Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Γάζα - Δεν φτάνει το φαγητό, κίνδυνος λιμού για το 40% των Παλαιστινίων - Σενάριο τρόμου, πόλεμο με Hezbollah σχεδιάζει ο IDF

Χάος στη Γάζα - Δεν φτάνει το φαγητό, κίνδυνος λιμού για το 40% των Παλαιστινίων - Σενάριο τρόμου, πόλεμο με Hezbollah σχεδιάζει ο IDF
Για πιο ισχυρά και πιο βαθιά στρατιωτικά πλήγματα προειδοποιούν οι Ισραηλινοί
(upd6) Σκηνές χάους και απόλυτης απόγνωσης καταγράφονται στη Γάζα, με τον ισραηλινό στρατό να σφυροκοπά με μαζικούς βομβαρδισμούς τα κεντρικά εδάφη του θύλακα προκαλώντας δεκάδες νέους θανάτους και αναγκάζοντας χιλιάδες αμάχους σε άτακτη φυγή.
Το Ισραήλ διαμηνύει ότι τα επόμενα βήματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα είναι εξίσου ισχυρά και βαθιά, επισημαίνοντας ότι αν και η Hamas έχει ήδη υποστεί τρομερά πλήγματα και καταστροφές, ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη εξουδετέρωση της.
Μάλιστα ο IDF σχεδιάζει και κλιμάκωση της σύγκρουσης με την Hezbollah στα σύνορα με το Λίβανο, υποστηρίζοντας πως είναι έτοιμος για επίθεση, εάν χρειαστεί, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

ΟΗΕ: Δεν φτάνει το φαγητό

Δεν υπάρχει φαγητό για όλους, το 40% του πληθυσμού των Παλαιστινίων κινδυνεύει με λιμό προειδοποιεί η UNRWA, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
«Η Γάζα παλεύει με την καταστροφική πείνα.
Το 40% του πληθυσμού κινδυνεύει πλέον από λιμό.
Η πραγματικότητα είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια.
Η μόνη ελπίδα που απομένει είναι μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» ανέφερε ο Thomas White, διευθυντής της UNRWA στη Γάζα.
«Κάθε μέρα είναι ένας αγώνας για επιβίωση, εύρεση τροφής και εύρεση νερού» λέει ο White.

Αεροπορικές μαζικές επιδρομές

Το τελευταίο 24ωρο ο ισραηλινός στρατός, το ναυτικό και η αεροπορία εξαπέλυσαν μαζικά πλήγματα στο Al Nuseirat στην κεντρική Γάζα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι.
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς κοντά στο νοσοκομείο Al-Amal στην Khan Yunis ενώ νεκροί αναφέρθηκαν και από πλήγματα στη βόρεια Γάζα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξε ότι στελέχη του είδαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να επιχειρούν να εγκαταλείψουν πεζή, με γαϊδούρια και με αυτοκίνητα την Khan Yunis και άλλες περιοχές στα κεντρικά εδάφη προκειμένου να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, ενώ αναφέρθηκαν και προσπάθειες πολλών να κατασκευάσουν πρόχειρα καταφύγια.

Εκρήξεις στη βόρεια Γάζα

Ο IDF έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα και τα βόρεια προάστια της πόλης της Γάζας.
Σε ανακοίνωση τους οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι επιχειρούν στην καρδιά της Daraj Tuffah στη Γάζα, καθώς δυνάμεις τους δέχθηκαν επίθεση με ρουκέτες.

Benny Gantz (Ισραήλ): Πιο ισχυρά τα επόμενα χτυπήματα

Παρά τις απελπιστικές αυτές εικόνες το Ισραήλ δηλώνει αποφασισμένο να πάει μέχρι τέλους.
Σε δηλώσεις του ο Benny Gantz, μέλος της ισραηλινής πολεμικής κυβέρνησης, υποστήριξε πως τα επόμενα πλήγματα του ισραηλινού στρατού θα είναι πιο ισχυρά και πιο βαθιά, επισημαίνοντας ότι ήδη η Hamas μετρά τεράστιες απώλειες.
«Ξεκινήσαμε με δύναμη, και τώρα πρέπει να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε.
Οι μάχες στη Γάζα συνεχίζονται βάσει του σχεδίου που παρουσίασε ο αρχηγός του Επιτελείου και τα αποτελέσματα δεν έχουν προηγούμενο.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαλείψει χιλιάδες μαχητές και έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις επιχειρησιακές δυνατότητες της Hamas» είπε ο Gantz, ο οποίος εξήρε τις επιχειρήσεις του IDF.

Απειλές σε Λίβανο και Hezbollah

Μάλιστα ο Gantz αναφέρθηκε και στην ανάγκη καταπολέμησης της Hezbollah που δραστηριοποιείται στα νότια του Λιβάνου.
«Η κατάσταση στα βόρεια σύνορα απαιτεί αλλαγή, καθώς η κλεψύδρα για μια πολιτική διευθέτηση εξαντλείται», είπε, αναφερόμενος στο ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ζητά την πλήρη παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.
«Αν ο κόσμος και η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν σταματήσουν τα πυρά, ο ισραηλινός στρατός θα το κάνει», είπε ο Gantz.

Σχέδια IDF για επίθεση

Πράγματι ο ισραηλινός στρατός καταρτίζει σχεδιασμούς για την κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Hezbollah.
«Σήμερα εγκρίναμε διάφορα σχέδια για το μέλλον.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε αν χρειαστεί στον Λίβανο» υποστήριξε ο Herzi Halevi, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, τονίζοντας ότι IDF βρίσκεται «σε πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας».

Μέτωπο με Λίβανο

Σημειώνεται πως ισραηλινές δυνάμεις και Hezbollah ανταλλάσσουν πυρά σχεδόν καθημερινά από τις 8 Οκτωβρίου.
Το τελευταίο 24ωρο η Hezbollah εκτόξευσε πυραύλους εναντίον της παραμεθόριας πόλης Kiryat Shmona, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί, ενώ ένας μαχητής της Hezbollah και δύο μέλη της οικογένειας του έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά.
Το Ισραήλ έχει μετακινήσει χιλιάδες κατοίκους του βόρειου Ισραήλ σε άλλους τομείς της χώρας, για λόγους ασφαλείας, καθώς οι συγκρούσεις χαρακτηρίζονται ως οι σοβαρότερες από το 2006.
Αν και οι συγκρούσεις περιορίζονται στην περιοχή της μεθορίου, το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε πλήγματα σε βάθος μέχρι και 20 χιλιομέτρων.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 160 νεκρούς μαχητές της Hezbollah και αμάχους, ενώ το Ισραήλ έχει αναφέρει 13 νεκρούς, ανάμεσά τους 9 στρατιωτικούς.

Στους 167 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες - Τουλάχιστον 3.000 τραυματίες

Σύμφωνα με τον IDF, από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα στις 20/10 έως σήμερα έχουν σκοτωθεί 167 Ισραηλινοί στρατιώτες, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν ακόμα τρεις θάνατοι.
Το Associated Press μεταδίδει πως ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ανέρχεται πλέον σε 3.000.
Ωστόσο, η Hamas τοποθετεί τις απώλειες των Ισραηλινών στρατιωτών – νεκρούς και τραυματίες – σε πάνω από 5.000.

Ξεριζωμός και 21.110 νεκροί

Οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών έχουν μετατρέψει τη Γάζα σε πραγματική κόλαση.
Σχεδόν και τα 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, η πλειοψηφία των οποίων έχει ισοπεδωθεί πλήρως, τη στιγμή που δραματικός είναι και ο αριθμός των νεκρών.
Εκτιμάται ότι 21.110 άνθρωποι, κυρίως παιδιά και γυναίκες έχουν σκοτωθεί έως σήμερα και ότι 55.243 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, τη στιγμή που έχουν απομείνει μόλις 9 νοσοκομεία για να τους περιθάλψουν.
4_125.jpg
3_140.jpg
Έκκληση Macron για διαρκή κατάπαυση πυρός

Στο διπλωματικό μέτωπο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό μια διαρκής κατάπαυση του πυρός.
Μάλιστα υποστήριξε πως η Γαλλία θα αναλάβει πρωτοβουλίες ανθρωπιστικής φύσης τις «προσεχείς ημέρες» ενώ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τον «πολύ βαρύ απολογισμό» θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την «απόλυτα επείγουσα ανθρωπιστική κρίση» που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης