Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ καταδικάζουν το Ιράν για την αύξηση του εμπλουτισμού ουρανίου

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ καταδικάζουν το Ιράν για την αύξηση του εμπλουτισμού ουρανίου
«Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν ένα βήμα προς μια κακή κατεύθυνση από την πλευρά του Ιράν» διαμηνύουν τα δυτικά κράτη
Οι δυτικές δυνάμεις καταδικάζουν σε σημερινή τους δήλωση το Ιράν για την εκ νέου επιτάχυνση της παραγωγής υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου, στον απόηχο αναφορών του ΟΗΕ ότι η χώρα επανεκκινεί υψηλούς ρυθμούς παραγωγής μετά από μήνες επιβράδυνσης.
Ειδικότερα, σε κοινή τους δήλωση, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ διεμήνυσαν ότι «καταδικάζουν αυτό το μέτρο που επιδεινώνει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», προσθέτοντας ότι «η παραγωγή υψηλού εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν δεν έχει αξιόπιστη πολιτική δικαιολογία».
Η σχετική δήλωση ήρθε δύο ημέρες αφότου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δημοσίευσε έκθεση, σύμφωνα με την οποία το Ιράν «αύξησε την παραγωγή του σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο, επανακάμπτοντας από μια προηγούμενη μείωση της παραγωγής από τα μέσα του 2023».
Το Ιράν είχε αυξήσει την παραγωγή του εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 60% σε ποσοστό περίπου εννέα κιλών το μήνα από τα τέλη Νοεμβρίου, ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Αυτό είναι από περίπου τρία κιλά το μήνα από τον Ιούνιο και συνιστά μια επιστροφή στα εννέα κιλά το μήνα που παρήγαγε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Στο σημερινό τους ανακοινωθέν οι δυτικές δυνάμεις ανέφεραν, επίσης, ότι «αυτές οι εξελίξεις αποτελούν ένα βήμα προς μια κακή κατεύθυνση από την πλευρά του Ιράν», προειδοποιώντας για «σημαντικούς κινδύνους διάδοσης».
«Αυτές οι αποφάσεις δείχνουν την απουσία βούλησης από την πλευρά του Ιράν να συμμετάσχει σε μια αποκλιμάκωση με καλή πίστη και οδηγούν σε ανεύθυνη συμπεριφορά στο πλαίσιο των περιφερειακών εντάσεων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Απαντώντας στην έκθεση του ΔΟΑΕ, ο κορυφαίος αξιωματούχος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν Mohammad Eslami υπογράμμισε: «Δεν έχουμε κάνει τίποτα νέο και η δραστηριότητά μας είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς».
Σημείωνεται ότι απαιτούνται επίπεδα εμπλουτισμού περίπου στο 90% για χρήση σε πυρηνικά όπλα.
Το Ιράν φάνηκε να έχει επιβραδύνει το πρόγραμμα του ως ένδειξη καλής θέλησης, σε μία περίοδο κατά την οποία οι άτυπες συνομιλίες για μια νέα πυρηνική συμφωνία ξεκινούσαν εκ νέου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, η τριβή μεταξύ των δύο χωρών έχει ενταθεί εκ νέου τους τελευταίους μήνες, με την καθεμία να κατηγορεί την άλλη για όξυνση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Hamas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης