Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρηνική κλιμάκωση με εμπλοκή ΗΠΑ - Ιράν - Ισραήλ - Η Τεχεράνη αρνείται ότι αύξησε τον εμπλουτισμό ουρανίου

Πυρηνική κλιμάκωση με εμπλοκή ΗΠΑ - Ιράν - Ισραήλ - Η Τεχεράνη αρνείται ότι αύξησε τον εμπλουτισμό ουρανίου
Tο Ιράν αυξάνει την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά υψηλό ποσοστό (60%)
Ανησυχία προκαλεί στις ΗΠΑ και το Ισραήλ η πυρηνική κλιμάκωση στο Ιράν, λόγω της αύξησης παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου, την οποία ωστοσο αρνείται η Τεχεράνη.
Ειδικότετα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι «ανησυχεί πολύ» εξαιτίας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) σύμφωνα με την οποία το Ιράν αυξάνει την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά υψηλό ποσοστό (60%), όχι μακριά από το επίπεδο που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, δήλωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Πυρηνική κλιμάκωση από το Ιράν

«Η πυρηνική κλιμάκωση του Ιράν είναι ακόμη πιο ανησυχητική καθώς ενδιάμεσοι υποστηριζόμενοι από το Ιράν συνεχίζουν τις επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της πρόσφατης θανάσιμης επίθεσης με drone και άλλων αποπειρών επιθέσεων στο Ιράκ και στη Συρία και των επιθέσεων των Houthi εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε εκπρόσωπος του ΣΕΑ του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το Reuters.

Κόντρα Ιράν - Ισραήλ

Το Reuters μεταδίδει ότι ο επικεφαλής της ατομικής ενέργειας του Ιράν, Mohammad Eslami, δήλωσε ότι δεν υπάρχει "τίποτα νέο" στην έκθεση του διεθνούς παρατηρητηρίου πυρηνικών, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη ανέτρεψε μια πολύμηνη επιβράδυνση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
"Δεν κάναμε τίποτα καινούργιο και κάνουμε τις ίδιες δραστηριότητες σύμφωνα με τους κανόνες", ανέφερε ο Eslami.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, συμπεριέλαβε το Ιράν σε έναν κατάλογο χωρών και εδαφών που, όπως είπε, επιτίθενται στο Ισραήλ σε "επτά θέατρα συγκρούσεων".
Εκτός από το Ιράν, ο Gallant απαρίθμησε τη Γάζα, το Λίβανο, τη Συρία, την Ιουδαία και τη Σαμάρεια [ισραηλινός όρος για την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη], το Ιράκ και την Υεμένη.
Η διεθνής κοινότητα κατηγορεί εδώ και καιρό το Ιράν ότι εμπλουτίζει ουράνιο για την επίτευξη ενός προγράμματος πυρηνικών όπλων.
Το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει ποτέ δημόσια ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά οι παρατηρητές πιστεύουν ότι διαθέτει τουλάχιστον 80 πυρηνικές κεφαλές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης