Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφτάψυχος ο Olaf Scholz - Όλοι περιμένουν να καταρρεύσει η κυβέρνηση του, αλλά ακόμη αντέχει λόγω… Hitler

Εφτάψυχος ο Olaf Scholz - Όλοι περιμένουν να καταρρεύσει η κυβέρνηση του, αλλά ακόμη αντέχει λόγω… Hitler
Μόνο ο καγκελάριος έχει την εξουσία να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και μόνο ο πρόεδρος μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz έδωσε μια απλή υπόσχεση στους Γερμανούς μετά την ανάληψη των καθηκόντων του: «Δεν θα είστε ποτέ μόνοι».
Ο Scholz, ένας σοσιαλδημοκράτης, δανείστηκε τη φράση από τον ύμνο του Liverpool Football Club και την επικαλέστηκε, σαν μάντρα, σε στιγμές έντασης, όπως όταν η Ρωσία διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία, στέλνοντας τις τιμές στα ύψη.
Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, είναι ο Scholz που περπατά όλο και πιο μόνος μέσα σε μια αναταραχή κρίσεων που συγκλόνισαν και δίχασαν τον τριμερή συνασπισμό του με τους Πράσινους και τους δημοσιονομικά συντηρητικούς Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), ωθώντας τους ψηφοφόρους να αναρωτηθούν εάν ο καγκελάριος είναι σε θέση να έχει μια πλήρη τετραετή θητεία.
Ένα χρόνο μετά τον τραυματισμό του στο μάτι, κέρδισε την αμφίβολη διάκριση ότι ήταν ο λιγότερο συμπαθής καγκελάριος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας του.
Την ίδια ώρα, το επόμενο έτος αναμένεται να είναι ένα ακόμη annus horribilis.

Απελευθέρωση

Ο τριμερής συνασπισμός του Scholz ανήλθε στην εξουσία με τη δέσμευσή του να απελευθερώσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από τον σάλο της εποχής Merkel.
Δύο χρόνια μετά την τετραετή θητεία της κυβέρνησης, η μόνη λύτρωση που αναζητούν οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι από τον Scholz και την παράξενη συμμαχία του.
Η συνδυασμένη υποστήριξη των κομμάτων μειώθηκε σε μόλις 33% στην τελευταία δημοσκόπηση του γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD, από 52% στις τελευταίες εκλογές.
Μόνο οι Χριστιανοδημοκράτες της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε δημοσκόπηση μόλις μία μονάδα πίσω στο 32%.
Στις αρχές της θητείας του, ο Scholz κέρδισε επαίνους για την ανακήρυξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ως Zeitenwende, μια ιστορική καμπή που απαιτούσε από τη Γερμανία να ανοικοδομήσει τις ένοπλες δυνάμεις της.
Ο συνασπισμός έκανε επίσης βήματα προόδου στην ψήφιση νομοθεσίας που στοχεύει στο μνημειώδες έργο του απογαλακτισμού της Γερμανίας από τα ορυκτά καύσιμα.
Αλλά ήταν λιγότερο επιτυχής στο να βρει πώς να πληρώσει για αυτόν τον μετασχηματισμό, το μέγεθος του οποίου οι ειδικοί το σύγκριναν με την μεταπολεμική ανοικοδόμηση και επανένωση της Γερμανίας.
Πράγματι, η εφαρμογή αποδείχθηκε το αδύναμο σημείο της κυβέρνησης και σκόνταψε από το ένα αυτογκόλ στο άλλο, με αποκορύφωμα το πολιτικό Supergau (κατάρρευση) του περασμένου μήνα, που προκλήθηκε από τη διαπίστωση του συνταγματικού δικαστηρίου ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο του συνασπισμού ήταν παράνομο.
Η απόφαση στέρησε από την κυβέρνηση εκατοντάδες δισεκατομμύρια χρηματοδότηση εκτός ισολογισμού που στάθμευε σε «ειδικά ταμεία» και ήλπιζε να αξιοποιήσει τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας σε αταξία ολόκληρη τη νομοθετική ατζέντα του συνασπισμού.

Φορολογικός «πολεμιστής»

Μια τέτοια απόφαση θα ήταν πλήγμα για οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Αλλά δεδομένης της ετερόκλητης φύσης του συνασπισμού του Scholz, η εύρεση λύσης έχει αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολη.
Η μεγαλύτερη πρόκληση του Scholz είναι να κερδίσει τον ηγέτη του FDP, Christian Lindner, τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ως εγγυητή της δημοσιονομικής ορθότητας.
Αρνείται να χορηγήσει στους εταίρους του λευκή κάρτα, άροντας το συνταγματικό φρένο χρέους της Γερμανίας το 2024 για να αντισταθμίσει τα χρήματα που το δικαστήριο στέρησε.
Το πρόβλημα είναι, χωρίς αυτά τα κεφάλαια, η βάση για τη συνεργασία των μερών ουσιαστικά εξατμίστηκε.
Μεγάλο μέρος των χρημάτων προοριζόταν για επιδοτήσεις για οτιδήποτε, από ηλιακούς συλλέκτες έως σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και αντλίες θερμότητας.
Χωρίς αυτή την υποστήριξη, οι επενδυτές και οι καταναλωτές έχουν ελάχιστα κίνητρα να στραφούν σε πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις ενέργειας.
Για να ηρεμήσει τα πνεύματα, ο Scholz, μαζί με τους ομολόγους του από τους Πράσινους και το FDP, συμφώνησαν μετά από μια ολονύχτια συνάντηση να εφαρμόσουν αυτό που θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα ως Band-Aid για να σταματήσει την αιμορραγία από τον προϋπολογισμό.
Η τριάδα διαφήμισε τη συμφωνία τους ως συμβιβασμό που θα άνοιγε το δρόμο για τον προϋπολογισμό του 2024.
Μέσα σε λίγες μέρες, ωστόσο, αξιωματούχοι και από τα τρία κόμματα άρχισαν να αμφισβητούν βασικές πτυχές της συμφωνίας, προτείνοντας ότι ο συνασπισμός θα περάσει τον πρώτο μήνα του 2024, αν όχι περισσότερο, προσπαθώντας να συντάξει έναν προϋπολογισμό για το τρέχον έτος.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αρκεστεί σε έναν έκτακτο προϋπολογισμό με βάση τα όσα ξόδεψε το 2023.
Αυτό που εξοργίζει πολλούς ψηφοφόρους είναι ότι ο Scholz έθεσε την κυβέρνηση σε αυτή τη θέση για αρχή.
Η δημιουργική λογιστική ήταν η ιδέα του, μια ιδέα που ολοκλήρωσε χωρίς ένα εναλλακτικό σχέδιο, παρόλο που ήξερε ότι υπήρχε πιθανότητα το δικαστήριο να κρίνει το παιχνίδι του παράνομο.

Δονήσεις της Βαϊμάρης

Σε πολλές χώρες, μια τέτοια κρίση θα πυροδοτούσε μια κυβερνητική κατάρρευση.
Όχι στη Γερμανία.
Καλώς ή κακώς, οι γερμανικές κυβερνήσεις είναι σχεδόν αδύνατο να καταρρεύσουν.
Προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των πολιτικών της εποχής της Βαϊμάρης, η οποία συνέβαλε στην άνοδο των Ναζί και του Hitler, οι συντάκτες του μεταπολεμικού Βασικού Νόμου της Γερμανίας προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα δημιουργώντας ένα πολιτικό σύστημα που απαιτούσε την ταχεία επίλυση των συγκρούσεων με όσο το δυνατόν λιγότερη αναστάτωση.
Ως εκ τούτου, έθεσαν έναν υψηλό πήχη για τις πρόωρες εκλογές.
Μόνο ο καγκελάριος έχει την εξουσία να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, για παράδειγμα, και μόνο ο πρόεδρος μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές.
Γι' αυτό οι ψηφοφορίες εμπιστοσύνης στη Γερμανία είναι σπάνιες (υπήρχαν μόνο πέντε) και είναι συνήθως κινήσεις τακτικής από καγκελαρίους που επιδιώκουν να ενισχύσουν την πολιτική τους θέση.
Η μόνη περίπτωση όπου ένας καγκελάριος απομακρύνθηκε άθελά του ήταν το 1982, όταν το FDP εγκατέλειψε τη συμμαχία του με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελαρίου Helmut Schmidt, αναγκάζοντάς τον να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης που έχασε.
Το FDP άλλαξε την πίστη του στους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Helmut Kohl και έγινε καγκελάριος χωρίς νέες εκλογές.
Ο Kohl, επιθυμώντας μια σταθερή υποστήριξη από το εκλογικό σώμα, κάλεσε άλλη μια ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, διασφαλίζοντας ότι θα την έχανε ώστε να μπορεί να ζητήσει από τον πρόεδρο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Δαμόκλειος σπάθη

Σε αντίθεση με τον Schmidt, ο Scholz δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την αποχώρηση του FDP για να σχηματίσει νέο συνασπισμό με το CDU για τον απλό λόγο ότι δεν θα είχε αρκετές ψήφους για να το κάνει.
Το FDP κέρδισε το 11,5% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές, ενώ το CDU συγκέντρωσε το 24%.
Την ίδια ώρα, ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η διαρκής κρίση στον συνασπισμό του Scholz θα μπορούσε να ωθήσει το FDP, το οποίο κυμαίνεται γύρω στο 5% στις δημοσκοπήσεις, να ενισχυθεί.
Υπάρχει ήδη μια αναταραχή στο κόμμα που ζητά έξοδο.
Οι «αντάρτες» συγκέντρωσαν πρόσφατα αρκετές υπογραφές για να αναγκάσουν μια εσωκομματική ψηφοφορία για το ζήτημα.
Αυτό το δημοψήφισμα ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και τα μέλη έχουν προθεσμία έως την 1η Ιανουαρίου για να υποβάλουν ψηφοφορία.
Αν και το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό για την ηγεσία του FDP, η παράβλεψη του αποτελέσματος θα μπορούσε επίσης να γυρίσει μπούμερανγκ, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα θέση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, που το φέρνει πολύ κοντά στην έξοδο από το κοινοβούλιο στις επόμενες εκλογές.
Τα κόμματα πρέπει να κερδίσουν τουλάχιστον 5% για να εισέλθουν στη Βουλή.
Αυτό υποδηλώνει ότι το FDP θα παραμείνει δαμόκλειος σπάθη έναντι του Scholz.
Εάν το κόμμα αποχωρήσει, ο Scholz θα δεχόταν πίεση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης που πιθανότατα θα έχανε.
Θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να παραμείνει στη θέση του σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Πράσινους.
Αυτό δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ σε ομοσπονδιακό επίπεδο στη Γερμανία, ωστόσο, και αν το FDP εγκαταλείψει τον συνασπισμό, είναι απίθανο ο Scholz να καταφέρει να αντέξει την πίεση για νέες εκλογές.
Τελικά, η απόφαση θα εναπόκειται στον Πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier, έναν συνάδελφο σοσιαλδημοκράτη.

Αδιέξοδο

Με ή χωρίς το FDP, ο Scholz δεν έχει ακόμα λύση για το πώς να πληρώσει για τη νομοθετική ατζέντα του συνασπισμού.
Ακόμα κι αν καταφέρουν να βρουν τα κονδύλια για το 2024 με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, το 2025, ένα έτος εκλογών, είναι προ των πυλών.
Οι ηγέτες του SPD γύρω από το Scholz, συμπεριλαμβανομένου του Rolf Mützenich, αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, πιέζουν τον Lindner να άρει το φρένο του χρέους, επικαλούμενοι τις πιέσεις που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Αλλά ο αρχηγός του FDP δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.
Αν το έκανε, θα αποσάθρωνε ακόμη περισσότερο τη δική του βάση, η οποία είναι ήδη στα όπλα για την πορεία της κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, η γερμανική οικονομία αναμένεται να παραμείνει υποτονική για το άμεσο μέλλον.
Η γερμανική παραγωγή θα μειωθεί κατά 0,5% το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW).
Εν μέσω της οικονομικής αδυναμίας, η κυβέρνηση του Scholz πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει επίμονα υψηλούς αριθμούς νέων αιτούντων άσυλο.
Η πρόσφατη αύξηση των αφίξεων μεταναστών βοήθησε να ενισχυθεί η υποστήριξη για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία κατατάσσεται δεύτερη σε εθνικό επίπεδο και είναι έτοιμη να κερδίσει μια σειρά από πολιτειακές εκλογές στην ανατολική Γερμανία το επόμενο φθινόπωρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης