Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστιας σημασίας για τη Ρωσία η νίκη στη Marinka – Περικύκλωση Ουκρανών και νέα εδάφη, ασπίδα προστασίας για Donetsk

Τεράστιας σημασίας για τη Ρωσία η νίκη στη Marinka –  Περικύκλωση Ουκρανών και νέα εδάφη, ασπίδα προστασίας για Donetsk
Οι Ουκρανοί χάνουν ένα σημαντικό προπύργιο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, μετά την κατάρρευση της πολυδιαφημισμένης θερινής αντεπίθεσης
Σχετικά Άρθρα
Τεράστιας στρατιωτικής σημασίας είναι η κατάληψη της πόλης Marinka από τις ρωσικές δυνάμεις, γεγονός που θα επιταχύνει τις εξελίξεις στο μέτωπο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Οι Ουκρανοί χάνουν ένα σημαντικό προπύργιο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, μετά την κατάρρευση της πολυδιαφημισμένης θερινής αντεπίθεσης.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Sergey Shoigu ανακοίνωσε επίσημα στις 25/12/2023 ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέλαβαν τη Marinka, μια βαριά οχυρωμένη πόλη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, η οποία για χρόνια χρησίμευε ως σημαντικό προπύργιο για τα ουκρανικά στρατεύματα.
Η στενή γειτνίαση της Marinka με την πρωτεύουσα της περιοχής, το Donetsk, επέτρεπε στις ουκρανικές δυνάμεις να βομβαρδίσουν τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, χωρίς μεγάλες συνέπειες, σημείωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Anatoliy Matviychuk, απόστρατος συνταγματάρχης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Το πιο σημαντικό, είναι πως οι ουκρανικές δυνάμεις μετέτρεπαν αυτή την πόλη σε οχυρό», υπογράμμισε ο Matviychuk.

Τελειώνει η ουκρανική απειλή για το Donetsk

Η Maryinka έδινε τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να πλήττουν με πυροβολικό και MLRS το Donetsk.
Τώρα με την κατάληψη της πόλης αυτή η απειλή εκλείπει.
Επίσης οι Ρώσοι αναλαμβάνουν τον έλεγχο ενός σιδηροδρομικού και οδικού κόμβου.
Επιπλέον οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρουν να διακόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού για τις ουκρανικές δυνάμεις στον τομέα.
Η ρωσική νίκη στη Marinka σημαίνει επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υπέστησαν τεράστιο πλήγμα στο ηθικό τους και έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητά τους να κρατήσουν τις θέσεις τους, σημείωσε ο συνταγματάρχης Georgy Shpak, πρώην διοικητής των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων.
«Ήδη, όπως έμαθα, ο αριθμός των Ουκρανών στρατιωτών που θέλουν να παραδοθούν έχει αυξηθεί δραστικά», είπε ο Shpak, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματα του Κιέβου είναι έντονα δυσαρεστημένα με την στρατιωτική ηγεσία.
99_1.jpg
Κλείνει το «τρίγωνο» προς Dnepropetrovsk

Μία άλλη διάσταση εξίσου σημαντική δίνει ο συνταγματάρχης Rustem Klupov, στρατιωτικός αναλυτής και βετεράνος της υπηρεσίας των ρωσικών στρατιωτικών πληροφοριών.
Υποστήριξε ότι η κατάληψη της Marinka είναι η αρχή μιας σημαντικής επικράτησης κατά της πολυεπίπεδης εχθρικής άμυνας στον τομέα, η οποία μπορεί να ακολουθηθεί από περαιτέρω νίκης στους τομείς Artemovsk και Avdiivka.
«Αυτές οι τρεις κατευθύνσεις – Artemovsk, Marinka και Avdiivka, (ένα τρίγωνο) – μπορεί να οδηγήσουν σε στρατηγική προέλαση προς το Pavlograd και το Dnepropetrovsk, δηλαδή περίπου 200 χιλιόμετρα, προκειμένου να περικυκλώσουν την εχθρική δύναμη που προσπάθησε να διεισδύσει στις πρώτες γραμμές μας στο νότο», είπε ο Klupov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια κίνηση από τις ρωσικές δυνάμεις θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την ουκρανική νότια στρατιά, καθώς το Κίεβο θα αναγκαζόταν είτε να αποσύρει αυτά τα στρατεύματα πίσω είτε να κινδυνεύσει να αποκοπούν.
«Η επιτυχία αυτής της μεγάλης επιχείρησης καθορίζεται εκεί, κοντά στην Avdiivka και τη Maryinka», σημείωσε ο Klupov.
Έτσι συμπερασματικά ενώ η ουκρανική αντεπίθεση δεν έδωσε απολύτως τίποτα στο Κίεβο παρά μόνο δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες νεκρούς, οι Ρώσοι πέτυχαν σημαντικές νίκες, στις οποίες περιλαμβάνεται η κατάληψη των πόλεων του Artemovsk, του Soledar και της Marinka.

Kimakovsky (Ρώσος αξιωματούχος): Η απελευθέρωση της Marinka ανοίγει δρόμο για νέα εδάφη

Η απελευθέρωση της Marinka δίνει την ευκαιρία στα ρωσικά στρατεύματα να μπλοκάρουν αρκετούς αυτοκινητόδρομους που είναι στρατηγικής σημασίας και που χρησιμοποιούνται για προμήθειες πυρομαχικών στις ουκρανικές δυνάμεις λέει στο ίδιο μήκος κύματος ο Igor Kimakovsky, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
«Η κατάληψη της Marinka θα μας επιτρέψει να αποκλείσουμε πολλούς στρατηγικά σημαντικούς αυτοκινητόδρομους, που χρησιμοποιούνται από τον εχθρό για να εξασφαλίσει τη συνοχή μεταξύ των στρατιωτικών του μονάδων γιανα φέρει νέο ανθρώπινο δυναμικό και πυρομαχικά», είπε ο Kimakovsky, σύμβουλος του αρχηγού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
Σύμφωνα με τον Kimakovsky, μετά την απελευθέρωση της Marinka, ο ρωσικός στρατός έλαβε εντολή να προχωρήσει προς το Kurakhovo, την Krasnogorovka και το Ugledar.
marinka.jpg
Γιατί η Δύση προσπαθεί να υποβαθμίσει τη ρωσική νίκη στη Marinka

Την ίδια ώρα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να υποβαθμίσουν την κατάληψη της Marinka, καθώς η ροή των χρημάτων προς την Ουκρανία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ μειώνεται δραστικά,
Ο δυτικός Τύπος προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία της Marinka, μετατοπίζοντας το επίκεντρο στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Ουκρανίας στη ρωσική Κριμαία.
Έχοντας υποστεί ήττα στην εξάμηνη επίθεσή τους, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εντείνει τα πλήγματα στη χερσόνησο, όπου βρίσκεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.
Έτσι, το βράδυ της Τρίτης (26/12/2023), ο επικεφαλής της Κριμαίας Sergei Aksenov ανέφερε ουκρανική επίθεση στο λιμάνι της Feodosia.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε ότι κατά την απόκρουση επίθεσης του ουκρανικού στρατού, ένα μεγάλο αποβατικό πλοίο, το Novocherkassk, υπέστη ζημιές.
Το υπουργείο Υγείας της Κριμαίας ανακοίνωσε αργότερα ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν από την επίθεση, δύο εκ των οποίων πιο σοβαρά.
Πρωταγωνιστές στην προσπάθεια υποβάθμισης της Marinka οι New York Times που αναφέρουν, πως έχει περιορισμένη στρατηγική αξία, όπως και το Bakhmut.

Τι δεν λένε οι New York Times

Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί γιατί ο ουκρανικός στρατός είχε καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διατηρήσει τον έλεγχο στην πόλη αυτή με τίμημα μεγάλων απωλειών, αν η στρατηγική της αξία ήταν τόσο ασήμαντη όσο ισχυρίζεται ο δυτικός Τύπος.
Ομοίως, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δεν βιάζεται να παραδεχτεί τις εδαφικές απώλειες του Κιέβου από την ουκρανική αντεπίθεση.
Μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, υπήρξε μια αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτικών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ επέλεξαν να μην εγκρίνουν το πακέτο βοήθειας των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία πριν αναχωρήσουν για τις χειμερινές διακοπές.
Επιπλέον, η Ουγγαρία εμπόδισε τη βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που προοριζόταν από την ΕΕ για το Κίεβο.

Η Ρωσία στέλνει στην Ουκρανία τα mini – radar για την ανίχνευση των drones και τα φονικά οβιδοβόλα Coalition

Η Ρωσία στέλνει νέο στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμό στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rostec, Sergey Chemezov.
Ο νέος εξοπλισμός αποτελείται από drones kamikaze, οβίδες, τηλεκατευθυνόμενα οχήματα μάχης πεζικού και σταθμούς ραντάρ.
Ο Chemezov είπε νωρίτερα ότι η Ρωσία θα κατασκευάσει ένα υπερσύγχρονο σύστημα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης δύο διαμετρημάτων Vozrozhdenie (μεταφράζεται στα αγγλικά ως Renaissance).
Η Ρωσία σχεδίασε και χρησιμοποιεί ενεργά νέα μικρού μεγέθους ραντάρ για την προστασία από επιθέσεις drone από την Ουκρανία.
Οι ειδικοί εγκαθιστούν τους νέους σταθμούς στις πιο επικίνδυνες περιοχές για να προστατεύσουν τις ρωσικές πόλεις.
Τέτοια ραντάρ εντοπίζουν εχθρικά drones καθώς πετούν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά και μεταδίδουν πληροφορίες για τον στόχο για την
επακόλουθη καταστροφή του.
Τον Δεκέμβριο, η Ρωσία σχεδίασε ένα μικρού μεγέθους σύστημα Antidrone σχεδιασμένο για την ανίχνευση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).
Το σύστημα περιλαμβάνει ένα ραντάρ που αποτελείται από τέσσερις κεραίες συστοιχίας φάσεων.
Ο σταθμός είναι ικανός να ανιχνεύει και να αναγνωρίζει drones που πετούν με ταχύτητα έως και 250 χιλιόμετρα την ώρα, σε απόσταση έως και 10 χιλιομέτρων.
Η Ρωσία θα αποκτήσει επίσης νέα drones kamikaze, είπε ο Chemezov.

coalition.jpg

Τα οβιδοβόλα Coalition

Στην Ουκρανία θα σταλούν οβιδοβόλα ανώτερα από τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.
Το υπερσύγχρονο οβιδοβόλο της Ρωσίας θα εμφανιστεί σύντομα στη ζώνη ειδική επιχείρηση για να εξασφαλίσει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των οβίδων του ΝΑΤΟ σε εμβέλεια, είπε ο Chemezov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο οβιδοβόλο Coalition θα εξασφαλίσει πλεονέκτημα έναντι των δυτικών μοντέλων πυροβολικού ως προς το πεδίο βολής.
Το Coalition-SV Howitzer έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει συστήματα πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό του εχθρού.
Το βεληνεκές βολής των οβίδων ανέρχεται στα 70 χιλιόμετρα, το οποίο είναι ανώτερο σχεδόν από όλα τα ανάλογα δυτικά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης