Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov: Ρωσία και Ινδία κοντά στην παραγωγή από κοινού στρατιωτικού εξοπλισμού

Lavrov: Ρωσία και Ινδία κοντά στην παραγωγή από κοινού στρατιωτικού εξοπλισμού
H Μόσχα σέβεται την επιθυμία της Ινδίας να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού
Η Ρωσία και η Ινδία έχουν σημειώσει απτή πρόοδο στις συνομιλίες που αφορούν σχέδια για την κοινή παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, έπειτα από συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογό του Subrahmanyam Jaishankar στη Μόσχα.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Lavrov είπε πως αυτή η συνεργασία είναι στρατηγικού χαρακτήρα και προς τα συμφέροντα και των δύο χωρών και πως θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην ευρασιατική ήπειρο.
Είπε πως η Μόσχα σέβεται την επιθυμία της Ινδίας να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού της και πως είναι επίσης έτοιμη να υποστηρίξει την επιθυμία του Νέου Δελχί να κατασκευάσει πράγματα που χρειάζεται η Ινδία στην Ινδία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα συναντηθεί με τον Jaishankar αργότερα σήμερα.
Ο Jaishankar είπε πως αναμένει πως ο Putin και ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi θα συναντηθούν το επόμενο έτος.
Ο Jaishankar είπε πως ο ίδιος και ο Lavrov συζήτησαν τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα, καθώς και το διμερές εμπόριο και επενδύσεις.
Η Ινδία έχει γίνει ένας από τους βασικούς οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας αφότου η Δύση επέβαλε το 2022 σαρωτικές κυρώσεις στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει εκτρέψει μεγάλο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου της προς την Ινδία και έχει ενισχύσει τη διπλωματία εντός της ομάδας κρατών BRICS, της οποίας οι δύο χώρες είναι ιδρυτικά μέλη.
Σύμφωνα με τον Jaishankar, το εμπόριο Ινδίας-Ρωσίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ φέτος.
Είπε πως το Νέο Δελχί ανυπομονεί να υπογράψει διμερή συμφωνία επενδύσεων με τη Ρωσία καθώς και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση της οποίας ηγείται η Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης