Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασία: Τέλος στο 2ετές πτωτικό σερί για τις μετοχές το 2023 - Περιθώριο… απογοήτευσης το 2024

Ασία: Τέλος στο 2ετές πτωτικό σερί για τις μετοχές το 2023 - Περιθώριο… απογοήτευσης το 2024
Στην Ασία, το 2023, την καλύτερη επίδοση σε μεγάλο χρηματιστήριο σημείωσε ο ιαπωνικός Nikkei με κέρδη 28%

«Ανάσα» πήραν οι ασιατικές μετοχές την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του 2023, καθώς οδεύουν προς τερματισμό του διετούς σερί απωλειών,  με οδηγό τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το 2024.
Ο ευρύτερος δείκτης του MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας μεταβλήθηκε ελάχιστα την Παρασκευή, αλλά παραμόνευε κοντά σε υψηλό πέντε μηνών και οδεύει προς κέρδη 5% το 2023, μετά από δύο χρόνια μεγάλων απωλειών.

Μειώσεις επιτοκίων τον Μάρτιο 2024

Ο δείκτης έχει αυξηθεί πάνω από 11% τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων και σύντομα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν.
Οι αγορές τιμολογούν 88% πιθανότητα η Fed να ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της τον Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, σε σύγκριση με 35% πιθανότητα στα τέλη Νοεμβρίου.
Οι traders τιμολογούν επίσης πάνω από 150 μονάδες βάσης για χαλάρωση το επόμενο έτος.
Πίσω από τα αναβαθμισμένα στοιχήματα κρύβεται ένα πλήθος οικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ που υπογράμμισαν την ισχύ της οικονομίας, καθώς και την πιθανότητα η Fed να μαλακώσει τη στάση της.

Περιθώριο για… απογοήτευση το 2024

Το μόνο ερώτημα στο οποίο επικεντρώνεται η αγορά είναι το πότε και όχι το αν οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια, αφήνοντας άφθονο περιθώριο για απογοήτευση το 2024, σημειώνει το Reuters.
Στην Ασία, το 2023, την καλύτερη επίδοση σε μεγάλο χρηματιστήριο σημείωσε ο ιαπωνικός Nikkei με κέρδη 28%, την υψηλότερη ετήσια επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.
Το χρηματιστήριο της Ταϊβάν ήταν πολύ κοντά με άνοδο 26,6% το 2023.
Ο Nifty της Ινδίας είναι ο τρίτος καλύτερος κερδισμένος με άνοδο 20% το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης