Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς νέα εισβολή το Ισραήλ, στην Αίγυπτο η Hamas για μόνιμη εκεχειρία - Οι ΗΠΑ να χτυπήσουν το Ιράν - 21.507 Παλαιστίνιοι νεκροί

Προς νέα εισβολή το Ισραήλ, στην Αίγυπτο η Hamas για μόνιμη εκεχειρία - Οι ΗΠΑ να χτυπήσουν το Ιράν -  21.507 Παλαιστίνιοι νεκροί
Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατέρριψε drone και πύραυλο των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα
(upd7) Με τον ισραηλινό στρατό να βομβαρδίζει ανελέητα την κεντρική και νότια Γάζα και με τα ισραηλινά τανκ να είναι έτοιμα για μια νέα χερσαία εισβολή στα εδάφη αυτά όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν από τις βόρειες περιοχές, αντιπροσωπεία της Hamas μεταβαίνει σήμερα 29/12 στην Αίγυπτο προκειμένου να εξετάσει το σχέδιο για μια εκεχειρία που θα μπορούσε να βάλει τέλος στον πόλεμο που μαίνεται από τις 7 Οκτωβρίου.
Αν και η Hamas έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να συνομιλήσει και να διαπραγματευτεί, εάν πρώτα το Ισραήλ δεν σταματήσει πλήρως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της θα μεταβούν στο Κάιρο για να εξετάσουν το αιγυπτιακό σχέδιο, το οποίο κάνει προβλέψεις για την επόμενη ημέρα στη Γάζα.
Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί επιμένουν ότι έπονται πολύ σκληρές μάχες, αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu υπογραμμίζει πως η ισραηλινή πλευρά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται για την απελευθέρωση των ομήρων.
Μέσα σε αυτό το ομολογουμένως αντιφατικό πεδίο, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα drone και έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι αντάρτες Houthi από την Υεμένη, τη στιγμή που ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής των ΗΠΑ, Lindsey Graham καλεί τον αμερικανικό στρατό να χτυπήσει στόχους στο Ιράν λόγω της στήριξης που αυτό παρέχει στους Houthi.

Συνολικά 21.507 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

Συνολικά 21.507 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 55.915 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, 187 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.


Στην Αίγυπτο η Hamas

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στο Κάιρο υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Hamas, οι οποίοι αναμένεται να εξετάσουν το σχέδιο της Αιγύπτου για κατάπαυση πυρός που μπορεί να οδηγήσει στο τέλος του πολέμου στη Γάζα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο χωρίζεται σε τρία στάδια, με εκεχειρίες που θα ανανεώνονται, με κλιμακωτές απελευθερώσεις ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων και με μια κατάπαυση πυρός που βάζει τέλος στον πόλεμο.
Επίσης το σχέδιο προβλέπει μια παλαιστινιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών, μετά από συνομιλίες που θα περιλαμβάνουν όλες τις «παλαιστινιακές φατρίες», οι οποίες θα είναι και υπεύθυνες για τη διακυβέρνηση και την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Netanyahu: Ακόμα διαπραγματευόμαστε για τους ομήρους

Και ενώ το Ισραήλ δηλώνει αποφασισμένο να πάει μέχρι τέλους όσον αφορά την εξόντωση της Hamas, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu υποστηρίζει πως η κυβέρνηση του εξακολουθεί να διαπραγματεύεται την απελευθέρωση των ομήρων της Hamas.
«Το Ισραήλ εργάζεται για να πάρει πίσω όλους τους ομήρους.
Το Κατάρ και η Αίγυπτος έχουν υποβάλει δύο ξεχωριστές προτάσεις για την προώθηση του ζητήματος.
Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε.
Δεν μπορώ να μιλήσω λεπτομερώς, εργαζόμαστε για να τους φέρουμε όλους σπίτι.
Αυτός είναι ο στόχος μας» ανέφερε ο Netanyahu σε συγγενείς Ισραηλινών απαχθέντων, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.
Εκτιμάται ότι στα χέρια της Hamas παραμένουν 120 όμηροι, ύστερα από την απελευθέρωση 110 ομήρων κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας της 24ης Νοεμβρίου.

Προς νέα χερσαία εισβολή

Παρά την αισιοδοξία για διπλωματική λύση, ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται με πρωτοφανή αγριότητα στη Γάζα.
Ο IDF βομβαρδίζει περιοχές της κεντρικής και νότιας Γάζας, ενώ δεν αποκλείεται μια χερσαία εισβολή σε αυτά τα εδάφη.
Ήδη οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως επεκτείνουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στην Khan Yunis.
Δεκάδες Παλαιστίνιοι αναφέρεται πως σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τόσο στην Khan Yunis όσο και στον προσφυγικό καταυλισμό της Maghazi, ενώ αεροπορικά πλήγματα αναφέρθηκαν και στη Rafah, όπου εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και ότι τραυματίστηκαν άλλοι 55.
Εικόνες δείχνουν ανθρώπους να αναζητούν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια γκρεμισμένων κτηρίων.

Στόχος η διάλυση της Hamas

«Το καθήκον μας είναι να διαλύσουμε την Hamas, έτσι ώστε να μην έχει πλέον στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες.
Θα απαιτηθεί να δείξουμε πολλή επιμονή και αποφασιστικότητα» υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant.

Στους 21.507 οι νεκροί

Πάντως, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο του 1% του πληθυσμού των Παλαιστινίων της Γάζας.
Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, 21.507 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων, αν και εκτιμάται ότι πάνω από 7.000 είναι θαμμένοι στα ερείπια.
Όσον αφορά τους τραυματίες, αυτοί ξεπέρασαν τους 55.915.

Οι απώλειες του IDF

Από την πλευρά του ο IDF υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής, 169 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα, στις 20 Οκτωβρίου.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 3.000 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί.

Κίνδυνος λιμού

Πέρα από τους νεκρούς, απελπιστική είναι η κατάσταση και για τους επιζώντες του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το φαγητό δεν επαρκεί για όλους, αναφέροντας πως το 40% του πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο του λιμού, ενώ οργανώσεις κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών.
«Αυτό που κάνει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους, πάνω απ’ όλα στη Γάζα, είναι η τερατωδία του αιώνα μας και πλέον η ανοχή της Δύσης μετατρέπεται σε συνενοχή» ανέφερε με ανάρτηση της στο Χ η Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Φόβοι για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Την ίδια στιγμή παραμένει η ένταση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, όπου ο IDF ανταλλάσσει καθημερινά πυρά με την Hezbollah.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι είναι έτοιμοι για επίθεση στο νότιο Λίβανο προκειμένου να εκκαθαρίσουν και την Hezbollah αν χρειαστεί.
Επιπλέον, αναφέρεται πως ισραηλινά μαχητικά έπληξαν στόχους σε προάστια της Δαμασκού και στο νότιο τμήμα της Συρίας, με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να υποστηρίζει ότι στόχοι ήταν θέση της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας στην περιοχή Σουέιντα (νότια) και τα περίχωρα του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού.

Οι Αμερικάνοι κατέρριψαν drones και πύραυλο των Houthi

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι κατέρριψε χθες Πέμπτη στον νότιο τομέα της Ερυθράς Θάλασσας drone και βαλλιστικό πύραυλο που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες Houthi της Υεμένης.
«Κανένα από τα 18 πλοία τα οποία ήταν παρόντα στην περιοχή δεν υπέστη ζημιές και δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός», διευκρίνισε η δύναμη της CENTCOM.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επρόκειτο για «την 22η απόπειρα επίθεσης των Houthi εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τη 19η Οκτωβρίου».
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταρριφθεί πύραυλοι και drones των Χούθι από αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά πολεμικά πλοία.

Lindsey Graham (Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής): Οι ΗΠΑ να χτυπήσουν το Ιράν

Μάλιστα ο Αμερικάνος γερουσιαστής Lindsey Graham ζήτησε οι ΗΠΑ να χτυπήσουν το Ιράν λόγω της στήριξης που η Τεχεράνη προσφέρει στους αντάρτες Houthi.
«Οι Houthi υποστηρίζονται πλήρως από το Ιράν
Το λέω εδώ και 6 μήνες: Χτυπήστε το Ιράν.
Έχουν κοιτάσματα πετρελαίου, έχουν το αρχηγείο των Φρουρών της Επανάστασης που μπορούμε να το δούμε από το διάστημα.
Σβήστε τα από τον χάρτη» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Fox News o Graham.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης