Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Buffett έχασε... 5 θέσεις στη λίστα των πλουσίων για το 2023 - Στα 120 δισ. δολ. η περιουσία του

Ο Buffett έχασε... 5 θέσεις στη λίστα των πλουσίων για το 2023 - Στα 120 δισ. δολ. η περιουσία του
Ο Jeff Bezos, o Mark Zuckerberg και οι συνιδρυτές της Alphabet τον ξεπέρασαν, καθώς οι μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας εκτοξεύθηκαν στα ύψη
Σχετικά Άρθρα
Ο Warren Buffett ήταν πλουσιότερος από τον Jeff Bezos και απειλούσε να ξεπεράσει τον Bill Gates σε πλούτο στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά έκτοτε έχει πέσει από την πέμπτη θέση στη 10η της κατάταξης του σχετικού δείκτη του Bloomberg. Η διολίσθησή του στην κατάταξη υπογραμμίζει την αλλαγή της χρηματιστηριακής αγοράς φέτος και την προσωπική του προσφορά.
Ο Buffett, ο θρυλικός επενδυτής ο οποίος διευθύνει την Berkshire Hathaway, είδε την περιουσία του να διογκώνεται κατά πάνω από 10 δισ. δολάρια και να φτάνει φέτος τα 120 δισ. δολάρια. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι διατηρεί περίπου το 99% της περιουσίας του στις μετοχές της εταιρείας του, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 16% φέτος.
Οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν ξεπεράσει σημαντικά τις επιδόσεις της Berkshire φέτος, αυξάνοντας τον πλούτο των μεγαλύτερων κατόχων τους. Οι μετοχές της Tesla έχουν υπερδιπλασιάσει την αξία τους, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση της περιουσίας του διευθύνοντος συμβούλου Elon Musk κατά 98 δισ. δολάρια σε 235 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg. Οι μετοχές της Amazon ανέβηκαν κατά 83%, γεγονός που τροφοδότησε την αύξηση της καθαρής περιουσίας του Bezos κατά 71 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της Microsoft έχουν κερδίσει 56%, ενισχύοντας την περιουσία του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Steve Ballmer κατά 45 δισ. δολάρια στα 130 δισ. δολάρια και του συνιδρυτή Gates κατά 31 δισ. δολάρια στα 140 δισ. δολάρια.
Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Meta Mark Zuckerberg, οι συνιδρυτές της Alphabet Larry Page και Sergey Brin και ο συνιδρυτής της Oracle Larry Ellison έχουν επίσης σημειώσει πολύ μεγαλύτερα κέρδη πλούτου φέτος από τον Buffett. Επιπλέον, ο επενδυτής έχει δωρίσει φέτος περίπου 5,5 δισ. δολάρια στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και σε τέσσερα οικογενειακά ιδρύματα, έχοντας ήδη δώσει πάνω από τις μισές μετοχές της Berkshire σε καλούς σκοπούς από το 2006. Το αποτέλεσμα είναι ότι έπεσε πέντε θέσεις στον πάτο της λίστας των 10 πλουσιότερων, καθώς αρκετοί δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας τον έχουν ξεπεράσει.
Η φετινή άνοδος των μετοχών των «Μεγαλοπρεπών Επτά» -Apple, Amazon, Microsoft, Tesla, Alphabet, Meta και Nvidia- ακολούθησε την απότομη πτώση τους πέρυσι. Ο Buffett ακολουθούσε τον Bezos κατά πάνω από 90 δισ. δολάρια σε πλούτο στις αρχές του 2022, αλλά τον προσπέρασε μέχρι τον Δεκέμβριο χάρη στη μείωση της αξίας της μετοχής της Amazon στο μισό, ενώ οι μετοχές της Berkshire αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές. Ήταν επίσης μόλις 3 δισ. δολάρια μακριά από το να ξεπεράσει τον Γκέιτς σε πλούτο και να γίνει ο δεύτερος πλουσιότερος Αμερικανός μετά τον Mask στο τέλος του περασμένου έτους.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Buffettέμεινε πίσω από τους ομολόγους του στον τομέα της τεχνολογίας φέτος, δεδομένου του έντονου θορύβου γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και της μαζικής ανάκαμψης των μετοχών ανάπτυξης που τροφοδοτήθηκε από την επιβράδυνση του πληθωρισμού, την εξασθένιση των φόβων για ύφεση και την προοπτική της κορύφωσης των επιτοκίων και της μείωσής τους από την Fed το επόμενο έτος.
Αν και η μετοχή της Berkshire επωφελήθηκε από το σχεδόν 6% της συμμετοχής της εταιρείας στην Apple, ο όμιλος είναι αναμφισβήτητα πιο υποτονικός από τους γίγαντες του Big Tech, δεδομένου ότι στις θυγατρικές του περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η See's Candies και η Geico, ενώ οι μεγαλύτερες μετοχικές του θέσεις περιλαμβάνουν την Coca-Cola και την American Express.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης