Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκλητικός ο Biden: Ζητά προστασία των αμάχων… αλλά στέλνει όπλα για τον βομβαρδισμό Γάζας - Το αποδοκιμάζει το 53% των Αμερικανών

Προκλητικός ο Biden: Ζητά προστασία των αμάχων… αλλά στέλνει όπλα για τον βομβαρδισμό Γάζας - Το αποδοκιμάζει το 53% των Αμερικανών
H Ουάσινγκτον έχει ασκήσει βέτο σε δύο προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας
Για ακόμα μία φορά ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, εμφανίζεται προκλητικός βάζοντας πάνω από όλα τις... business και εμπαίζοντας τον παλαιστινιακό λαό. Έτσι, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις προς το Ισραήλ για την «προστασία» των Παλαιστίνιων πολιτών στη Γάζα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα στέλνουν μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών για να τροφοδοτήσουν τον βομβαρδισμό της… Γάζας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 23 Δεκεμβρίου ότι δεν ζήτησε κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της τελευταίας του τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu. «Είχα μια μακρά συζήτηση με τον Netanyahu σήμερα και ήταν μια ιδιωτική συζήτηση», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «δεν ζήτησε κατάπαυση του πυρός».
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Biden και ο Netanyahu συζήτησαν τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα και τους «στόχους και τη σταδιακή του εξέλιξη». Ο Αμερικανός πρόεδρος «τόνισε την κρίσιμη ανάγκη να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζουν την επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας, και τη σημασία να επιτραπεί στους πολίτες να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις περιοχές όπου διεξάγονται μάχες», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ και το βέτο των ΗΠΑ

Το τηλεφώνημα του Biden έγινε μία ημέρα αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ένα λιτό ψήφισμα που ζητούσε αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά δεν απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας προσπαθούσε να συντάξει ένα ψήφισμα για αρκετές ημέρες, αλλά αναγκάστηκε να μετριάσει τη γλώσσα έπειτα από επιμονή Αμερικανών αξιωματούχων που αντιτάχθηκαν στην έκκληση για «επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία απείχαν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον έχει ασκήσει βέτο σε δύο προηγούμενα ψηφίσματα που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός.
«Αυτό το ψήφισμα έχει αποδυναμωθεί σε σημείο που ο αντίκτυπός του στις ζωές των αμάχων στη Γάζα θα είναι σχεδόν άνευ σημασίας», δήλωσε η Avril Benoit των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Το Σάββατο, η ραδιοτηλεοπτική αρχή του Ισραήλ αποκάλυψε ότι το Τελ Αβίβ σχεδιάζει να περάσει σε μια νέα φάση του πολέμου τις επόμενες εβδομάδες, τερματίζοντας τις χερσαίες επιχειρήσεις και μετατοπίζοντας το επίκεντρο σε συνεχείς βαριές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.
Ενώ η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει τη μετάβαση σε επιχειρήσεις χαμηλότερης έντασης για την «προστασία των αμάχων», η διατήρηση των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα αναμένεται να διατηρήσει τον συγκλονιστικό αριθμό των νεκρών σε άνοδο.
Επισημαίνεται πως οι νέοι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ δείχνουν όλο και περισσότερο υποστήριξη στον παλαιστινιακό αγώνα, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ποσοστά του Biden. Μια δημοσκόπηση νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξε ότι το 53% των Αμερικανών πολιτών «αποδοκιμάζουν τον πρόεδρο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης