Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνδυνος για επισιτιστική κρίση - Ξηρασία και περιορισμένες εξαγωγές επιβαρύνουν τις τιμές τροφίμων και το 2024

Κίνδυνος για επισιτιστική κρίση - Ξηρασία και περιορισμένες εξαγωγές επιβαρύνουν τις τιμές τροφίμων και το 2024
Το καιρικό φαινόμενο El Nino, το οποίο έφερε ξηρασία σε μεγάλα τμήματα της Ασίας φέτος, προβλέπεται να συνεχιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2024, θέτοντας σε κίνδυνο τις προμήθειες ρυζιού, σιταριού, φοινικέλαιου και άλλων γεωργικών προϊόντων
Βαθύ αποτύπωμα στις προμήθειες τροφίμων θα αφήσει η κλιματική κρίση και το 2024. Εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών λόγω του El Nino και περιορισμών στις εξαγωγές, οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με μικρότερη προσφορά -και κατά συνέπεια με υψηλότερες τιμές- τροφίμων και το 2024.
Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας -έπειτα από αρκετά χρόνια ισχυρών κερδών- οδεύουν προς απώλειες το 2023 λόγω της χαλάρωσης των συμφορήσεων στη Μαύρη Θάλασσα και των φόβων για παγκόσμια ύφεση, αν και οι τιμές παραμένουν ευάλωτες σε σοκ της προσφοράς και πληθωρισμό τροφίμων το νέο έτος, δήλωσαν αναλυτές και έμποροι.
«Η εικόνα της προσφοράς για τα σιτηρά βελτιώθηκε σίγουρα το 2023 με μεγαλύτερες καλλιέργειες σε ορισμένα από τις περιοχές που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο. Αλλά δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο», δήλωσε ο Ole Houe, διευθυντής συμβουλευτικών υπηρεσιών στη μεσιτική εταιρεία αγροτικών προϊόντων IKON Commodities στο Σίδνεϊ.
«Έχουμε την πρόβλεψη για το φαινόμενο El Nino τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο, η Βραζιλία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παράγει λιγότερο καλαμπόκι και η Κίνα εκπλήσσει την αγορά αγοράζοντας μεγαλύτερες ποσότητες σιταριού και καλαμποκιού από τη διεθνή αγορά» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το φαινόμενο El Nino και η παραγωγή τροφίμων

Το καιρικό φαινόμενο El Nino, το οποίο έφερε ξηρασία σε μεγάλα τμήματα της Ασίας φέτος, προβλέπεται να συνεχιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2024, θέτοντας σε κίνδυνο τις προμήθειες ρυζιού, σιταριού, φοινικέλαιου και άλλων γεωργικών προϊόντων σε μερικούς από τους κορυφαίους εξαγωγείς και εισαγωγείς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο.
Οι έμποροι και οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η ασιατική παραγωγή ρυζιού το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα μειωθεί, καθώς οι ξηρές συνθήκες φύτευσης και η συρρίκνωση των ταμιευτήρων είναι πιθανό να μειώσουν τις αποδόσεις.
Οι παγκόσμιες προμήθειες ρυζιού περιορίστηκαν ήδη φέτος, αφού το καιρικό φαινόμενο El Nino περιόρισε την παραγωγή, ωθώντας την Ινδία, μακράν τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, να περιορίσει τις αποστολές.
Ενώ άλλες αγορές σιτηρών έχαναν σε αξία, οι τιμές του ρυζιού ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών το 2023, με τις τιμές σε ορισμένα ασιατικά εξαγωγικά κέντρα να κερδίζουν 40%-45%.
Η επόμενη σοδειά σιταριού της Ινδίας απειλείται επίσης από την έλλειψη υγρασίας, η οποία θα μπορούσε να αναγκάσει τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή σιταριού στον κόσμο να αναζητήσει εισαγωγές για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, καθώς τα εγχώρια αποθέματα στις κρατικές αποθήκες έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών.

Ξηρασία και γεωργία

Τον Απρίλιο, οι αγρότες στην Αυστραλία, τον Νο 2 εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο, θα μπορούσαν να φυτέψουν τη σοδειά τους σε ξηρά εδάφη, αφού μήνες έντονης ζέστης περιόρισαν τις αποδόσεις της φετινής σοδειάς και έβαλαν τέλος σε μια τριετή σειρά συγκομιδών ρεκόρ. Αυτό είναι πιθανό να ωθήσει τους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδονησίας, να αναζητήσουν μεγαλύτερες ποσότητες σιταριού από άλλους εξαγωγείς στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
«Η κατάσταση της προσφοράς (σίτου) κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2023/24 είναι πιθανό να επιδεινωθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο», έγραψε η Commerzbank σε ενημερωτικό της σημείωμα. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εξαγωγές από σημαντικές χώρες-παραγωγούς είναι πιθανό να είναι σημαντικά χαμηλότερες».
Στα θετικά για την προμήθεια σιτηρών, η παραγωγή καλαμποκιού, σιταριού και σόγιας στη Νότια Αμερική αναμένεται να βελτιωθεί το 2024, αν και οι ακανόνιστες καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία αφήνουν κάποιες αμφιβολίες.
Στην Αργεντινή, οι άφθονες βροχοπτώσεις στις αγροτικές εστίες είναι πιθανό να ενισχύσουν την παραγωγή σόγιας, καλαμποκιού και σιταριού σε ένα από τα μεγαλύτερα κράτη εξαγωγής σιτηρών στον κόσμο.
Σύμφωνα με το χρηματιστήριο δημητριακών της Αργεντινής Rosario (BCR), το 95% του καλαμποκιού που έχει φυτευτεί νωρίς και το 75% της σόγιας βρίσκονται σε «άριστες έως πολύ καλές» συνθήκες, χάρη στις βροχές που σημειώθηκαν από τα τέλη Οκτωβρίου σε ολόκληρη την περιοχή Pampas της χώρας.
Η Βραζιλία αναμένεται να σημειώσει σχεδόν ρεκόρ αγροτικής παραγωγής το 2024, αν και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή σόγιας και καλαμποκιού της χώρας έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της ξηρασίας.
Η παγκόσμια παραγωγή φοινικέλαιου είναι επίσης πιθανό να μειωθεί το επόμενο έτος λόγω του ξηρού καιρού El Nino, υποστηρίζοντας τις τιμές του μαγειρικού λαδιού που μειώθηκαν περισσότερο από 10% το 2023. Η μείωση της παραγωγής έρχεται εν μέσω προσδοκιών για υψηλότερη ζήτηση για την παρασκευή βιοντίζελ και μαγειρικού λαδιού με βάση το φοινικέλαιο.
«Βλέπουμε περισσότερο ανοδικό κίνδυνο τιμών παρά καθοδικό», δήλωσε η CoBank, κορυφαία τράπεζα για τον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ. «Τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων είναι μικρά με βάση τα ιστορικά μέτρα, το βόρειο ημισφαίριο θα έχει πιθανότατα ένα ισχυρό καιρικό φαινόμενο El Nino κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για πρώτη φορά από το 2015, το δολάριο αναμένεται να συνεχίσει την πρόσφατη πτώση του και η παγκόσμια ζήτηση θα επιστρέψει στη μακροπρόθεσμη αυξητική της τάση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης