Διεθνή

Κέρδη για το πετρέλαιο - Το βλέμμα σε Μέση Ανατολή και μείωση επιτοκίων σε ΗΠΑ

Κέρδη για το πετρέλαιο - Το βλέμμα σε Μέση Ανατολή και μείωση επιτοκίων σε ΗΠΑ
Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο
Ανοδικά κινούνται σήμερα (26/12/2023) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και στην αισιοδοξία ότι η Fed θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια, προσφέροντας ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και στη ζήτηση καυσίμων.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 26 σεντς ή 0,3% στα 79,33 δολάρια το βαρέλι έως το πρωί της Τρίτης, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate διαμορφωνόταν στα 73,72 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 16 σεντς ή 0,2%.
Οι συναλλαγές είναι ισχνές, καθώς ορισμένες αγορές είναι ακόμη κλειστές λόγω της αργίας της Boxing Day.
Οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων και οι συγκρούσεις στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν σε πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, αν και η ανακοίνωση της Maersk για την επανέναρξη των ναυτιλιακών δρομολογίων μέσω της υδάτινης οδού έχει μετριάσει σε κάποιο βαθμό τις ανησυχίες για την προσφορά, δήλωσε ο αναλυτής της CMC Market Leon Li.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν κέρδη περίπου 3% την περασμένη εβδομάδα, αφού οι επιθέσεις των Houthi σε πλοία διέκοψαν την παγκόσμια ναυτιλία και το εμπόριο, επιτείνοντας τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας συνεχίζεται.
Η δανέζικη Maersk δήλωσε την Κυριακή (25/12/2023) ότι ετοιμάζεται να επανεκκινήσει τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, επικαλούμενη την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εμπορίου στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες είχαν αναστείλει τη διέλευση των πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα που συνδέεται με τη διώρυγα του Σουέζ, η οποία διακινεί περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, και επέβαλαν προσαυξήσεις για την επαναδρομολόγηση των πλοίων.

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν επίσης από τις προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος, αφού τα αμερικανικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν με βάση ορισμένα βασικά μέτρα ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον στο 2% ή κάτω από το στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης