Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία εμμένει στην παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ουκρανία παρακάμπτοντας την Ουγγαρία του Orban

Η Γερμανία εμμένει στην παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ουκρανία παρακάμπτοντας την Ουγγαρία του Orban
«Η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης να υποστηρίζει την Ουκρανία σε κάθε περίπτωση», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου
Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η ΕΕ θα είναι σε θέση να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία - ακόμη και αν η Ουγγαρία είναι αντίθετη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη.
«Γνωρίζετε ότι έχουμε επεκτείνει για άλλη μια φορά τη διμερή μας βοήθεια και σχεδιάζουμε να παράσχουμε στρατιωτική υποστήριξη ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος. Η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης να υποστηρίζει την Ουκρανία σε κάθε περίπτωση», τόνισε σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου Christian Wagner.
Υπενθύμισε ότι το θέμα της διάθεσης 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία συζητήθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, αλλά στη συνέχεια δεν μπορούσε να επιλυθεί θετικά λόγω της αντίθεσης της Ουγγαρίας.
Στις αρχές του επόμενου έτους, η Γερμανία θα συνεχίσει να προωθεί ενεργά την παροχή αυτής της βοήθειας στην Ουκρανία στην ΕΕ, ξεκαθάρισε για τη στάση του Βερολίνου ο Wagner.
«Η ΕΕ θα συνεχίσει την υποστήριξή της. Η "ΕΕ των 26" [ενν. χωρίς την Ουγγαρία], φυσικά, θα μπορεί επίσης να δράσει. Αλλά δεν θέλω να μιλήσω για το πώς μπορεί να οργανωθεί μια τέτοια υποστήριξη αυτή τη στιγμή. Αυτό απαιτεί επίσης περαιτέρω διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υποργικού συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται πως η Ουγγαρία μπλοκάρει με απιελή veto τις περισσότερες αποφάσεις της ΕΕ για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της όγδοης δόσης στρατιωτικής βοήθειας για 500 εκατομμύρια ευρώ, ένα πακέτο πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης για στρατιωτική υποστήριξη το 2024, ένα ευρύτερο πακέτο 20 δισεκατομμυρίων για στρατιωτική βοήθεια για τέσσερα χρόνια, καθώς και 50 δισ. σε μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια για την περίοδο 2024-2027.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης