Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζοφερή προειδοποίηση Ρωσίας: Θα σβήσει από το χάρτη η Σερβία, εάν... - Πυρά σε ΗΠΑ, ΕΕ και ...στις μαριονέτες τους

Ζοφερή προειδοποίηση Ρωσίας: Θα σβήσει από το χάρτη η Σερβία, εάν... - Πυρά σε ΗΠΑ, ΕΕ και ...στις μαριονέτες τους
Οι σημερινές αρχές της Σερβίας είναι υποχρεωμένες να υπερασπιστούν τη βούληση του σερβικού λαού και την επιλογή της πλειοψηφίας είπε ο επικεφαλής της ρωσικής Δούμας
Σαφή προειδοποίηση στην κυβέρνηση του Σέρβου προέδρου, Aleksandar Vucic ότι είτε θα υπερασπιστεί τη βούληση του σερβικού λαού είτε η Σερβία θα πάψει να υπάρχει απηύθυνε ο πρόεδρος της Δούμας της Ρωσίας, Vyacheslav Volodin, τη στιγμή που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις Σέρβων διαδηλωτών, οι οποίοι αντιδρούν στην εκλογική νίκη του συνασπισμού του νυν προέδρου, κάνοντας λόγο για νοθεία και παραβιάσεις στην εκλογική διαδικασία.
Ο Σέρβος πρόεδρος καθώς και άλλοι κορυφαίοι Σέρβοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως πίσω από αυτές τις κινητοποιήσεις είναι η Δύση, αναφέροντας μάλιστα πως διαθέτουν αδιάψευστες πληροφορίες για αυτό.
Από την πλευρά της η Ρωσία, οι μυστικές υπηρεσίες της οποίας φέρεται πως είχαν προειδοποιήσει τις σερβικές αρχές, έκανε λόγο για προσπάθειες της Δύσης να εκτροχιάσει την κατάσταση στη Σερβία μέσω πρακτικών που παραπέμπουν στο «πραξικόπημα του Maidan» που έγινε στην Ουκρανία.

Η Σερβία θα πάψει να υπάρχει

«Οι σημερινές αρχές της Σερβίας είναι υποχρεωμένες να υπερασπιστούν τη βούληση του σερβικού λαού και την επιλογή της πλειοψηφίας.
Όλοι γνωρίζουν καλά τι μπορεί να συμβεί διαφορετικά: Η χώρα μπορεί να πάψει να υπάρχει» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram ο Volodin, ο οποίος υποστήριξε πως όταν η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες αποτυγχάνουν να φέρουν τις «μαριονέτες» τους στην εξουσία σε άλλες χώρες μέσω της κάλπης, διαδραματίζεται το «γνωστό σενάριο», βάσει του οποίου ΗΠΑ και Ευρώπη ισχυρίζονται ότι οι εκλογές στιγματίστηκαν από παραβιάσεις στην εκλογική διαδικασία.
«Ως εκ τούτου αρνούνται να αναγνωρίσουν τα εκλογικά αποτελέσματα ως νόμιμα και τότε πυροδοτείται αναταραχή από έξω, άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους και οργανώνονται απόπειρες πραξικοπήματος» υποστήριξε ο Volodin.

Δεν είναι κάτι καινούριο

«Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο.
Οποιαδήποτε χώρα υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της, υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα και τις αξίες της θα αντιμετωπίσει τέτοιες προκλήσεις.
Σήμερα αυτό συμβαίνει στη Σερβία» επισήμανε ο Volodin, υποστηρίζοντας πως ο συνασπισμός του νυν προέδρου Aleksandar Vucic κέρδισε δίκαια και καθαρά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
«Αυτοί που χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δεν είχαν την υποστήριξη του λαού» είπε ο επικεφαλής της ρωσικής Δούμας.

Ο λαός αποφασίζει

«Μιλώντας για κυριαρχία, στον πυρήνα της είναι το δικαίωμα των πολιτών να σχεδιάζουν μόνοι τους το μέλλον τους και να επιλέγουν την ηγεσία και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας τους» είπε ο Volodin, αναφέροντας ότι εκπρόσωποι της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που υπήρξαν παρατηρητές των εκλογών, δεν ανέφεραν παραβιάσεις.

Διαδηλώσεις

Πάντως χιλιάδες Σέρβοι βγήκαν και χθες στους δρόμους, μπροστά από το κτήριο της κεντρικής εκλογικής επιτροπής στο Βελιγράδι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Μάλιστα πραγματοποίησαν και πορεία προς το αστυνομικό τμήμα όπου εκτιμάται ότι κρατούνται οι περίπου 38 συλληφθέντες των επεισοδίων της περασμένης Κυριακής 24/12, όταν και οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κτήριο του δημαρχείου του Βελιγραδίου.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 8 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι δύο φέρουν σοβαρά τραύματα.
Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν κοντάρια για να γκρεμίσουν την πόρτα του δημαρχείου και έσπασαν τα παράθυρα πετώντας πέτρες και καταστρέφοντας κάμερες παρακολούθησης.
Η δυναμική παρέμβαση της αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα να διαλύσει τους διαδηλωτές.
12_28.jpg
Δηλώσεις Vucic

Αμέσως μετά τα επεισόδιο ο Σέρβος πρόεδρος διεμήνυσε ότι οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και οι προκλητικές δηλώσεις της δεν θα έχουν αποτέλεσμα, καθώς στη χώρα «η εξουσία αλλάζει μόνο με εκλογές».
Όπως είπε, «ό,τι και να προσπαθήσουν να κάνουν, δεν θα υπάρξει βίαιη αλλαγή εξουσίας».
Μάλιστα ο Vucic είπε ότι οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια προκλήθηκαν από εξωτερικούς παράγοντες για γεωπολιτικούς λόγους ενώ τόνισε υπήρξαν σχετικές προειδοποιήσεις από ξένες μυστικές υπηρεσίες.
Σε ομιλία του προς το έθνος, είπε ότι οι διαδηλώσεις στο Βελιγράδι είναι μια προσπάθεια να στερηθεί η Σερβία από την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της ενώ η απερχόμενη πρωθυπουργός Ana Brnabic ευχαρίστησε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για τις πληροφορίες που αποκάλυψαν τα σχέδια της αντιπολίτευσης.

Καταγγέλλουν νοθεία

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα των βουλευτικών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της Κυριακής (17/12/2023) καταγγέλλοντας νοθεία.
Σημειώνεται πως το κυβερνών κόμμα SNS (Σερβικό Προοδευτικό κόμμα) έλαβε το 46,72% των ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το «Σερβία κατά της Βίας» που έλαβε το 23,56% των ψήφων και στην τρίτη θέση το Σοσιαλιστικό κόμμα με 6,56%.
Διεθνής ομάδα παρατηρητών των εκλογών υποστήριξε ότι το SNS είχε αθέμιτο πλεονέκτημα στις εκλογές λόγω της μεροληψίας των ΜΜΕ και της επιρροής του προέδρου Vucic ενώ έκανε λόγο και για εκλογικές παρατυπίες, όπως εξαγορά ψήφων.
11_40.jpg
13_18.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης