Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη – Δίχως επίσημη αποστολή η εκτόξευση αμερικανικού πυραύλου με τη βοήθεια της SpaceX του Musk – Διαβαθμισμένες οι πληροφορίες

Αποκάλυψη – Δίχως επίσημη αποστολή η εκτόξευση αμερικανικού πυραύλου με τη βοήθεια της SpaceX του Musk – Διαβαθμισμένες οι πληροφορίες
Μυστικό διαστημικό αεροπλάνο των ΗΠΑ εκτοξεύεται με πύραυλο Falcon Heavy που μπορεί να το πάει πιο μακριά από ποτς
Ένα «μυστικό» διαστημικό αεροπλάνο της αμερικανικής κυβέρνησης ξεκίνησε μια διαβαθμισμένη αποστολή με έναν από τους πιο ισχυρούς πυραύλους στον κόσμο.
Το σκάφος X-37B εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα με ένα Falcon Heavy της SpaceX.
Έχει πραγματοποιήσει έξι προηγούμενες αποστολές από το 2010, με πιο πρόσφατη το 2020, αλλά ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε σήμερα μπορεί να τον μεταφέρει πιο μακριά από ποτέ στο διάστημα.
Το όχημα που κατασκευάστηκε από το Boeing, περίπου στο μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου και που μοιάζει με μικροσκοπικό διαστημικό λεωφορείο, παρέμεινε στην κατώτερη τροχιά της Γης μέχρι τώρα - σε υψόμετρο κάτω από 1.200 μίλια.
Αλλά το Falcon Heavy - που αποτελείται από τρεις πυρήνες πυραύλων δεμένους μεταξύ τους - είναι ικανό να μεταφέρει πολύ βαρύτερο ωφέλιμο φορτίο πάνω από 22.000 μίλια πάνω από τον πλανήτη.

Διαβαθμισμένη η αποστολή

Η έλλειψη πληροφοριών ενέτεινε τις εικασίες ότι το X-37B θα μπορούσε να προορίζεται για την τροχιά πιο μακρινών τοποθεσιών, ίσως ακόμη και του Άρη.
Λίγες λεπτομέρειες έχουν αποκαλυφθεί σχετικά με την αποστολή, την οποία εκτελεί η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος Εθνικής Ασφάλειας του στρατού για την εκτόξευση στο διάστημα.
Το X-37B έχει σχεδιαστεί για τη διεξαγωγή πειραμάτων στο διάστημα, τα οποία αυτή τη φορά θα περιλαμβάνουν δοκιμές «νέων τροχιακών καθεστώτων, πειραματισμών με μελλοντικές τεχνολογίες ευαισθητοποίησης του διαστημικού τομέα».
Ένα από τα καθήκοντά της που έχει αναφερθεί λεπτομερώς είναι μια μελέτη της NASA για να δει πώς επηρεάζονται οι σπόροι των φυτών από την εκτεταμένη έκθεση σε σκληρή διαστημική ακτινοβολία, ενόψει πιθανών μακροπρόθεσμων ανθρώπινων αποστολών στο φεγγάρι και τον Άρη.

Το 2026 η επιστροφή

Μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή του, το X-37B θα πρέπει να επιστρέψει στη Γη και να προσγειωθεί μέσω ενός διαδρόμου - σαν αεροπλάνο.
Αλλά δεν αναμένεται να επιστρέψει πριν το 2026, με την τελευταία του αποστολή να διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια.
Στις έξι αποστολές του μέχρι στιγμής, έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία σε τροχιά.
Η εκτόξευση - η οποία καθυστέρησε πολλές φορές λόγω τεχνικών προβλημάτων και κακών καιρικών συνθηκών - έρχεται δύο εβδομάδες μετά την ανατίναξη του εξίσου μυστικού διαστημικού αεροπλάνου Shenlong της Κίνας σε τροχιά.
Γνωστό και ως Divine Dragon, ήταν η τρίτη αποστολή του επαναχρησιμοποιήσιμου σκάφους από το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης