Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δίχως τέλος ο κυνισμός των Βρετανών με τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Θα τα «δάνειζαν», με αντάλλαγμα τη στήριξη της Αθήνας στους Ολυμπιακούς τους Αγώνες

Δίχως τέλος ο κυνισμός των Βρετανών με τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Θα τα «δάνειζαν», με αντάλλαγμα τη στήριξη της Αθήνας στους Ολυμπιακούς τους Αγώνες
Υπάρχουν πολλές υποψίες μέσα στο Βρετανικό Μουσείο για τα κίνητρα των Ελλήνων
Με απόλυτο κυνισμό φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί το ευαίσθητο για την Ελλάδα ζήτημα της επιστροφής στην Αθήνα των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς όπως αποκαλύφθηκε από επίσημα αρχεία, το Λονδίνο θα προχωρούσε σε «δανεισμό» εάν η Αθήνα στήριζε τις προσπάθειες του για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2012.
Πρωταγωνιστής στην πιθανή συμφωνία ήταν ο τότε πρωθυπουργός, Tony Blair, ο οποίος είχε απαντήσει με ενθουσιασμό στην πρόταση να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα αλλά θα έπρεπε να ενισχυθεί η υποστήριξη στην προσπάθεια του Λονδίνου να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Έγγραφα που κυκλοφόρησαν από τα Εθνικά Αρχεία στο Kew, στο δυτικό Λονδίνο, δείχνουν ότι οι σύμβουλοι της Downing Street πίστευαν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να είναι ένα «ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί» στον αγώνα για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.
Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας κοινής χρήσης με την Αθήνα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σκληρή αντίσταση λόγω της «αδιαλλαξίας» του Βρετανικού Μουσείου, όπου στεγάζονταν από τον 19ο αιώνα.

Ευαίσθητο στην Ελλάδα το ζήτημα

Η επιστροφή των Γλυπτών, που αφαιρέθηκαν παρανόμως από τον Παρθενώνα – το μεγαλύτερο σωζόμενο μνημείο της Κλασικής Ελλάδας – από τον Σκωτσέζο Λόρδο Έλγιν, είναι ένα μακροχρόνιο αίτημα των Ελλήνων.
Με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, η εκστρατεία εισερχόταν σε «μια πιο ενεργή φάση» με τους Έλληνες να ελπίζουν να τα έχουν στην κεντρική έκθεση στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.
Η ιδέα ότι μια νέα συνθήκη που θα επέτρεπε στις δύο χώρες να μοιράζονται την ιδιοκτησία θα μπορούσε να βοηθήσει την προσπάθεια του Λονδίνου, όπως προτάθηκε αρχικά από τον Λόρδο Owen, τον πρώην ηγέτη του SDP και υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος είπε ότι η ιδέα είχε «πραγματικές βάσεις».
Σε επιστολή του προς έναν ανώτερο αξιωματούχο του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι είχε συζητήσει την ιδέα με τον Έλληνα υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ως πόλη υποδοχής, η Αθήνα θα ζητήσει εκτενώς από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την καταλληλότητα της επόμενης διοργανώτριας πόλης. επιλέχθηκε για το 2012.
«Δεν θα ήταν δύσκολο να πείσουμε τους Έλληνες να υποστηρίξουν μια προσφορά του Λονδίνου για το 2012 ως quid pro quo (για συμφωνία για τα Γλυπτά), δεδομένου ότι το Παρίσι ανταγωνίζεται και οι Έλληνες μπορεί κανονικά να υποστηρίξουν τους Γάλλους». έγραψε.
Προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει τίποτα, οι Έλληνες θα επιδιώξουν να «επηρεάσουν» το θέμα.
«Ήδη σκοπεύουν να κάνουν όλους τους Βρετανούς αθλητές που επισκέπτονται την Αθήνα αυτό το καλοκαίρι να εγγραφούν στην επιστροφή των Marbles και νομίζω ότι θα δούμε στη γενική καλή θέληση που σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα να συνεχιστεί η πίεση», είπε.
Στο Νο 10, η Sarah Hunter, σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού, είχε συμφωνήσει ότι υπήρχαν καλοί λόγοι για την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την προηγούμενη θέση της ότι ήταν θέμα των διαχειριστών του μουσείου.
«Τα Γλυπτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στην ψηφοφορία της ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς του 2012.
Η δημοσιότητα που συνδέεται με αυτήν την κίνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ελληνική στήριξη και να βοηθήσει να συγκεντρώσει ένα ευρύ φάσμα άλλων ψήφων της ΔΟΕ», έγραψε.

Η στάση του Βρετανικού Μουσείου

Προειδοποίησε ωστόσο ότι μόνο οι διαχειριστές του μουσείου είχαν τη δύναμη να συνάψουν μια τέτοια συμφωνία και ήταν πιθανό να είναι σθεναρά αντίθετοι στην ιδέα.
«Υπάρχουν πολλές υποψίες μέσα στο Βρετανικό Μουσείο για τα κίνητρα των Ελλήνων: οι διαχειριστές και ο διευθυντής παραμένουν σταθερά στην άποψη ότι, μόλις τα Γλυπτά επιστρέψουν στο ελληνικό έδαφος, η κυβέρνηση θα πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα για να τα διατηρήσει εκεί, αφήνοντας στο Βρετανικό Μουσείο με μια τρύπα στο κέντρο της συλλογής τους», έγραψε.
«Το Βρετανικό Μουσείο – και η ευρύτερη κοινότητα των μουσείων και των γκαλερί – φοβούνται ότι αυτό θα δώσει προβάδισμα που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες, εξίσου σημαντικές απώλειες στο μέλλον».
Ωστόσο, η ιδέα άρεσε στον Blair, προτείνοντας στον Λόρδο Owen να ανατεθούν οι διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες.
«Έχει επιρροή και πιθανότατα θα μπορούσε να βοηθήσει με το Βρετανικό Μουσείου, ενώ το απομακρύνει λίγο από την κυβέρνηση», έγραψε σε ένα χειρόγραφο σημείωμα.
Άλλοι στο Νο 10 ήταν, ωστόσο, πιο προσεκτικοί.
Ο Andrew Adonis, ο επικεφαλής της μονάδας πολιτικής, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί «πολύ προσεκτικός χειρισμός».
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε μέχρι να καταστεί σαφές τι κάνουμε για την προσφορά μας», είπε.
Τον Ιούλιο του 2005, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο είχε επιλεγεί για να φιλοξενήσει τους αγώνες του 2012…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης