Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς οι Ινδοί την πάτησαν με τα Rafale - Η χαμένη προσφορά του 2004 και οι πιέσεις Macron

Πώς οι Ινδοί την πάτησαν με τα Rafale - Η χαμένη προσφορά του 2004 και οι πιέσεις Macron
H Ινδία είχε την ευκαιρία να προμηθευτεί τα Rafale στο 25% του σημερινού κόστους τους... το 2004
Η Ινδία είναι μια από τις χώρες που έχουν προμηθευτεί - και που σκοπεύουν να συνεχίσουν να προμηθεύονται - το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale, το οποίο έχει προτιμήσει και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία (η Ελλάδα έχει προμηθευτεί 24 Rafale, εκ των οποίων 12 μεταχειρισμένα και 12 νέα (18 μονοθέσια και 6 διθέσια) και σχεδιάζει να προχωρήσει στην αγορά άλλων).
Η Ινδία, η οποία έχει αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με την αμυντική βιομηχανία της Γαλλίας ήδη από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, είναι η χώρα εκείνη που έδωσε πραγματικά «οξυγόνο» στη γαλλική αεροπορική βιομηχανία, καθώς τον Ιανουάριο του 2012 έδωσε … παραγγελία για 126 μαχητικά Rafale.
Μόνο που ο σχεδιασμός αυτός… τινάχθηκε στον αέρα και δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Το οξυγόνο των 10,4 δις δολαρίων

Η 31η Ιανουαρίου 2012 ήταν μια ημέρα εορτασμού για τον γαλλικό γίγαντα της αεροπορίας Dassault Aviation, καθώς ανακηρύχθηκε νικητής σε διαγωνισμό της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας για την αγορά 126 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
Από αυτά τα 18 σε κατάσταση πτήσης ενώ τα υπόλοιπα 108 επρόκειτο να συναρμολογηθούν στην Ινδία.
Η Γαλλία είχε διαθέσει 60 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό της την περίοδο 2011-12 και είχε ήδη επενδύσει σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του Rafale.
Αλλά δεν υπήρχαν ιδιοκτήτες για τα αεροσκάφη Rafale παγκοσμίως μέχρι που η Ινδία παρείχε το «στρατιωτικό οξυγόνο» σε μια σχεδόν χρεοκοπημένη βιομηχανία επιλέγοντάς την για μια πιθανή συμφωνία ύψους 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο στόλος της Ινδίας

Οι σχέσεις της Γαλλίας με την πολεμική αεροπορία της Ινδίας χρονολογούνται ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 με αρχές του ΄60, όταν η Ινδία δεν είχε αποκτήσει ούτε αμερικανικό ούτε σοβιετικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας είχε εξοπλιστεί με τα γαλλικά Ouragon και Mysteres.
Το αξιόπιστο ελικόπτερο Allouette και οι μετεξελίξεις του εξακολουθούν να πετούν στους ουρανούς της Ινδίας.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι σχέσεις με τη Γαλλία έγιναν ακόμα πιο ζωτικές, όταν ο ινδικός στρατός αγόρασε δύο μοίρες Mirage-2000.

Η χρυσή στιγμή που έχασαν οι Ινδοί

Ωστόσο, η «χρυσή στιγμή» των στρατιωτικών σχέσεων Ινδίας – Γαλλίας κατεγράφη στις αρχές του 2004, όταν ο Chuck Eddleston, Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation, ταξίδεψε στην Ινδία από μόνος του με την ομάδα του με μια «καταπληκτική» μονομερή προσφορά.
Η οποία όμως τότε απορρίφθηκε από τον Ινδό Υπουργό Άμυνας.
Η γαλλική προσφορά της διάθεσης Mirage-2000-5 με την ταυτόχρονη εισαγωγή του μαχητικού Rafale στη γαλλική και ινδική Πολεμική Αεροπορία, απορρίφθηκε προκειμένου να διατηρηθεί η διαφάνεια στις αμυντικές συμβάσεις.
Η Γαλλία είχε προσφερθεί να μεταφέρει και να εγκαταστήσει ολόκληρη την εγκατάσταση συναρμολόγησης/κατασκευής του Mirage-2000-5 στην Ινδία, ενώ το κερασάκι ήταν να δοθούν συγκεκριμένα μαχητικά Rafale που είχαν αναπτυχθεί τότε, στο 25% του σημερινού κόστους.

Η συμφωνία για τα Rafale

Η συμφωνία της Ινδίας για την απόκτηση των Rafale έχει πραγματοποιηθεί σε τέσσερα διακριτά, και διαφορετικά στάδια.
Αρχικά ήταν η μονομερής προσφορά της Γαλλίας το 2004.
Εάν αυτή είχε καρποφορήσει, τότε ο ινδικός στρατός θα ήταν πολύ πιο ισχυρός από ό,τι είναι τώρα.
Επίσης, το σύνολο της εξαγοράς θα ήταν στο 25% του σημερινού κόστους.
Ακολούθησε στις 31 Ιανουαρίου του 2012 ο διαγωνισμός για την προμήθεια 126 Rafale από την τότε κυβέρνηση UPA (Ενωμένη Προοδευτική Συμμαχία), ο οποίος όμως δεν κατέληξε σε σύμβαση λόγω διαφόρων διοικητικών ζητημάτων.
Το 2016 αποφασίστηκε η μεταφορά 36 Rafale στην Ινδία.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi τροποποίησε τη συμφωνία όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2014.
Ο παλιότερος διαγωνισμός για 126 αεροσκάφη ακυρώθηκε.
Ο αριθμός των αεροσκαφών που αγοράστηκαν σε κατάσταση πτήσης μειώθηκε σε 36.
Η νέα συμφωνία, που υπογράφηκε το 2016, ήταν η πρώτη σημαντική συμφωνία όπλων από την κυβέρνηση Modi μέσω Διακυβερνητικής Συμφωνίας (IGA).
Η Dassault Aviation έχει πλέον παραδώσει και τα 36 Rafale.

Άλλα 24

To 2024 αναμένεται να συμφωνηθεί και η πώληση 26 Rafale για το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό.
Η συμφωνία για τα 26 αεροσκάφη Rafale για το ινδικό Ναυτικό, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπογραφεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Macron τον Ιανουάριο του 2024, όταν και θα παρευρεθεί στον εορτασμό της Ημέρας της Δημοκρατίας της Ινδίας.
Και αυτή η σύμβαση αναμένεται να είναι προϊόν Διακυβερνητικής Συμφωνίας (IGA).
Εάν η συμφωνία επιτευχθεί, τότε η Γαλλία θα έχει πουλήσει 62 Rafale στην Ινδία.

Πιέσεις στο μέλλον

Εκτιμάται πως η Γαλλία θα συνεχίσει να πιέζει την Ινδία για την προμήθεια και άλλων Rafale στο μέλλον προκειμένου να φτάσει τον αρχικό στόχο της συμφωνίας των 126 Rafale.
Η πρόταση της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας για την αγορά 114 μαχητικών παραμένει σε εκκρεμότητα, παρά τη συμφωνία για επιπλέον 97 μαχητικά Tejas Mk-1A.
Πάντως, ήδη αρκετοί πωλητές είναι στην ουρά για μια κερδοφόρα συμφωνία για την αγορά 114 μαχητικών.
Ενδεχομένως, ο πρόεδρος Macron να πάει ένα βήμα παραπέρα και να προτείνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την τεχνολογία αεροκινητήρων και μια μακροπρόθεση συμφωνία για την προμήθεια επιπλέον 64 Rafale.
Σημειώνεται πως το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την προμήθεια της «ναυτικής έκδοσης» του Rafale δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η συμφωνία υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2024.
Εκτιμάται πως το νωρίτερο που θα μπορούσαν να παραδοθούν είναι στις αρχές του 2027.

Οι επιλογές της Ινδίας

Η Ινδία δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσκαλέσει ξένους πωλητές να προμηθεύσουν το νέο μαχητικό για τον ινδικό στρατό.
Η ισχύς της μοίρας μαχητικών εξαντλείται ταχέως, με τις εναπομείνασες τρεις μοίρες MiG-21 να είναι πιθανό να αποσυρθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ινδοί αναλυτές επισημαίνουν την ανάγκη να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις αμυντικές συμβάσεις, επισημαίνοντας πως η σημερινή διαδικασία είναι αναποτελεσματική μέσω της Διακυβερνητικής Συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης