Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Εκτεταμένες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο

Ραγδαία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Εκτεταμένες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο
Πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη, τανκς και πυροβολικό στόχευαν την υποδομή της Hezbollah
Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε σήμερα (28/12) ότι πραγματοποίησε «εκτεταμένες» επιθέσεις στην Ayta ash Shab και Ramyeh του νότιου Λιβάνου, καθώς και σε άλλες περιοχές, εν μέσω επιθέσεων της Hezbollah στο βορρά.
Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν των IDF, τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη, τανκς και πυροβολικό «στόχευαν την υποδομή της σιίτικης οργάνωσης Hezbollah που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση επιθέσεων κατά του Ισραήλ».
Άλλο ένα στρατιωτικό συγκρότημα της Hezbollah χτυπήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη ως απάντηση σε επιθέσεις νωρίτερα σήμερα, σημειώνει ο IDF.
Επιπλέον, ο Ισραηλινός Στρατός έκανε γνωστό ότι έναν πυρήνας της στηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης, που ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση με αντιαρματικό πυραύλων, και ένας άλλος πυρήνας σε ένα κτίριο που χρησιμοποιήθηκε για να εκτοξεύσει βλήματα εναντίον Ισραηλινών νωρίτερα, εξουδετερώθηκαν αμφότεροι.


Επίθεση κατά Κυανόκρανου του ΟΗΕ

Nωρίτερα την Τετάρτη (27/12) ενας κυανόκρανος του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο τραυματίστηκε όταν μια ομάδα νέων επιτέθηκε σε περίπολο και προσπάθησε να την εμποδίσει να περάσει από το χωριό τους, ανακοίνωσε η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL) στη χώρα.
Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν κάτοικοι του χωριού Ταϊμπέχ εμπόδισαν προσωρινά την περίπολο να προχωρήσει στην περιοχή.
Ένας Ινδονήσιος κυανόκρανος τραυματίστηκε και ένα όχημα υπέστη ζημιές, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
Η UNIFIL κάλεσε τις αρχές του Λιβάνου να ερευνήσουν το συμβάν και να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.
Ενώ και σήμερα το πρωί, μια αυτοκινητοπομπή της UNIFIL που κατευθυνόταν στην ανατολική έδρα της αποστολής, εμποδίστηκε από κατοίκους, οι οποίοι στη συνέχεια την άφησαν να περάσει, έπειτα από μια σύντομη συζήτηση, είπε ο εκπρόσωπος της.
Μια πηγή των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι μια ομάδα ανδρών επιτέθηκε στα οχήματα με πέτρες και ρόπαλα.
Δεν είναι σαφής η αιτία για τις αντιδράσεις των κατοίκων.
Σε παλαιότερα επεισόδια, οι ντόπιοι δήλωναν ότι δεν ήθελαν να περνούν τα στρατιωτικά οχήματα της UNIFIL μέσα από κατοικημένες περιοχές.
Δεν υπάρχει επίσης κανένα σχόλιο από τη Hezbollah, τη φιλοϊρανική ένοπλη οργάνωση που ελέγχει τον νότιο Λίβανο.
Στην περιοχή επικρατεί ένταση μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Hezbollah ανταλλάσσει πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση της Hamas στο ισραηλινό έδαφος και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Δύο κυανόκρανοι έχουν τραυματιστεί σε ξεχωριστά επεισόδια, ενώ βάσεις και εξοπλισμός της UNIFIL έχουν υποστεί ζημιές από βλήματα όλμων.
Στη UNIFIL μετέχουν περίπου 10.000 στρατιώτες από 47 χώρες και 800 άτομα πολιτικό προσωπικό.
Η αποστολή σταθμεύει σε μια περιοχή μεταξύ του ποταμού Λιτάνι και της Μπλε Γραμμής, το σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. 

Hezbollah: Το Ισραήλ χάκαρε κάμερες κατοίκων του νοτίου Λιβάνου

Κι ενώ οι συγκρούσεις στο πεδίο κλιμακώνονται, η Hezbollah κατηγορεί το Ισραήλ ότι απέκτησε παράνομα πρόσβαση σε κάμερες ασφαλείας σπιτιών και καταστημάτων στο νότιο τμήμα της χώρας, καλώντας τους κατοίκους να αποσυνδέσουν τα συστήματα παρακολούθησης από το διαδίκτυο.
«Ο εχθρός έχει χακάρει κάμερες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, εγκατεστημένες σε σπίτια, καταστήματα και δομές παραμεθόριων κοινοτήτων», αναφέρει σε δελτίο Τύπου το κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Η Hezbollah, σύμμαχος της Χαμάς, κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας για να πλήξει τους μαχητές της.
Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, οι εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της Hezbollah είναι καθημερινές.
Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο.
Στην πλειονότητά τους πρόκειται για μαχητές της σιιτικής οργάνωσης, αλλά έχουν αναφερθεί επίσης τουλάχιστον 20 νεκροί μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων τριών δημοσιογράφων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί τέσσερις πολίτες και εννέα στρατιώτες, σύμφωνα με απολογισμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης