Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η Ινδία έσωσε την παγκόσμια οικονομία από ενεργειακό και επισιτιστικό Αρμαγεδδώνα με την αγορά ρωσικού πετρελαίου

Πώς η Ινδία  έσωσε την παγκόσμια οικονομία από ενεργειακό και επισιτιστικό Αρμαγεδδώνα με την αγορά ρωσικού πετρελαίου
Η αγνόηση των κυρώσεων των ΗΠΑ και οι κινήσεις του OPEC
Οι BRICS αναδεικνύονται σε παράγοντα πλανητικής σταθερότητας, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ από οι οποίες αποτελούν την εστία πολλαπλών παγκόσμιων κρίσεων είτε οικονομικών είτε γεωπολιτικών.
Ποια είναι τα γεγονότα που το καταδεικνύουν αυτό.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ινδίας η οποία αγνοώντας τις παράνομες και παρανοϊκές κυρώσεις της Δύσης απέναντι στη Ρωσία αποσόβησε μία ιστορικών διαστάσεων ενεργειακή κρίση η οποία θα εξελισσόταν σε πολύπλευρη κρίση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ινδίας δήλωσε σε μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή της χώρας ότι οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου συνέβαλαν στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς και στην αποφυγή μίας πρωτοφανούς οικονομικής καταστροφής, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της The Indian Express.
Χαρακτηριστικά επισήμανε: «Αν τα ινδικά διυλιστήρια δεν είχαν εισαγάγει ρωσικό πετρέλαιο στην Ινδία, που μπορεί να υπολογιστεί στην ποσότητα των 1,95 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, αυτή η ανεπάρκεια θα είχε δημιουργήσει όλεθρο στην αγορά αργού πετρελαίου και οι τιμές θα είχαν εκτοξευθεί κατά περίπου 30 με 40 δολάρια.
Η προσφορά αργού πετρελαίου έχει ως δεδομένο την προσφορά 100 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, αν ο OPEC (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών) ανακοινώσει ότι πρόκειται να μειώσει τη παραγωγή κατά ένα ή δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, οι τιμές αυξάνονται κατά 10% με 20% και να φτάσουν έως και 125-130 δολ. το βαρέλι.
Εάν η Ινδία δεν απορροφήσει 1,95 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αυτές οι τιμές θα είχαν φτάσει τα 120-130 δολάρια.
Θα είχε προκληθεί μια τεράστια «μαύρη τρύπα» στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.
Διπλωματικά, είμαστε μια κυρίαρχη χώρα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάναμε ό,τι είναι θετικό για τη χώρα καθώς και για τον κόσμο».
Αν η Ινδία δεν είχε αντισταθεί στη δυτική πίεση, τότε ολόκληρη η διεθνής κοινότητα θα είχε υποφέρει, γεγονός βέβαια που η δυτική προπαγάνδα αγνοεί.

Η «πολυκρίση» για τον Παγκόσμιο Νότο

Για να εξηγήσουμε τη περίπλοκη κατάσταση, πολλά κράτη του Παγκόσμιου Νότου αγωνίζονταν ήδη να αντιμετωπίσουν προβλήματα χρέους που συνδέονται με τη Πανδημία πριν από τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία οι οποίες επιδείνωσαν την επισιτιστική τους ανασφάλεια, επομένως μια εκτόξευση των τιμών ενέργειας επιπλέον θα μπορούσε να είχε ωθήσει σε μια ανεξέλεγκτη πολυκρίση μεγαλο μέρος των αναπτυσσόμενων και των φτωχών κρατών.
Όχι μόνο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σπειροειδή κρίση που θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλο αυτό το κομμάτι του κόσμου, αλλά οι συνέπειες για την παγκόσμια ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια και οι ανθρωπιστικές συνέπειες θα είχαν επίσης αποσταθεροποιήσει τη Δύση.
Εκείνες οι χώρες μεταξύ αυτού του μπλοκ του «Νέου Ψυχρού Πολέμου» που εξαρτώνται από πόρους τρίτων χωρών και τις αγορές θα ένιωθαν αναγκασμένες να ξεκινήσουν μονομερείς στρατιωτικές επεμβάσεις, ενώ μεγάλης κλίμακας προσφυγικές ροές θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση τις κοινωνίες τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην επιδείνωση των προϋπαρχουσών εντάσεων.

Η σωτήρια στάση της Ινδίας

Αυτό το χειρότερο σενάριο αποφεύχθηκε μέσω της ουδετερότητας της Ινδίας απέναντι στην ουκρανική σύγκρουση, η οποία είδε αυτή την παγκόσμια σημαντική Μεγάλη Δύναμη να αντιστέκεται στην πίεση της Δύσης να μποϊκοτάρει τη ρωσική ενέργεια.
Αν το Δελχί είχε συνθηκολογήσει με τα αιτήματά τους, τότε η απότομη απομάκρυνση της προσφοράς ενέργειας από την αγορά θα την είχε βυθίσει στο χάος.
Οι υπόλοιποι παραγωγοί δεν θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το χαμένο μερίδιο της Ρωσίας, οδηγώντας έτσι σε ανταγωνισμό μεταξύ των πλουσιότερων χωρών (δηλαδή της Κίνας και της ΕΕ) για την αγορά των υπολοίπων ενεργειακών πόρων τους.
Εν τω μεταξύ, ο χτυπημένος από το χρέος και την επισιτιστική κρίση Παγκόσμιος Νότος δεν θα ήταν σε θέση να καλύψει τις ελάχιστες ενεργειακές του ανάγκες, θέτοντας έτσι σε κίνηση ένα παγκόσμιο ντόμινο αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας.

To εθνικό συμφέρον και η παγκόσμια σταθερότητα

Όπως επισήμανε ο ανώνυμος Ινδός αξιωματούχος στο κοινοβούλιο, «κάναμε ό,τι είναι καλό για τη χώρα καθώς και τον κόσμο», γεγονός που υπογράμμισε την αυξανόμενη σύγκλιση μεταξύ των εθνικών συμφερόντων της Ινδίας και εκείνων της διεθνούς κοινότητας.
Αυτή η Μεγάλη Δύναμη της Νότιας Ασίας εφαρμόζει αυτό που μπορεί να περιγραφεί ως μια μεγάλη στρατηγική όπου η Ινδία όχι μόνο δίνει προτεραιότητα στα εθνικά της συμφέροντα όπως τα θεωρούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, αλλά αντιλαμβάνεται την ευρύτερη ισορροπία συμφερόντων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με αυτόν τον τρόπο, η Ινδία αφαιρεί κάθε ασάφεια σχετικά με τα συμφέροντά της, γεγονός που την καθιστά τον πιο προβλέψιμο συνεργάτη που μπορεί να έχει ο καθένας.
Αυτή η πολιτική βασίζεται στην εμπιστοσύνη που έχει καλλιεργήσει η Ινδία με όλες τις πλευρές και δή με τα κράτη του παγκόσμιου Νότου, καθώς δεν έχουν κανένα λόγο να αμφισβητούν την ειλικρίνεια των εκπροσώπων της κάθε φορά που μιλούν για τα εθνικά τους συμφέροντα.
Κάποιοι μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις και ακόμη και να αντιτίθεται στις πολιτικές της Ινδίας, αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί αξιόπιστα ότι δεν έχει καταστήσει διαυγή τη στρατηγική της.

GCRxqyRXgAA1rC3.png
Πολυευθυγράμμιση της πολιτικής


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov επαίνεσε αυτή την προσέγγιση και την περίφημη πολυευθυγράμμιση της ενεργειακής πολιτικής.
στην οποία φυσικά οδήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ινδό ομόλογό του την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023.
«Πιστεύω ότι αυτή η πολιτική δεν είναι σημαντική μόνο για τη Ρωσία και όλες τις άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι η μόνη πολιτική που αξίζει να εφαρμοστεί που θα εξασφαλίσει σεβασμό και διεθνές κύρος και θα είναι επωφελής στη συνεργασία της Ινδίας με άλλες χώρες που δείχνουν παρόμοιο σεβασμό προς όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας.
Η Δύση δεν θα εκτιμήσει ποτέ ό,τι έκανε η Ινδία για τον κόσμο, αλλά ο Παγκόσμιος Νότος αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η πολυκρίση που πολλοί από τους αξιωματούχους τους φοβόντουσαν ότι θα εκτυλισσόταν λίγο μετά την επιβολή των αντιρωσικών κυρώσεων αποφεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσω των δραστικά κλιμακωμένων εισαγωγών «μαύρου χρυσού» από την Ινδία
. Αυτό σταθεροποίησε την αγορά, γεγονός που διευκόλυνε την παγκόσμια κοινότητα να διαχειριστούν τα προβλήματα χρέους και επισιτιστικής ασφάλειας, εμποδίζοντας έτσι αυτό το μέρος του κόσμου να διολισθήσει σε πλήρη αστάθεια εις βάρος όλων.
Και την ίδια ώρα η Δύση απέφυγε μια πολύπλευρη οικονομική κατάρρευση με εκτόξευση του κόστους ενέργειας και του πληθωρισμού καθώς και κοινωνικών αναταράξεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης