Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκινά η παραπομπή του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου - Πρωτοστατεί η Νότια Αφρική

Ξεκινά η παραπομπή του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου - Πρωτοστατεί η Νότια Αφρική
Η Νότια Αφρική υπογράμμισε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ παραβιάζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία
Η Νότια Αφρική ξεκινά κι επισήμως τη διαδικασία παραπομπής του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου και στοχευμένες εθνοτικές εκκαθαρίσεις στη Γάζα.
Αυτό έκανε προ ολίγου γνωστό ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Στο σχετικό της υπόμνημα προς το Διεθνές Δικαστήριο, η Νότια Αφρική περιέγραψε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ως «γενοκτονικού χαρακτήρα, επειδή αποσκοπούν στην καταστροφή ενός σημαντικού μέρους της παλαιστινιακής εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας».
«Οι εν λόγω πράξεις περιλαμβάνουν τη δολοφονία Παλαιστινίων στη Γάζα, την πρόκληση σοβαρών σωματικών και ψυχικών βλαβών και την πρόκληση συνθηκών ζωής που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν τη σωματική τους καταστροφή», ανέφερε το αίτημα της χώρας.
Η Νότια Αφρική υπογράμμισε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ παραβιάζουν τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ περί Γενοκτονίας.
Οι αξιωματούχοι της χώρας ζήτησαν επίσπευση της διαδικασίας και ταχεία ακρόαση για την υπόθεση, ενώ διεμήνυσαν ότι το δικαστήριο θα πρέπει προκαταρκτικά «να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει να σκοτώνει και να προκαλεί σοβαρές ψυχικές και σωματικές βλάβες στον Παλαιστινιακό λαό στη Γάζα».
Σημειώνεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) είναι ένα αστικό δικαστήριο του ΟΗΕ που εκδικάζει διαφορές μεταξύ χωρών.
Διαφέρει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο μπορεί να ασκήσει διώξεις σε μεμονωμένα άτομα και όχι πολιτικές οντότητες -όπως κράτη- για εγκλήματα πολέμου.
Ως μέλη του ΟΗΕ, τόσο η Νότια Αφρική όσο και το Ισραήλ δεσμεύονται από τις αποφάσεις του δικαστηρίου. 

Tο επίσημο αίτημα όπως κατατέθηκε από τη Νότια Αφρική: 

GCiFQHnWsAAm3MZ.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης