Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία ζητά επειγόντως χρήματα από ΗΠΑ, ΕΕ: Δεν έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, όλοι οι πόροι πάνε στην άμυνα

Η Ουκρανία ζητά επειγόντως χρήματα από ΗΠΑ, ΕΕ: Δεν έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, όλοι οι πόροι πάνε στην άμυνα
Η Yulia Svyrydenko αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η οποία είναι επίσης υπουργός Οικονομικών, είπε πως η έλλειψη εξωτερικής στήριξης θα ωθήσει την ουκρανική οικονομία και πάλι σε οριακή κατάσταση
Η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσει τις πληρωμές για τους δημόσιους υπαλλήλους και τις συντάξεις σε εκατομμύρια πολίτες της, εάν η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στις αρχές του 2024, προειδοποίησε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Η Yulia Svyrydenko, η οποία είναι επίσης υπουργός Οικονομικών, είπε πως η έλλειψη εξωτερικής στήριξης θα ωθήσει την ουκρανική οικονομία και πάλι σε οριακή κατάσταση, αφού σημείωσε ανάκαμψη το 2023 με την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος να εκτιμάται από το ΔΝΤ στο 4,5%.
«Η υποστήριξη των εταίρων είναι εξαιρετικά κρίσιμη», είπε η Svyrydenko.
«Τη χρειαζόμαστε επειγόντως», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τους Financial Times.
Η ουκρανική κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για να πληρώσει για δημόσιες υπηρεσίες και παροχές, αφού η υποσχόμενη χρηματοδότηση από τους στενότερους συμμάχους της απέτυχε.
Χρειάζεται 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερική υποστήριξη το επόμενο έτος.

Η βοήθεια που δεν ήρθε από ΗΠΑ - ΕΕ

Ένα αίτημα χρηματοδότησης 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden παραμένει σε αδιέξοδο στο Κογκρέσο, ενώ σε ένα προτεινόμενο τετραετές πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ άσκησε veto η Ουγγαρία.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά την 1η Φεβρουαρίου για να προσπαθήσουν να κάμψουν την αντίσταση της Ουγγαρίας, αλλά καταρτίζουν επίσης εναλλακτικά σχέδια για τη διοχέτευση 20 δισ. ευρώ στο Κίεβο, παρακάμπτοντας τη Βουδαπέστη.
Η Svyrydenko εξέφρασε την ελπίδα, η ΕΕ να εγκρίνει τη στήριξη τον Φεβρουάριο και θα παραδώσει τα κεφάλαια πριν από τα τέλη Μαρτίου.
Αλλά είπε επίσης ότι αυτό δεν θα ήταν αρκετό.
Το Κίεβο προσπαθεί να εξοικονομήσει μετρητά και να ιεραρχήσει εκ νέου τις δαπάνες από τον Σεπτέμβριο, όταν η δυτική υποστήριξη άρχισε να υποχωρεί.
Αύξησε τον φόρο για τις τράπεζες στο 50% και μετέφερε έσοδα από την τοπική αυτοδιοίκηση στην κεντρική κυβέρνηση.
Όμως ήδη αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα, είπε ο υπουργός.
Περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκταμιεύσεις από διεθνείς εταίρους και δανειστές τον Δεκέμβριο «δεν θα επαρκούν» για την κάλυψη των αναγκών δαπανών.

Προτεραιότητα σε άμυνα και χρέος


Η Svyrydenko είπε ότι η Ουκρανία θα δώσει προτεραιότητα στην άμυνα και την εξυπηρέτηση του χρέους, πράγμα που σημαίνει ότι «υπάρχει τεράστιος κίνδυνος υποχρηματοδότησης ορισμένων κοινωνικών τομέων».
Το Κίεβο μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσει την πληρωμή μισθών για 500.000 δημοσίους υπαλλήλους και 1,4 εκατομμύρια δασκάλους και επιδόματα για 10 εκατομμύρια συνταξιούχους, αν δεν χορηγηθεί ξένη βοήθεια, είπε.
Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ουκρανία θα ήταν σε θέση να ξεπεράσει το πρόβλημα για μερικούς μήνες με εσωτερική δανειοδότηση αλλά αυτό θα μπορούσε να εκοτξεύσει τον πληθωρισμό και να υπονομεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Οι βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και ο πληθωρισμός θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν πλήρως την οικονομία της Ουκρανίας και να αποδυναμώσουν τη φορολογική της βάση, καθιστώντας τη χώρα ακόμα πιο εξαρτημένη από την ξένη υποστήριξη.
Το Κίεβο συγκέντρωσε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερους φόρους τους πρώτους 11 μήνες του 2023 από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, είπε η Svyrydenko. Ο υπουργός επεσήμανε ότι η προτεινόμενη χρηματοδοτική διευκόλυνση των 50 δισ. ευρώ περιελάμβανε εγγυήσεις 8 δισ. ευρώ για τον επιμερισμό του κινδύνου, με τις οποίες το Κίεβο είχε σκοπό να προσελκύσει 30 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων στην οικονομία. «Δεν είναι απλώς η διατήρηση της ίδιας της μακροοικονομικής σταθερότητας, αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ανακάμψει η οικονομία και να επιστρέψουν οι Ουκρανοί», είπε η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας.
Μια διαρκής ανάκαμψη είναι απαραίτητη για να ενθαρρυνθούν οι Ουκρανοί πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ενισχυθεί περαιτέρω η ανάπτυξη, είπε η Svyrydenko. Αν και η ανεργία υπολογίζεται στο 18,9%, η Ουκρανία υποφέρει από ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε πολλούς τομείς.
Με τις εξαγωγικές διαδρομές της Ουκρανίας να περιορίζονται από τον πόλεμο και τα σημεία συμφόρησης στα σύνορα της ΕΕ, η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να προωθήσει τις εξαγωγές πιο πολύτιμων επεξεργασμένων και βιομηχανοποιημένων αγαθών αντί των πρώτων υλών.
Η Ουκρανία κερδίζει ήδη οικονομικά από το σπάσιμο του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας, με τα πλοία και πάλι να μπορούν να εξυπηρετούν ουκρανικά λιμάνια κατά μήκος ενός ναυτικού διαδρόμου κοντά στην ακτή.
Οι αποστολές αυξήθηκαν κατά 70% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, είπε η Svyrydenko.
Όμως έκανε έκκληση για περισσότερο δυτικό εξοπλισμό αεράμυνας για την περαιτέρω προστασία της διαδρομής.
Προέτρεψε επίσης τη νέα κυβέρνηση στη Βαρσοβία να τερματίσει τον αποκλεισμό των ουκρανικών συνόρων από Πολωνούς οδηγούς φορτηγών που διαμαρτύρονται για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τους Ουκρανούς.
Οι Ουκρανοί εξαγωγείς έχουν χάσει 160 εκατομμύρια δολάρια λόγω των διαδηλώσεων της Πολωνίας, ενώ οι απώλειες για τους εισαγωγείς ανήλθαν σε 700 εκατομμύρια δολάρια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης