Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν 300 εξόδους το 2023 για να αναχαιτίσουν ρωσικά μαχητικά

Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν 300 εξόδους το 2023 για να αναχαιτίσουν ρωσικά μαχητικά
Το 2022, ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 570 εξόδους, που σημαίνει ότι η αεροπορική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ έχει μειωθεί σχεδόν δύο φορές
Το ΝΑΤΟ απογείωσε αεροσκάφη του 300 φορές το 2023 προκειμένου να αναγνωρίσουν και να συνοδεύσουν ρωσικά μαχητικά, με τα περισσότερα επεισόδια να λαμβάνουν χώρα πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε η Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Το 2022, ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 570 εξόδους, που σημαίνει ότι η αεροπορική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ έχει μειωθεί σχεδόν δύο φορές.
«Το 2023, οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε όλη την Ευρώπη τέθηκαν σε συναγερμό πάνω από 300 φορές για να αναχαιτίσουν ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που πλησίαζαν τον εναέριο χώρο της Συμμαχίας, με τις περισσότερες αναχαιτίσεις να γίνονται πάνω από τη Βαλτική.
Το ΝΑΤΟ έχει μόνιμες αποστολές εναέριας αστυνόμευσης όταν υπάρχουν ίχνη ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών που πλησιάζουν τον εναέριο χώρο της Συμμαχίας με απρόβλεπτους τρόπους», ανέφερε το γραφείο Τύπου της συμμαχίας στην ανακοίνωσή του.

Αναχαίτιση

Σε καιρό ειρήνης, ο όρος «αναχαίτιση» σημαίνει ότι τα αεροπλάνα πλησιάζουν το ένα το άλλο για οπτική επαφή, αναγνώριση τύπου και κατάστασης και για περαιτέρω συνοδεία μέσω του ουδέτερου εναέριου χώρου.
Το ΝΑΤΟ διαμαρτύρεται επίσης στη δήλωσή του ότι τα ρωσικά αεροσκάφη δεν ενεργοποιούν τους αναμεταδότες τους ενώ πετούν σε ουδέτερο εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα των κρατών μελών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ ακολουθούν την ίδια τακτική ενώ πετάνε κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι πτήσεις των ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών προς την περιοχή του Kaliningrad και αντίστροφα πραγματοποιούνται σε αυστηρή συμμόρφωση με το διεθνές αεροπορικό δίκαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης