Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η νέα πραγματικότητα: Οι Σύμμαχοι… αφήνουν τις ΗΠΑ, η Ελλάδα παραμένει πρόθυμη - Στον αέρα η επιχείρηση Prosperity Guardian κατά των Houthi

Η νέα πραγματικότητα: Οι Σύμμαχοι… αφήνουν τις ΗΠΑ, η Ελλάδα παραμένει πρόθυμη - Στον αέρα η επιχείρηση Prosperity Guardian κατά των Houthi
Αν και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι 20 κράτη έχουν δηλώσει συμμετοχή στη νέα ναυτική task force, έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα μόλις 12 κρατών
Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden ευελπιστούσε ότι θα μπορούσε να σχηματίσει υπό τις εντολές του μια ακόμα δυτική Συμμαχία και ένα νέο κοινό μέτωπο αυτήν την φορά κατά των Houthi, στην Ερυθρά Θάλασσα, οι προσπάθειες του φαίνεται να πέφτουν στο κενό.
Μια μόλις εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της επιχείρησης Prosperity Guardian, της κωδικής ονομασίας της επιχείρησης που είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας ναυτικής δύναμης που θα προστάτευε την ομαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τα πυρά των ανταρτών Houthi, πολλοί Σύμμαχοι αρνούνται ή δεν θέλουν να συνδεθούν καθόλου με αυτήν.
Και ενώ η Ελλάδα έσπευσε να δηλώσει την ετοιμότητα της να συμμετάσχει στη ναυτική αυτή συμμαχία με μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού – χωρίς πάντως να έχει προσδιορίσει ποια θα είναι αυτή – άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ιταλία και η Ισπανία που αρχικά μάλιστα είχαν καταγραφεί στους συμμετέχοντες, πλέον με δημόσιες δηλώσεις του φαίνεται να αποστασιοποιούνται από αυτήν την επιχείρηση.

Ναυτική Συμμαχία

Το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε αναφέρει ότι η ναυτική αυτή δύναμη είναι ένας αμυντικός συνασπισμός περισσότερων από 20 κρατών, που είχε ως στόχο να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στη Διώρυγα του Σουέζ και κατά συνέπεια την ομαλή ροή του παγκόσμιου εμπορίου και τον παγκόσμιο ανεφοδιασμό που αποτιμάται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Εκτιμάται πως από την περιοχή αυτή διακινείται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου ενώ θεωρείται ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο για τη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.
Ωστόσο, σχεδόν οι μισές από αυτές τις χώρες δεν έχουν παρουσιάσει μέχρι στιγμής τη συνεισφορά τους σε αυτή τη ναυτική διεθνή δύναμη που μπορεί να κυμαίνεται από την αποστολή ενός πολεμικού ναυτικού πλοίου μέχρι ενός … αξιωματικού.

Ρωγμές

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει πως η απροθυμία ορισμένων Συμμάχων των ΗΠΑ να συνδεθούν με αυτή τη νέα ναυτική δύναμη, μπορεί να οφείλεται και στις ρωγμές που καταγράφονται όσον αφορά την αντιμετώπιση του πολέμου στη Γάζα από το Ισραήλ.
Αν και οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Biden στηρίζουν με πυγμή το Ισραήλ, πολλά κράτη δεν κρύβουν τον αποτροπιασμό τους αλλά και την κριτική τους για την ισραηλινή επιθετικότητα που έχει στοιχίσει τη ζωή – ήδη – σε περισσότερους από 21.000 αμάχους, κυρίως παιδιά και γυναίκες.

Οι πρόθυμοι… και διαμαρτυρόμενοι Ευρωπαίοι

Αν και οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει ότι 20 κράτη έχουν δηλώσει συμμετοχή σε αυτή τη νέα ναυτική task force, έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα μόλις 12 κρατών.
«Θα επιτρέψουμε σε άλλες χώρες, να αναβάλουν, να μιλήσουν για τη συμμετοχή τους», είπε ο στρατηγός των ΗΠΑ Patrick Ryder.
Η ΕΕ έχει γνωστοποιήσει την υποστήριξή της στη ναυτική αυτή δύναμη με κοινή δήλωση που καταδικάζει τις επιθέσεις των Houthi.
Αν και η Βρετανία, η Ελλάδα και άλλοι έχουν τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ της επιχείρησης των ΗΠΑ, αρκετοί - που αναφέρονται στην ανακοίνωση των ΗΠΑ - έσπευσαν να πουν ότι δεν εμπλέκονται άμεσα.
Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει ένα πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, απαντώντας σε αιτήματα Ιταλών πλοιοκτητών, και ότι αυτό δεν θα είναι μέρος της επιχείρησης των ΗΠΑ ενώ η Γαλλία είπε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά ότι τα πλοία της θα παραμείνουν υπό γαλλική διοίκηση.
Από την πλευρά της η Ισπανία διεμήνυσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian και ότι αντιτίθεται στη χρήση μιας υπάρχουσας αποστολής της ΕΕ κατά της πειρατείας, της Atalanta, για την προστασία της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο πρωθυπουργός, Pedro Sanchez είπε ότι ήταν πρόθυμος να εξετάσει τη δημιουργία μιας διαφορετικής αποστολής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Απουσία Αράβων

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν δηλώσει επίσης κανένα ενδιαφέρον για το εγχείρημα.
Η δημόσια οργή για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα δικαιολογεί την απροθυμία πολλών πολιτικών ηγετών.
Δημοσκόπηση του Yougov έδειξε ότι ισχυρές πλειοψηφίες Δυτικοευρωπαίων - ιδιαίτερα η Ισπανία και η Ιταλία - πιστεύουν ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα.

Κίνδυνος για αντίποινα

Η απροθυμία αυτή δικαιολογείται επίσης και από τον κίνδυνο οι συμμετέχουσες χώρες να υποστούν αντίποινα από τους Houthi, κάτι που φαίνεται να ισχύει για την Ινδία.
Ινδός αξιωματούχος υποστήριξε πως είναι απίθανο η Ινδία να συμμετάσχει σε αυτή τη ναυτική επιχείρηση
Κυβερνητικός αξιωματούχος της Ινδίας είπε ότι η κυβέρνηση του ανησυχεί ότι η ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να τις καταστήσει περισσότερο στόχο.

Φοβούνται την κάλπη

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν πολύ ότι μέρος του πιθανού εκλογικού τους σώματος θα στραφεί εναντίον τους» αναφέρει σε δηλώσεις του ο David Hernandez, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι είναι ολοένα και πιο επικριτικοί για το Ισραήλ και είναι επιφυλακτικοί μήπως και οι χώρες τους παρασυρθούν σε αυτή τη σύγκρουση.

Οι μάχες… στην Ερυθρά Θάλασσα

Σημειώνεται πως οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν, Houthi έχουν επιτεθεί ή έχουν καταλάβει 12 εμπορικά πλοία από τις 19 Νοεμβρίου στο πλαίσιο υποστήριξης των Παλαιστινίων για τον πόλεμο στη Γάζα.
Το ναυτικό των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας έχουν ήδη καταρρίψει drones και πυραύλους των Houthi, επιθέσεις που έχουν αναγκάσει πολλές εταιρείες και δεκάδες πλοία να αλλάξουν τα δρομολόγια τους και να πλέουν πλέον γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Αφρικής, αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο αλλά και το κόστος πλεύσης που με τη σειρά του απειλεί με νέες ανατιμήσεις προϊόντων και τροφίμων.

Η στρατηγική των εταιρειών

Η γιγάντια εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων της Δανίας Maersk ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι θα ξαναρχίσει τις ναυτιλιακές δραστηριότητες της στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Aden, αν και η γερμανική Hapag Lloyd επισήμανε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ερυθρά Θάλασσα είναι πολύ επικίνδυνη και θα συνεχίσει να στέλνει πλοία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Στρατιωτικές συμμαχίες

Πάντως, πολλά κράτη της Ευρώπης και του Κόλπου συμμετέχουν σε μία από τις πολλές στρατιωτικές ομάδες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων (CMF) των 39 εθνών.
Επίσης, η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Atalanta» συνεργάζεται ήδη με «αμοιβαία σχέση» με την CMF.
Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες χώρες που δεν εντάσσονται επίσημα στην επιχείρηση Prosperity Guardian θα μπορούσαν να συντονίσουν τις περιπολίες τους με το Ναυτικό των ΗΠΑ.
Για παράδειγμα, ενώ η Ιταλία - μέλος της Atalanta - έχει πει ότι δεν θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση Prosperity Guardian, ιταλική κυβερνητική πηγή είπε στο Reuters ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι ικανοποιημένος με τη συμβολή της Ιταλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης