ο Netanyahu και οι συν αυτω και είναι ανήθικοι, δεν έχουν την ηγετική ικανότητα, και ακόμη και τώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση με τη δηλητηριώδη μηχανή τους».
Eyal Yafeh, a Yom Kippur War veteran
Στο στόχαστρο πλέον το ανατολικό και νότιο τμήμα της Γάζας


Οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν την Khan Younes προετοιμάζοντας κατά τις ενδείξεις μια περαιτέρω προέλαση στην μεγαλύτερη πόλη της νότιας Γάζας, τμήματα της οποίας κατέλαβαν στις αρχές Δεκεμβρίου.
Επίσης τις τελευταίες 48 ώρες γίνονται στόχος ανηλεών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών πυροβολικού οι περισσότεροι προσφυγικοί καταυλισμοί, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της κεντρικής περιοχής της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρει το Al Jazeera.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την αύξηση των χερσαίων δυνάμεων στη Γάζα με περίπου 30.000 επιπλέον στρατιώτες, προκειμένου να επεκτείνει τις επιχειρήσεις στη Khan Younes, αυτή τη φορά με μια επέλαση κατά της πόλης, με κατεύθυνση από το Khuza'a, στην ανατολική Γάζα, μέχρι και το νότιο τμήμα της Khan Younis.
Για το λόγο αυτό, αυξάνονται οι φόβοι ανάμεσα στους περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που έχουν εκτοπιστεί στην πόλη Rafah, δίπλα στα σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς και στους 300.000 κατοίκους της πόλης, ότι η επιχείρηση πιθανότατα θα επεκταθεί σε τμήματα της Rafah.
Αν οι Ισραηλινοί εισβάλλουν στη Khan Younes από τα ανατολικά και τα νότια, μετά θα βρεθούν στη Rafah και οι άνθρωποι δεν θα έχουν πουθενά αλλού να πάνε.
γαζα4_1.JPG
IDF forces in Gaza
WSJ: Έπεσαν 29.000 βόμβες και οβίδες στη Γάζα από τα μέσα Δεκεμβρίου  – Ανεπανόρθωτη ζημιά στις υποδομές

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα της WSJ έως και τα μέσα Δεκεμβρίου το Ισραήλ είχε ρίξει 29.000 βόμβες και οβίδες στη Λωρίδα της Γάζας. Σχεδόν 70% από τα 439.00 σπίτια της Γάζας και περίπου το 50% των κτιρίων έχουν υποστεί μερική ή ολική καταστροφή.
Οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει βυζαντινές εκκλησίες, ιστορικά τζαμιά, εργοστάσια, σχολεία, θέατρα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία.
Η υδροδότηση, τα δίκτυα ρεύματος, οι τηλεπικοινωνίες έχουν επίσης υποστεί ισχυρότατο πλήγμα το οποίο είναι σχεδόν απίθανο να επισκευαστεί.
Εσπεριδοειδή, ελαιώνες και θερμοκήπια έχουν εξαφανιστεί.
Η Γάζα δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια.
Israel-Gaza live updates: Tunnels of Hamas' general headquarters destroyed,  IDF says - ABC News
The Ruined Landscape of Gaza After Nearly Three Months of Bombing - WSJ
Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Καταστρέψαμε ένα από τα κρυσφήγετα του ηγέτη της Hamas


Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant είπε ότι ο ισραηλινός στρατός έφτασε σε κέντρα διοίκησης και αποθήκες όπλων της Hamas.
Ο εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε ότι κατέστρεψαν ένα συγκρότημα αποτελούμενο από σήραγγες στο υπόγειο ενός από τα σπίτια του ηγέτη της Hamas για τη Γάζα, Yahya Sinwar, στην πόλη της Γάζας.
Δώδεκα εβδομάδες μετά τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ισοπεδώσει μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, με τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς.
Σχεδόν το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τουλάχιστον μία φορά ή και περισσότερες φορές, βρίσκοντας καταφύγιο σε αυτοσχέδιες σκηνές ή στριμωγμένοι κάτω από μουσαμάδες και πλαστικά σεντόνια σε ανοιχτό έδαφος.
Η Γάζα έχει μήκος μόλις 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) και είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο.

Πολλαπλασιάζονται οι αμερικανικές επιθέσεις κατά φιλοϊρανικών οργανώσεων στη Συρία

Δέκα μαχητές, που συνδέονται με το Ιράν, σκοτώθηκαν και 30 τραυματίσθηκαν από «πιθανόν αμερικανικά» πλήγματα που στοχοθέτησαν τοποθεσίες στην ανατολική Συρία, με φόντο την αναζωπύρωση των επιθέσεων εναντίον του αμερικανικού προσωπικού στην περιοχή, ανέφερε μια μη κυβερνητική οργάνωση.
«Δέκα φιλοϊρανοί μαχητές, από τους οποίους τρεις Σύροι, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίσθηκαν» σε τουλάχιστον εννέα «πιθανόν αμερικανικά» αεροπορικά πλήγματα που είχαν στόχο στρατιωτικές θέσεις στο Μπουκαμάλ και τα περίχωρά του, στη μεθοριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Ένα φορτίο όπλων προερχόμενο από το Ιράκ και μια αποθήκη πυρομαχικών έγιναν επίσης στόχοι και μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο, το οποίο έχει την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης