Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα «ιερά τοτέμ» των αγορών, οι κεντρικές τράπεζες, απέτυχαν – Ούτε προέβλεψαν την έκρηξη πληθωρισμού, ούτε και τη δύναμη της οικονομία

Τα «ιερά τοτέμ» των αγορών, οι κεντρικές τράπεζες, απέτυχαν – Ούτε προέβλεψαν την έκρηξη πληθωρισμού, ούτε και τη δύναμη της οικονομία
Αναζητούν τι πήγε λάθος στις προβλέψεις τους οι κεντρικοί τραπεζίτες
Οι κεντρικοί τραπεζίτες επανεξετάζουν την προσέγγισή τους στις οικονομικές προβλέψεις μετά τις μεγάλες αποτυχίες τους να εντοπίσουν το πιο πρόσφατο ξέσπασμα του πληθωρισμού, σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρουν οι Financial Times.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες δεν κατάλαβαν πώς το τέλος του lockdown λόγω Covid-19 και ένα ενεργειακό σοκ που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη χειρότερη πληθωριστική σπείρα σε μια γενιά.
Αφού ανταποκρίθηκαν με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, οι κεντρικές τράπεζες έχουν επιδοθεί σε εντατικές «μεταθανάτιες εξετάσεις» καθώς αποκαλύπτουν τους λόγους της αποτυχίας τους.

«Να μάθουμε από τα λάθη μας»

Η Christine Lagarde, πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε στους Financial Times σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να μάθει από τα λάθη της.
«Αυτό που θα έπρεπε να είχαμε μάθει είναι ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο σε περιπτώσεις ακαδημαϊκών εγχειριδίων και μοντέλων.
Πρέπει να σκεφτούμε με έναν ευρύτερο ορίζοντα», είπε.
Ένα αποτέλεσμα, λένε οι αξιωματούχοι, είναι η αυξημένη εστίαση σε εναλλακτικά «σενάρια» για μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, για να καταδειχθεί πώς μπορεί να αντιδράσει η πολιτική.
Ο Huw Pill, επικεφαλής οικονομολόγος της BoE, δήλωσε στους Financial Times ότι αυτός μπορεί να είναι ένας καλύτερος τρόπος επικοινωνίας με τις αγορές από ό,τι μέσω της παραδοσιακής πρόβλεψης «διαγράμματος» της BoE, η οποία μεταδίδει την αβεβαιότητα με εύρος πιθανοτήτων.
Η Sarah Breeden, υποδιοικητής της BoE, είπε σε μια ομιλία της στις 19 Δεκεμβρίου ότι η εξέταση διαφορετικών σεναρίων είναι «ένα χρήσιμο εργαλείο πολιτικής σε ένα πλαίσιο άνευ προηγουμένου σοκ».
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ μοντελοποιεί τώρα διαφορετικά σενάρια για τον πληθωρισμό και παράγει μια σειρά από αναλύσεις ευαισθησίας, όπως η εξέταση του τι θα συνέβαινε εάν οι μισθοί αυξάνονταν ταχύτερα ή πιο αργά από το αναμενόμενο ή εάν σημειωθεί άλλο σοκ στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Πενιχρά τα αποτελέσματα

Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι στιγμής οι πρώτες του προσπάθειες είχαν μικτά αποτελέσματα.
Ακόμη και το πιο «σοβαρό σενάριο» που δημοσίευσε τον Μάρτιο του 2022, διαμορφώνοντας τον αντίκτυπο των μεγάλων περικοπών στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποτίμησε πόσο υψηλά ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αυξανόταν.
Προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα ήταν κατά μέσο όρο 7,1% το 2022 και 2,7% το 2023.
Πέρυσι, οι τιμές στο μπλοκ αυξήθηκαν κατά 8,4% και φέτος αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,4%.
Το διοικητικό συμβούλιο της BoE ανέθεσε μια επανεξέταση στον Ben Bernanke, πρώην πρόεδρο της Fed, για να εξετάσει τις προβλέψεις και τις επικοινωνίες της BoE.
Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη χρήση της ανάλυσης σεναρίων θα είναι μεταξύ των επιλογών που θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επανεξέτασης, η οποία αναμένεται να εκτεθεί το 2024.
Ο Charles Goodhart, πρώην υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της BoE, είπε ότι, ενώ οι κεντρικές τράπεζες εστιάζουν περισσότερο στην ανάλυση σεναρίων παρά σε μια κεντρική πρόβλεψη θα ήταν επιθυμητό, θα πρέπει να παράγουν ζυγό αριθμό σεναρίων.
Εάν επρόκειτο να παράγουν έναν περιττό αριθμό, οι αγορές θα εστιάσουν αμέσως την «κεντρική» προοπτική, ακόμη κι αν δεν έπρεπε να θεωρηθεί ότι φέρει την έγκριση της κεντρικής τράπεζας, υποστήριξε.
Τα μαθήματα για τις προβλέψεις ξεπερνούν πολύ αυτό το θέμα.
Στη Φρανκφούρτη, το προσωπικό της ΕΚΤ δίνει μεγαλύτερη προσοχή στο πόσο γρήγορα οι αλλαγές στις τιμές χονδρικής μεταφέρονται στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών, κάτι που διαφέρει από χώρα σε χώρα.
Εστιάζουν περισσότερο στη διύλιση των περιθωρίων κατά την πρόβλεψη των τιμών της ενέργειας και δεν υποθέτουν πλέον ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα κινούνται παράλληλα, αφού απέκλιναν μαζικά πέρυσι.
Μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος από την ΕΚΤ διαπίστωσε ότι οι εσφαλμένες υποθέσεις για τις τιμές της ενέργειας αντιστοιχούσαν στα τρία τέταρτα των συνολικών σφαλμάτων πρόβλεψης για τον πληθωρισμό το 2021, όταν η πρόβλεψή της για το πρώτο τρίμηνο του 2022 αποδείχθηκε πολύ χαμηλή κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε μια άλλη αλλαγή, η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά εκατοντάδες αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική - όπως οι πολλές κρατικές επιδοτήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα - για να ελέγξει καλύτερα την αυξανόμενη επιρροή τους στον πληθωρισμό.
Επιπλέον, το προσωπικό της χρησιμοποιεί έναν ανιχνευτή μισθών που έχουν αναπτύξει και τα αποτελέσματα ερευνών καταναλωτών και επιχειρήσεων για να προσαρμόσουν την απόδοση των μοντέλων τους.

Το σοκ της πανδημίας

Από τότε που έχασαν την έκταση του προβλήματος του πληθωρισμού αμέσως μετά το σοκ του Covid-19, οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ ήταν ανοιχτοί όχι μόνο για την τεράστια αβεβαιότητα που στηρίζεται στις προοπτικές, αλλά και για τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν στη λήψη νομισματικής πολιτικής σε ένα τέτοιο σκηνικό.
Ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell, τόνισε την ανάγκη να σκεφτόμαστε πέρα από τα τυπικά μοντέλα.
Ένας κρίκος που μέχρι στιγμής φαίνεται να καταρρέει είναι η σχέση μεταξύ του ελέγχου του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας.
Πολλοί οικονομολόγοι φοβήθηκαν ότι η μείωση του πληθωρισμού στον στόχο θα χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη ανεργία.
Αντίθετα, η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε σημαντικά χωρίς πολύ σημαντική άνοδο του ποσοστού ανεργίας από τα χαμηλά πολλών δεκαετιών.
Αυτό έχει αυξήσει τις προσδοκίες ότι μια οδυνηρή ύφεση μπορεί πράγματι να αποφευχθεί - μια έκβαση εντελώς διαφορετική από ό,τι σε προηγούμενες μάχες πληθωρισμού.
«Η οικονομία μας είναι ευέλικτη και δυναμική και υπόκειται κατά καιρούς σε απρόβλεπτους κραδασμούς, όπως μια παγκόσμια οικονομική κρίση ή μια πανδημία», δήλωσε ο Powell σε πρόσφατη εκδήλωση για τον εορτασμό του τμήματος έρευνας και στατιστικής της Fed.
«Εκείνες τις στιγμές, οι αναλυτές πρέπει να σκέφτονται έξω από τα μοντέλα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης