Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισοπεδώνει τη Γάζα το Ισραήλ, 30.000 στρατιώτες έτοιμοι να εισβάλλουν σε Khan Younes και Rafah, λουτρό αίματος για 85η μέρα

Ισοπεδώνει τη Γάζα το Ισραήλ, 30.000 στρατιώτες έτοιμοι να εισβάλλουν σε Khan Younes και Rafah, λουτρό αίματος για 85η μέρα
Οι νεκροί των ισραηλινών βομβαρδισμών ξεπέρασαν τους 21.672 και οι τραυματίες τους 56.000 - αριθμοί που αντιπροσωπεύει το 1% και άνω του 2% του συνολικού πληθυσμού της Γάζας αντίστοιχα
Σχετικά Άρθρα
(upd. 6).Τα στρατόπεδα προσφύγων στο ανατολικό τμήμα της Γάζας, με επίκεντρο τη Khan Younes, πλήττει πλέον ο ισραηλινός στρατός, μετά τις ανακοινώσεις για αύξηση των χερσαίων δυνάμεων στη Γάζα κατά 30.000 άνδρες, που προαναγγέλουν επέκταση της χερσαίας επίθεσης στη Khan Younis, ενδεχόμενως και περικύκλωση του αστικού ιστού με στρατό που θα εισβάλλει από το Khuza'a, στην ανατολική Γάζα, και τις νότιες παρυφές της πόλης.

Βομβαρδισμοί σε Khan Younes, Nuseirat, Jabaliya, μάχες σε Boureij

Σφοδρά ισραηλινά πυρά τανκς και αεροπορικοί βομβαρδισμοί έπληξαν περιοχές της Khan Younes στη Λωρίδα της Γάζας τη νύχτα της Παρασκευής, 29/12 δήλωσαν κάτοικοι, με τον απολογισμό των νεκρών του τελευταίου 24ωρου να ξεπερνά τους 100 ανθρώπους, ενώ άλλοι 158 είναι οι τραυματίες.
Αεροπλάνα πραγματοποίησαν επίσης μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στο στρατόπεδο Nuseirat στην κεντρική Γάζα και στο προσφυγικό στρατόπεδο της Jabaliya, αναφέρει το Al Jazeera.
Ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι έχει σχεδόν αποκτήσει τον επιχειρησιακό έλεγχο στην περιοχή, αλλά από ό,τι φαίνεται συναντά σκληρή αντίσταση από Παλαιστίνιους μαχητές.
Συγκρούσεις μεταξύ μαχητών της Hamas και των ισραηλινών στρατευμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij με τανκς να αναπτύσσονται εκεί.
Από το βομβαρδισμό στη Nuseirat τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες αγνοούνται.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πολλά κτίρια κατοικιών χτυπήθηκαν.
γαζα2_5.JPG

Στο στόχαστρο πλέον το ανατολικό και νότιο τμήμα της Γάζας


Οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν την Khan Younes προετοιμάζοντας κατά τις ενδείξεις μια περαιτέρω προέλαση στην μεγαλύτερη πόλη της νότιας Γάζας, τμήματα της οποίας κατέλαβαν στις αρχές Δεκεμβρίου.
Επίσης τις τελευταίες 48 ώρες γίνονται στόχος ανηλεών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών πυροβολικού οι περισσότεροι προσφυγικοί καταυλισμοί,  ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της κεντρικής περιοχής της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρει το Al Jazeera.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την αύξηση των χερσαίων δυνάμεων στη Γάζα με περίπου 30.000 επιπλέον στρατιώτες, προκειμένου να επεκτείνει τις επιχειρήσεις στη Khan Younes, αυτή τη φορά με μια επέλαση κατά της πόλης, με κατεύθυνση από το Khuza'a, στην ανατολική Γάζα, μέχρι και το νότιο τμήμα της Khan Younis.
Για το λόγο αυτό, αυξάνονται οι φόβοι ανάμεσα στους περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που έχουν εκτοπιστεί στην πόλη Rafah, δίπλα στα σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς και στους 300.000 κατοίκους της πόλης, ότι η επιχείρηση πιθανότατα θα επεκταθεί σε τμήματα της Rafah.
Αν οι Ισραηλινοί εισβάλλουν στη Khan Younes από τα ανατολικά και τα νότια, μετά θα βρεθούν στη Rafah και οι άνθρωποι δεν θα έχουν πουθενά αλλού να πάνε.
γαζα4_1.JPG

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Καταστρέψαμε ένα από τα κρυσφήγετα του ηγέτη της Hamas

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant είπε ότι ο ισραηλινός στρατός έφτασε σε κέντρα διοίκησης και αποθήκες όπλων της Hamas. 
Ο εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε ότι κατέστρεψαν ένα συγκρότημα αποτελούμενο από σήραγγες στο υπόγειο ενός από τα σπίτια του ηγέτη της Hamas για τη Γάζα, Yahya Sinwar, στην πόλη της Γάζας.
Δώδεκα εβδομάδες μετά τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ισοπεδώσει μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, με τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς. 
Σχεδόν το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τουλάχιστον μία φορά ή και περισσότερες φορές, βρίσκοντας καταφύγιο σε αυτοσχέδιες σκηνές ή στριμωγμένοι κάτω από μουσαμάδες και πλαστικά σεντόνια σε ανοιχτό έδαφος.
Η Γάζα έχει μήκος μόλις 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) και είναι μια  από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο.
γαζα3_3.JPG

Το 1% του πληθυσμού της Γάζας σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας δήλωσαν ότι 187 Παλαιστίνιοι επιβεβαιώθηκαν ότι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα μέσα στο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων σε 21.672 νεκρούς - περίπου το 1% του πληθυσμού της Γάζας.
Περίπου 56.000 είναι οι τραυματίες - ή ποσοστό άνω του 2% του πληθυσμού της Γάζας.
Άλλοι 7.000 φέρονται ως αγνοούμενοι και εκφράζονται φόβοι ότι έχουν ταφεί στα ερείπια.

Ένας ακόμη δημοσιογράφος νεκρός

Ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που εργαζόταν για το Al-Quds TV σκοτώθηκε μαζί με μερικά από τα μέλη της οικογένειάς του σε αεροπορική επιδρομή στο σπίτι τους στον καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι και άλλοι δημοσιογράφοι.
Το κυβερνητικό γραφείο ΜΜΕ της Γάζας αναφέρει ότι 106 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επίθεση.
Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πρώτες 10 εβδομάδες του πολέμου Ισραήλ-Γάζας ήταν οι πιο θανατηφόρες που καταγράφηκαν για δημοσιογράφους, με τους περισσότερους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν σε ένα χρόνο σε μια τοποθεσία.
Οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν στον πόλεμο ήταν Παλαιστίνιοι.
Η έκθεση του CPJ που εδρεύει στις ΗΠΑ ανέφερε ότι «ανησυχεί ιδιαίτερα για ένα προφανές μοτίβο στόχευσης δημοσιογράφων και των οικογενειών τους από τον ισραηλινό στρατό».
Στις αρχές Δεκεμβρίου ο ισραηλινός στρατός είχε σκοτώσει κι έναν  δημοσιογράφο του Reuters στο Λίβανο, που βιντεοσκοπούσε διασυνοριακούς βομβαρδισμούς.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν στοχεύει σκόπιμα δημοσιογράφους και ότι κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων, αλλά ο υψηλός αριθμός των νεκρών έχει προκαλέσει ανησυχία ακόμη και στους πιο ένθερμους συμμάχους του.

Πωλήσεις όπλων 147,5 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση Biden, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να περιορίσει τον πόλεμο τις επόμενες εβδομάδες και να προχωρήσει σε στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των ηγετών της Hamas.
Ούτε όμως ο ισραηλινός στρατός δείχνει να έχει τέτοια πρόθεση, ούτε οι ΗΠΑ πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, αφού μόλις χθες, Παρασκευή 29/12, το State Department ενέκρινε νέες πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων - παρακάμπτοντας μάλιστα το Κογκρέσο.
Η υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδια για τις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό, η DSCA (Defense Security Cooperation Agency), ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken αποφάσισε ότι «υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί την άμεση πώληση στην κυβέρνηση του Ισραήλ» όπλων, αξίας περίπου 147,5 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου που απαιτείται για τέτοιες πωλήσεις.
Η απόφαση αυτή είναι «υπέρ των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», υπογράμμισε η υπηρεσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση παρακάμπτει το Κογκρέσο για να δώσει όπλα στο Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα.
Ο Blinken είχε παρακάμψει ξανά το Κογκρέσο στις 9 Δεκεμβρίου για να δώσει άδεια σε εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ.

Επιδρομές και συλλήψεις σε Δυτική Όχθη, βομβαρδισμοί Ισραήλ σε Λίβανο

Στη Δυτική Όχθη ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Jalazone κοντά στη Ramallah αλλά και σε οικισμούς στην περιοχή της Nablus, ανέφερε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
Στις επιδρομές αυτές οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 15 Παλαιστίνιους
Επίσης, σύμφωνα με το λιβανέζικο κανάλι Al Manar, που σχετίζεται με τη Hezbollah, το Ισραήλ προχώρησε σε νέες επιθέσεις στον νότιο Λίβανο.

Πολλαπλασιάζονται οι αμερικανικές επιθέσεις κατά φιλοϊρανικών οργανώσεων στη Συρία

Δέκα μαχητές, που συνδέονται με το Ιράν, σκοτώθηκαν και 30 τραυματίσθηκαν από «πιθανόν αμερικανικά» πλήγματα που στοχοθέτησαν τοποθεσίες στην ανατολική Συρία, με φόντο την αναζωπύρωση των επιθέσεων εναντίον του αμερικανικού προσωπικού στην περιοχή, ανέφερε μια μη κυβερνητική οργάνωση.
«Δέκα φιλοϊρανοί μαχητές, από τους οποίους τρεις Σύροι, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίσθηκαν» σε τουλάχιστον εννέα «πιθανόν αμερικανικά» αεροπορικά πλήγματα που είχαν στόχο στρατιωτικές θέσεις στο Μπουκαμάλ και τα περίχωρά του, στη μεθοριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Ένα φορτίο όπλων προερχόμενο από το Ιράκ και μια αποθήκη πυρομαχικών έγιναν επίσης στόχοι και μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο, το οποίο έχει την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.
Από την πλευρά της, η λιβανική Hezbollah, η οποία υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, ανακοίνωσε σήμερα ότι τέσσερις μαχητές της σκοτώθηκαν «στην οδό της Ιερουσαλήμ», διατύπωση που χρησιμοποιείται από το σχηματισμό για τα μέλη της που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Μέτρα κατά του Ισραήλ ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο η Νότιος Αφρική

Η Νότια Αφρική ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) μια επείγουσα διαταγή που να δηλώνει ότι το Ισραήλ παραβίαζε τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948 κατά την καταστολή της Χαμάς στη Γάζα.
Κάλεσε το δικαστήριο να εκδώσει βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα διατάξουν το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία «για να προστατεύσει από περαιτέρω, σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού».
Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για ακρόαση.
Απαντώντας το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ επέρριψε τη ευθύνη για τα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα στη Hamas, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες και τους κλέβει την ανθρωπιστική βοήθεια, κατηγορίες που απέρριψε η Hamas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης