Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και η κόντρα... καλά κρατεί: O Zaluzhny διαψεύδει τον Zelensky για την επιστράτευση 500.000 Ουκρανών - Δεν υποβάλαμε... ποτέ αίτημα

Και η κόντρα... καλά κρατεί: O Zaluzhny διαψεύδει τον Zelensky για την επιστράτευση 500.000 Ουκρανών - Δεν υποβάλαμε... ποτέ αίτημα
Σε έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης αυτή τη φορά, ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Zaluzhny δήλωσε ότι η στρατιωτική διοίκηση δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα για κινητοποίηση 500 χιλιάδων Ουκρανών
Η μεγάλη κόντρα στους κόλπους της Ουκρανίας, μεταξύ Zaluzhny και Zelensky φαίνεται πως καλά... κρατεί μετά την αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση, η οποία προκάλεσε βαθύ ρήγμα στις σχέσεις των δύο ανδρών.
Σε έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης αυτή τη φορά, ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Zaluzhny δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Rada ότι η στρατιωτική διοίκηση δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα για κινητοποίηση 500 χιλιάδων Ουκρανών, όπως είχε δηλώσει σχετικά ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky νωρίτερα.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου στις 19 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας για πρώτη φορά, μίλησε με αριθμούς και έθιξε το θέμα μιας νέας, γενικευμένης επιστράτευσης μεγάλης κλίμακας:.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι αριθμοί είχαν προσεγγιστεί από το Γενικό Επιτελείο ενώ υπήρχε σχετικό αίτημα, ώστε να κινητοποιηθούν επιπλέον 450-500 χιλιάδες άτομα.
Ο Ουκρανός ηγέτης ανέφερε στη συνέντευξη τύπου στο Κίεβο ότι η ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων και η κυβέρνηση αναμένεται να συζητήσουν αυτό το πολύ «ευαίσθητο ζήτημα της στρατολόγησης» και εν συνεχεία θα το εξετάσει το κοινοβούλιο.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, το κόστος αυτού τους εγχειρήματος, εκτιμάται σε 500 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (13,4 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Alexey Danilov, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η εν λόγω διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο.
Τους ισχυρισμούς όμως αυτούς απέρριψε ο ίδιος ο Zaluzhny:
«Η στρατιωτική διοίκηση δεν υπέβαλε κανένα αίτημα, μιλώντας με αριθμούς ή κάτι παρόμοιο», όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα λόγια του Ουκρανού προέδρου, διαψεύδοντας τον ουσιαστικά για την επιχείρηση.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν ορισμένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό για να συμπληρώσουν τα κενά και να σχηματίσουν νέες στρατιωτικές μονάδες. 
Πάντως, ο στρατηγός - σε αντίθεση με τον Zelensky - αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, εξηγώντας ότι πρόκειται για κρατικό μυστικό.

Το χρονικό μιας αντιπαράθεσης...

Η αποκάλυψη των Times: Κόντρα Zelensky (Πρόεδρος) με Zaluzhny (αρχηγός στρατού) για την ήττα στην αντεπίθεση της Ουκρανίας

Η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης προκάλεσε διαφωνίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας Zelensky και του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) Valery Zaluzhny σχετικά με την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί ανέφεραν τον Οκτώβριο 2023 οι Sunday Times, επικαλούμενοι πηγές.
«Ο στρατηγός Zaluzhny πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει πλέον να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις και θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διατήρηση των σημερινών της θέσεων και στην προετοιμασία για στρατιωτικές επιχειρήσεις το 2024.
Ωστόσο ο Zelensky διαφωνεί με αυτή την άποψη, πιστεύοντας ότι εάν σταματήσει η επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η Δύση μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατο για την Ουκρανία να πετύχει τους στόχους του με στρατιωτικά μέσα».
Σύμφωνα με τους Times, η Δύση ήλπιζε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα κέρδιζαν μια νίκη ορόσημο στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης 18 εβδομάδων, αλλά αυτά τα σχέδια απέτυχαν.
Τώρα, όπως επισημαίνουν οι Sunday Times, στην Ουκρανία φοβούνται ότι οι δυτικοί αξιωματούχοι ενδέχεται να μειώσουν το ποσό της υποστήριξης προς την Ουκρανία, καθώς η σύγκρουση έχει περάσει στο στάδιο ενός «πολέμου φθοράς», για τον οποίο τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρονται
Ο ουκρανικός στρατός κάνει ανεπιτυχείς επιθετικές προσπάθειες από τις 4 Ιουνίου 2023 και η αντεπίθεση είχε ως αποτέλεσμα απώλειες άνω των 90.000 Ουκρανών στρατιωτών και πάνω από 550 τανκς κατεστραμμένα μέσα σε 4 μήνες…

Οι 500.000 που... αναζητούνται...

Η κινητοποίηση νέων στρατιωτών για τον αγώνα ενάντια στη ρωσική επιχείρηση θέτει τον Zelensky ενώπιον ενός μεγάλου προβλήματος. Όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, «το ζήτημα της επιστράτευσης είναι πολύ ευαίσθητο».
Οι διοικητές των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που είναι εξοπλισμένες με δυτικά όπλα, ζητούν εδώ και μήνες στρατιώτες για το μέτωπο – λέγεται πως χρειάζονται 450.000 έως 500.000 επιπλέον στρατιώτες. Πέραν όμως των οικονομικών δυσκολιών, με τις δαπάνες να φτάνουν κατά τον Zelensky κοντά στα 12,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμη, υπάρχει και ένα πρόβλημα κινήτρων.

Πολλοί θέλουν να αποφύγουν τον στρατό

Χιλιάδες άνδρες προσπαθούν να διαφύγουν στο εξωτερικό, θέλοντας να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία. Οι έλεγχοι στα σύνορα είναι αυστηροί – κάθε τόσο γίνονται συλλήψεις – ενώ πολλοί έχουν δωροδοκήσει υπαλλήλους για να εξαγοράσουν τη θητεία τους.
Ενόψει του τρίτου έτους του πολέμου ο Zelensky δεν ανησυχεί επομένως μονάχα για την περιορισμένη οικονομική στήριξη των δυτικών συμμάχων – παρά τις ελλείψεις στη Δύση ο ίδιος συνεχίζει να ζητάει επίμονα όπλα και πυρομαχικά. Ο στρατός του περιμένει από τον ίδιο και μία λύση στην έλλειψη προσωπικού. Καθημερινά υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες, ενώ χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι.

Άνδρες υποχρεώνονται σε στράτευση

Η απελπισμένη αναζήτηση για νέους στρατιώτες είναι έκδηλη ακόμη και σε εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και γυμναστήρια. Συχνά εμφανίζονται σε δημόσιους χώρους βαριά οπλισμένοι στρατιωτικοί που προσπαθούν να πάρουν μαζί τους άνδρες και να τους αναγκάσουν να υποβληθούν στις υγειονομικές εξετάσεις για τους στρατεύσιμους.
Ο Zelensky έχει δηλώσει πως «δεν μπορούμε να κυνηγάμε κάποιον με ρόπαλο για να τον στείλουμε στον πόλεμο, όπως κάνει η Ρωσία». Όμως υπάρχουν βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στα οποία φαίνονται να κακοποιούνται άνδρες που δεν επιθυμούν να πολεμήσουν και που εξαναγκάζονται διά της βίας να πάνε στα στρατολογικά γραφεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης