Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουγγαρία ξεκαθαρίζει στην Ουκρανία ότι δεν έφτασε ακόμη ο καιρός για μία συνάντηση Orban – Zelensky

Η Ουγγαρία ξεκαθαρίζει στην Ουκρανία ότι δεν έφτασε ακόμη ο καιρός για μία συνάντηση Orban – Zelensky
Η Ουγγαρία έχει θέσει όρους στην Ουκρανία για τη διεξαγωγή μίας τέτοιας συνάντησης

Οι προετοιμασίες για τη συνάντηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά δεν είναι ακόμη ώρα να διεξαχθεί, καθώς ορισμένα αμφιλεγόμενα ζητήματα δεν έχουν διευθετηθεί, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Levente Magyar σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Magyar Nemzet.
«Όσο προετοιμαζόμαστε για μια συνάντηση μεταξύ του Zelensky και του Orban, θέσαμε έναν όρο ότι θα πρέπει πρώτα να συζητήσουμε πώς θα διευθετήσουμε τις διαφορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε τέτοιο σημείο και επομένως αυτή η συνάντηση θα ήταν άκαιρη τώρα, αλλά εργαζόμαστε πάνω σε αυτό.
Οι Ουκρανοί έχουν κάνει κάποια βήματα για να ικανοποιήσουν κάποιες από τις απαιτήσεις μας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Καμία συνάντηση τα τελευταία δύο χρόνια

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Orban δεν είχε καμία σωστή συνάντηση με τον Zelensky και, σε αντίθεση με άλλους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ το Κίεβο.
Κάποτε αντάλλαξαν ένα τυπικό χαιρετισμό στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την οποία επισκέφτηκε ο Ουκρανός πρόεδρος ως καλεσμένος, και στις 10 Δεκεμβρίου είχαν μια σύντομη συνομιλία στο Μπουένος Άιρες στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας του Προέδρου της Αργεντινής Javier Milei.
Εκεί ο Orban έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί το Κίεβο.
Στη συνέντευξη Τύπου στο τέλος του έτους, στις 21 Δεκεμβρίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε αν είχε αποδεχτεί την πρόσκληση, αλλά πρόσθεσε πως θα πρέπει να προετοιμαστεί η συνάντηση με τον Zelenesnky.
Στις 8 Δεκεμβρίου, το Verkhovna Rada το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε νόμο για τα δικαιώματα των εθνοτικών μειονοτήτων, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις που εξέδωσε η Επιτροπή της Βενετίας, ένα συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ουγγρική μειονότητα στην Ουκρανία

Ο νόμος καταργεί έναν αριθμό γλωσσικών περιορισμών για τις εθνικές μειονότητες που μιλούν μία από τις επίσημες γλώσσες των κρατών μελών της ΕΕ.
Ωστόσο, ο νόμος διατηρεί περιορισμούς στη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και τους καθιστά αόριστους με αόριστη ημερομηνία λήξης.
Η ουγγρική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα μελετήσει τον νόμο και θα αξιολογήσει την πρακτική εφαρμογή του. Γενικά, η Βουδαπέστη έδειξε μια μάλλον σκεπτικιστική αντίδραση στις προσπάθειες του Κιέβου να βελτιώσει την κατάσταση της ουγγρικής μειονότητας, επισημαίνοντας ότι είχε ήδη γίνει υπερβολική ζημιά στα δικαιώματα της ουγγρικής κοινότητας στην Υπερκαρπαθία τα προηγούμενα οκτώ χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης