Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκικά ομόλογα, ουράνιο, Solana, Hidroelectrica, κακάο… είχαν τις κορυφαίες αποδόσεις το 2023 - Ποιοι οι λόγοι

Τουρκικά ομόλογα, ουράνιο, Solana, Hidroelectrica, κακάο… είχαν τις κορυφαίες αποδόσεις το 2023 - Ποιοι οι λόγοι
Οι αποδόσεις δεν είναι στις μετοχές...
Μπορεί οι μετοχές να υπεραποδίδουν παγκοσμίως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλα λιγότερα της μοδός assets δεν είχαν κέρδη φέτος.
Η χρονιά εκπνέει έχοντας προσφέρει μερικές μεγάλες νίκες για traders που θελησαν να βουτήξουν σε κάπως πιο αχαρτογράφητα ή βαθιά νερά.

Tουρκικά ομόλογα: Κατ’ αρχάς, τα τουρκικά ομόλογα εκφρασμένα σε δολάρια εκτινάχθηκαν στα ύψη, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη από οποιοδήποτε στοιχείο του δείκτη σταθερού εισοδήματος των αναδυόμενων αγορών, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν τη στροφή της Άγκυρας στη νομισματική κανονικότητα.
Το τουρκικό χρέος, που περιλαμβάνεται στον δείκτη ομολόγων JPMorgan EMBI Global Diversified, έναν δείκτη που χρησιμοποιείται ευρέως ως σημείο αναφοράς από διαχειριστές κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών, σημείωσε αποδόσεις περίπου 16% το 2023. Τα κέρδη ξεπέρασαν την απόδοση 11% που σημειώθηκε από τον ευρύτερο δείκτη καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από οποιοδήποτε από τα 10 κορυφαία συστατικά στο σημείο αναφοράς.
Οι ισχυρές αποδόσεις για το χρέος της Τουρκίας οφείλονταν στην ταραγμένη χρονιά που βίωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, που επανεξελέγη τον Μάιο, εξέπληξε πολλούς οικονομολόγους και επενδυτές όταν απομακρύνθηκε από τις ανορθόδοξες πολιτικές που οδήγησαν τη λίρα στον Καιάδα. Διόρισε τον Mehmet Şimşek, έναν πολύ γνωστό πρώην αναλυτή ομολόγων της Merrill Lynch, ως υπουργό Οικονομικών και την πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs Hafize Gaye Erkan ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.
Οι Şimşek και Erkan έχουν λάβει μέτρα για την ανοικοδόμηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και αύξησαν απότομα τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό που τρέχει με 60%.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για το εάν ο Erdogan, ένας μακροχρόνιος εχθρός των υψηλών επιτοκίων, θα τηρήσει τη νέα στρατηγική ενόψει των βασικών τοπικών εκλογών του επόμενου έτους.
Line chart of JPMorgan EMBI Global Diversified (Turkey, rebased) showing Turkish dollar debt soars
Oυράνιο: Η ανοδική πορεία ουρανίου το 2023 ήταν προϊόν δύο μακροπρόθεσμων οικονομικών τάσεων: της ανάγκης για ενεργειακή ασφάλεια και της προσπάθειας για μηδενικές εκπομπές ρύπων. Μερικοί πολύ θορυβώδεις «ταύροι» των αγορών βοήθησαν.
Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 ανάγκασε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επανεξετάσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ενέργειας, ενώ η αυξανόμενη πίεση για μείωση των εκπομπών άνθρακα έχει στρέψει την προσοχή στα πυρηνικά εργοστάσια ως πηγή άφθονης, κυρίως καθαρής ενέργειας.
Η τιμή του ουρανίου έφτασε σε υψηλό 15 ετών τον Δεκέμβριο (90 δολ. ανά λίβρα), σύμφωνα με στοιχεία μελλοντικής εκπλήρωσης από τον Όμιλο CME, από 50 δολ. στην αρχή του έτους. Οι επενδυτές ουρανίου λένε ότι έρχεται και άλλη άνοδος.
Το πραξικόπημα στον Νίγηρα, ο οποίος κατέχει περίπου το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων, αναζωπύρωσε φόβους εφοδιασμού τον Ιούλιο καθώς η απειλή της μειωμένης διαθεσιμότητας του υλικού αντηχούσε στη Δύση.
Τώρα η Yellow Cake, μια επενδυτική εταιρεία εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο που αγοράζει και κατέχει ουράνιο, προειδοποιεί ότι η Κίνα προσπαθεί να χειραγωγήσει την αγορά για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση. Και η εξάρτηση από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα εμπλουτισμένου ουρανίου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Line chart of Spot U308 ($ per lb) showing Uranium prices shot higher in 2023
Solana: Το Solana, ένα κρυπτονόμισμα που κάποτε διαφημιζόταν ως το μέλλον της ψηφιακής χρηματοδότησης, ξαναζωντάνεψε φέτος μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX που εξαφάνισε περισσότερο από το 90% της αξίας του. Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Solana ήταν ο Sam Bankman-Fried, ο διευθύνων σύμβουλος του FTX, είχε υποστηρίξει πως με το Solana θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χιλιάδες συναλλαγές το δευτερόλεπτο.
Όταν το FTX κατέρρευσε, κατείχε μια μεγάλη ποσότητα από token Solana. Μοιραία προέκυψαν σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας για το κρυπτονόμισμα, που από 250 δολ. υποχώρησε στα μόλις 13 δολ. στις αρχές του 2023.
Αλλά το Solana άρχισε σιγά-σιγά να διορθώνει τις δυσλειτουργίες του. Μέχρι στιγμής φέτος έχει σημειώσει αύξηση 560%, στα 87 δολάρια.
Line chart of The price of Solana ($) showing The price of the Solana crypto token has surged by over 560 per cent this year.
Hidroelectrica: Λιγοστοί επενδυτές θα στήριζαν μια ρουμανική εταιρεία υδροηλεκτρικής ενέργειας οδηγώντας την στην κορυφή της λίστας με τις μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες προσφορές της Ευρώπης το 2023.
Η αρχική δημόσια εγγραφή ύψους 2 δισ. δολαρίων της Hidroelectrica στο Βουκουρέστι τον Ιούλιο -η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά από αυτή της Porsche τον Σεπτέμβριο του 2022- ξεπέρασε τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Schott Pharma και τον ιταλικό όμιλο τυχερών παιχνιδιών Lottomatica, που συγκέντρωσαν 1 δισ. δολάρια και 660 εκατ. δολάρια κατά το ντεμπούτο τους στο χρηματιστήριο φέτος.
Οι μετοχές της Hidroelectrica, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, έχουν έκτοτε αυξηθεί κατά περισσότερο 20%, δίνοντας μεγάλα κέρδη σε θεσμικούς υποστηρικτές, όπως η M&G Investment Management, η Vanguard και η Fiera Capital.
Η ίδια η δημόσια δημόσια εγγραφή «υπολογίστηκε πολλές φορές» στην τιμή προσφοράς, σύμφωνα με την Hidroelectrica, της οποίας τα καθαρά κέρδη και τα έσοδα του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 42% και 32% σε ετήσια βάση.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 38% στις 14.101 Gigawatt ώρες. Ωστόσο, η αγορά IPO της Ευρώπης παραμένει σε ύφεση, με την όρεξη των επενδυτών να περιορίζεται από τις αυξανόμενες ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Εν τω μεταξύ, η υπόσχεση για «βαθύτερες δεξαμενές κεφαλαίων» στις ΗΠΑ αποδείχτηκε πολύ δελεαστική για την κατασκευάστρια ημιαγωγών Arm και τον όμιλο δομικών υλικών CRH, που και οι δύο εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ευρώπη αντιπροσώπευε μόλις το 5% των παγκόσμιων εσόδων από IPO το 2023, πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ με 54% και 25%, αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η EY.
Line chart of % change since IPO showing Hidroelectrica shares outpace broader European index
Κακάο: Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο έχουν σκαρφαλώσει σε ιστορικό υψηλό, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική, μειώνοντας τις προμήθειες και ανεβάζοντας τις τιμές της σοκολάτας για τους παγκόσμιους καταναλωτές.
Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο του Λονδίνου του Intercontinental Exchange -ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς που επιτρέπει στους εμπόρους να αγοράζουν και να πωλούν μεμονωμένες παραγγελίες έως και 1.000 τόνων- διαπραγματεύεται τώρα στις 3.570 λίρες ανά μετρικό τόνο, αυξημένο κατά 91% από την αρχή του έτους.
Στον χώρο των μαλακών εμπορευμάτων, μόνο ο χυμός πορτοκαλιού έχει αυξηθεί περισσότερο το 2023. Οι αναλυτές λένε ότι οι βροχοπτώσεις σε περιοχές της Γκάνας, της Νιγηρίας και της Ακτής του Ελεφαντοστού, του βασικού προμηθευτή κακάο στον κόσμο, έχουν επιδεινώσει την εξάπλωση της νόσου του μαύρου λοβού και έχουν καθυστερήσει τη συγκομιδή.
Οι traders ανησυχούν τώρα ότι ο ζεστός και ξηρός καιρός που ενισχύθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να συρρικνώσει περαιτέρω την παραγωγή στις αρχές του επόμενου έτους. Ακόμα κι έτσι, είναι «δύσκολο να δικαιολογηθεί η αύξηση» στις τιμές του κακάο, δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING. «Εάν η προσφορά από τη Δυτική Αφρική δεν αποδειχθεί τόσο κακή όσο αναμενόταν, η αγορά επιφυλάσσει μια επιθετική διόρθωση προς τα κάτω».
Line chart of London cocoa futures contract (£ per metric tonne) showing Cocoa futures climb to record high
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης