Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Πιο κοντά η Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Deutsche Welle: Πιο κοντά η Σουηδία στο ΝΑΤΟ
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε το πρωτόκολλo ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ
O εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Omer Celik σε δηλωσεις του αργά το απόγευμα στους δημοσιογράφους ανακοίνωσε ότι το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Εναντίον ψήφισε το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της Meral Aksener, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) απείχε της ψηφοφορίας.
Το θέμα της Σουηδίας ήταν το τελευταίο από τα δέκα θέματα που συζήτησε η Επιτροπή η οποία συνεδρίαζε από τις 15.00 μμ. Στη σημερινή συνεδρίαση της 27μελούς Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Fouat Oktay, συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Burak Akcapar.
Κατόπιν τούτου, το θέμα θα έρθει στην Εθνοσυνέλευση πιθανότατα στις 28 Δεκεμβρίου, όπου το πρωτόκολλο θα εγκριθεί εύκολα λόγω της πλειοψηφίας που διαθέτει η κυβερνητική συμμαχία.

Σε κλίμα οδύνης

Το πρωτόκολλο με την υπογραφή του Προέδρου της τουρκικής Βουλής, Numan Kurtlumus διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 25 Οκτωβρίου.
Η Επιτροπή άρχισε να το συζητά στις 16 Νοεμβρίου, ωστόσο κατά την πρώτη συνεδρίαση δεν κατέληξε σε απόφαση και η συζήτηση αναβλήθηκε.
Για την ιστορία λόγω του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Φινλανδία τον Μάιο του 2022. Η Φινλανδία έγινε δεκτή ως το 31ο μέλος της συμμαχίας στις αρχές Απριλίου, όχι όμως η Σουηδία λόγω τουρκικών κατηγοριών ότι φιλοξενεί Κούρδους του PKK.
Το θέμα ένταξης είχε συζητηθεί πρόσφατα σε τηλεφωνική επικοινωνία Βiden - Erdogan και η τουρκική πρόταση ήταν να συνδυαστεί η έγκριση του πρωτοκόλλου με αντίστοιχη έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης των F-16 και του εκσυγχρονισμού όσων ήδη διαθέτει η τουρκική αεροπορία.
Η σημερινή διαδικασία που μέχρι πριν λίγες ημέρες φαινόταν μια τελειωμένη υπόθεση στο πλαίσιο μιας προσπάθειας άμβλυνσης των προβλημάτων στις σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ, έλαβε χώρα σε μιαν ατμόσφαιρα οδύνης μετά την πολύνεκρη επίθεση του ΡΚΚ εναντίον Τούρκων στρατιωτών.
Με τις κηδείες των θυμάτων να τελούνται σε διάφορα σημεία της χώρας, σε βαθύ κλίμα οδύνης, το αντιδυτικό αίσθημα έχει αναζωπυρωθεί καθώς τα παρακλάδια του ΡΚΚ στη Συρία υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή έχει και εσωτερικές διαστάσεις.
Ο ακροδεξιός εταίρος του Erdogan, Devlet Bahceli συνέδεσε άμεσα το ΡΚΚ με το φιλοκουρδικό κομμα DEM, αποκάλεσε τους 57 βουλευτές του δολοφόνους και προδότες και ζήτησε να τους κοπεί η βουλευτική αποζημίωση.
Και όλα αυτά 3 μήνες πριν τις κρίσιμες τοπικές εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης