Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Βαρύς πέλεκυς για πρώην υψηλόβαθμο της κεντρικής τράπεζας - Καταδικάστηκε σε 16 έτη φυλάκισης για δωροληψία

Κίνα: Βαρύς πέλεκυς για πρώην υψηλόβαθμο της κεντρικής τράπεζας - Καταδικάστηκε σε 16 έτη φυλάκισης για δωροληψία
Η έρευνα σε βάρος του Sun ξεκίνησε το 2022 στο πλαίσιο της εκστρατείας του προέδρου Xi Jinping για την πάταξη της διαφθοράς
Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 16 ετών και έξι μηνών για δωροληψία, διαρροή κρατικών μυστικών και εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών για την αποκόμιση κερδών στο χρηματιστήριο, καθώς το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα σφίγγει τη μέγγενη στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ο Guofeng Sun, πρώην επικεφαλής της επιτροπής για τη νομισματική πολιτική της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, χρησιμοποίησε το αξίωμά του για να παρέχει απόρρητες και εμπιστευτικές πληροφορίες μεταξύ 2002 και 2020, ενώ σε αντάλλαγμα έλαβε μίζες συνολικού ύψους 21 εκατ. γουάν (2,6 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου Caixin που επικαλείται τον γενικό εισαγγελέα της Κίνας.
Επιπροσθέτως, μεταξύ 2014 και 2015, ο Sun είχε εσωτερική πληροφόρηση σχετικά με τα σχέδια συγχώνευσης και εξαγοράς μιας εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, χάρη στην οποία κέρδισε περισσότερα από 11 εκατ. γουάν (1,39 εκατ. ευρώ) μέσω χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Η έρευνα σε βάρος του Sun ξεκίνησε το 2022 στο πλαίσιο της εκστρατείας του προέδρου Xi Jinping για την πάταξη της διαφθοράς, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η απομάκρυνση διεφθαρμένων αξιωματούχων του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Στον Guofeng Sun επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 13,1 εκατ. γουάν (1,65 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με το Caixin.
Τον περασμένο Ιούνιο, ένας άλλος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας (PBOC), o Fan Yifei, συνελήφθη κατηγορούμενος για δωροληψία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης