Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Προμήθειες όπλων - ρεκόρ το 2023, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, κυρίως στην Ουκρανία

Γερμανία: Προμήθειες όπλων - ρεκόρ το 2023, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, κυρίως στην Ουκρανία
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταρριφθεί το 2021
Η Γερμανία έχει εγκρίνει προμήθειες όπλων αξίας ρεκόρ 11,7 δισ. ευρώ το 2023 με το ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών να προορίζεται για την Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DPA, επικαλούμενο σχετικό έγγραφο.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταρριφθεί το 2021, όταν το Βερολίνο ενέκρινε προμήθειες όπλων ύψους 9,35 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.
Έτσι, το φετινό ρεκόρ ξεπερνά το προηγούμενο κατά σχεδόν 25%, ενώ η αύξηση σε σχέση με πέρυσι ανήλθε στο 40%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από το ποσό αυτό, οι προμήθειες όπλων αντιστοιχούσαν σε 6,15 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 5,67 δισ. ευρώ αντιστοιχούσαν σε άλλα αμυντικά προϊόντα.
Οι χώρες της ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η Ουκρανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και άλλες χώρες, όπου "ο έλεγχος των εξαγωγών όπλων πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως και στους συμμάχους [του ΝΑΤΟ]", έλαβαν σχεδόν το 90% των προμηθειών αυτών.
Το ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών, αξίας 4,15 δισεκατομμυρίων ευρώ, που εγκρίθηκαν μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 12ης Δεκεμβρίου 2023, προοριζόταν για το Κίεβο.
Άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έλαβαν όπλα αξίας περίπου 1,76 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Sevim Dagdelen, μέλος της Bundestag από τη Συμμαχία Sahra Wagenknecht, επέκρινε τα υψηλά ποσοστά των αμυντικών εξαγωγών, λέγοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε κάλλιστα "να αρχίσει επιτέλους να επενδύει στις αναγκαίες υποδομές και την εκπαίδευση στη Γερμανία" αντ' αυτού.
Ο προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2024 προβλέπει δαπάνες ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για περισσότερα όπλα για το Κίεβο.
Από τον Φεβρουάριο του 2022, το Βερολίνο έχει παράσχει στην Ουκρανία ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια αξίας άνω των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης