Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία άναψε «πράσινο φως» αλλά με... αστερίσκο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία άναψε «πράσινο φως» αλλά με... αστερίσκο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Το κοινοβούλιο ενδέχεται να συζητήσει μέσα στην εβδομάδα για την τελική ψηφοφορία
Το «πράσινο φως» για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ άναψε σήμερα Τρίτη 26/12 η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Oktay δήλωσε ότι η Σουηδία έχει λάβει μέτρα κατά της τρομοκρατίας, "ειδικά για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας", σπεύδοντας όμως να προσθέσει, ότι "δεν έχουμε δει ακόμη τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας".
Μετά την έγκριση του πρωτοκόλλου από την 27μελή επιτροπή το φλέγον για τις ΗΠΑ ζήτημα θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης και μετά θα πρέπει η απόφαση να υπογραφεί από τον πρόεδρο Erdogan.

Το κοινοβούλιο ενδέχεται να συζητήσει μέσα στην εβδομάδα για την τελική ψηφοφορία εάν η Άγκυρα θέλει όντως να επικυρώσει την ένταξη πριν από το νέο έτος.
Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών είπε μαλιστα στο τουρκικό κοινοβούλιο ότι ο Biden υποσχέθηκε στον Erdogan ότι θα έπειθε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει το αίτημα της Τουρκίας για F-16 αφού η Άγκυρα επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η επικοινωνία Biden - Erdogan

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Erdogan και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Biden.
Σε δηλώσεις του ο Erodgan πρότεινε η έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στη Συμμαχία να γίνει ταυτόχρονα με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης στην Τουρκία αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης