Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fidan (ΥΠΕΞ Τουρκίας) προς ΗΠΑ: Αναμένουμε να εκπληρώσετε τις υποσχέσεις σας για τα F-16

Fidan (ΥΠΕΞ Τουρκίας) προς ΗΠΑ: Αναμένουμε να εκπληρώσετε τις υποσχέσεις σας για τα F-16
Συνομιλία του Hakan Fidan με τον Αμερικανό ομόλογό του
Η Τουρκία αναμένει από την Ουάσιγκτον να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken την Τετάρτη (27/12).
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Anadolu, ο Fidan τόνισε ότι η Άγκυρα αναμένει από την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο να ενεργήσουν σύμφωνα με το «πνεύμα της συμμαχίας [του ΝΑΤΟ] και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί».
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει από τις ΗΠΑ το τελευταίο μοντέλο αεροσκάφους F-16 Block 70, καθώς και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για την αναβάθμιση των υπόλοιπων F-16 της στο επίπεδο Block 70.
Επιπλέον, ο Fidan ενημέρωσε τον Blinken ότι η διαδικασία σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνεχίζεται υπό τη δικαιοδοσία του τουρκικού κοινοβουλίου.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου ενέκρινε νομοθεσία, δίνοντας πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την Τρίτη (26/12) και αφήνοντας μόνο μία ψήφο στη γενική συνέλευση για να χορηγήσει ή να αρνηθεί την πλήρη έγκριση.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών συζητήθηκαν και οι πρόσφατες εξελίξεις στη Γάζα.
Eν προκειμένω, ο Fidan ανέδειξε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Στο τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ανδρών τέθηκε και το Κυπριακό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης