Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο των Ρώσων για να διαλύσουν τα F-16 - Καταιγισμός πυρών σε ουκρανικά αεροδρόμια και το... στοίχημα των 20 ημερών

Το σχέδιο των Ρώσων για να διαλύσουν τα F-16 - Καταιγισμός πυρών σε ουκρανικά αεροδρόμια και το... στοίχημα των 20 ημερών
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η αεράμυνα της μπορεί να καταρρίψει όλα τα F-16 μέσα σε 20 ημέρες
Η επόμενη μεγάλη στιγμή στον πόλεμο της Ουκρανίας αναμένεται πως θα είναι η ανάπτυξη των αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων F-16, στα οποία τόσο πολύ ποντάρει το Κίεβο αφενός για να ενισχύσει την αεροπορική της δύναμη αφετέρου για να αλλάξει υπέρ της τους συσχετισμούς των συγκρούσεων.
Από την πλευρά της η Ρωσία, η οποία επισημαίνει κατηγορηματικά πως τα F-16 δεν πρόκειται να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο μέτωπο, προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη μεταφορά των μαχητικών στην Ουκρανία, τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη κάποια από αυτά τα μαχητικά βρίσκονται στην ουκρανική επικράτεια.

Μαζικά πλήγματα

Η Ρωσία με καθημερινά μαζικά πλήγματα από drones και πυραύλους δοκιμάζει την αμυντική υποδομή στα αεροδρόμια στο βάθος της Ουκρανίας.
Το βράδυ της 25ης Δεκεμβρίου, ρωσικά UAV Geran έπληξαν πολλές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Οδησσού.
Ένας από τους στόχους ήταν η λιμενική υποδομή του Chernomorsk και της Οδησσού, όπου ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να μεταφέρει στρατιωτικό φορτίο.
Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν ζημιές σε αποθήκες στα βορειοδυτικά της Οδησσού ενώ ανέφεραν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου Shkolny.
Μια σειρά από χτυπήματα έπληξαν το αεροδρόμιο στην Chernobayevka στην περιοχή της Kherson.
Από τις επιθέσεις αυτές, καταστράφηκε τουλάχιστον ένας εκτοξευτής συστημάτων αεράμυνας δυτικής κατασκευής, καθώς και αποθήκες πυρομαχικών.

Επιθέσεις σε αεροδρόμια

Τα αεροδρόμια πρώτης γραμμής είναι απίθανο να χρησιμοποιηθούν από τα F-16 μια και αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως για την αποθήκευση και τη μεταφορά καυσίμων και στρατιωτικού εξοπλισμού στις πρώτες γραμμές.
Ο ουκρανικός στρατός συνήθιζε επίσης να εκτοξεύει drones από αυτά για να επιτεθεί σε Ρώσους στρατιώτες και πολίτες στις πίσω γραμμές του μετώπου.
Χθες το βράδυ, εκρήξεις καταγράφηκαν ξανά στην πόλη Kropyvnytskyi, όπου βρίσκεται το στρατηγικά σημαντικό αεροδρόμιο Kanatovo ενώ περισσότερα χτυπήματα αναφέρθηκαν στην περιοχή Dnepropetrovsk, όπου στόχος θα μπορούσε να είναι το αεροδρόμιο Dnepr.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρωσικός στρατός χτυπά αυτά τα αεροδρόμια σχεδόν καθημερινά.
Ένα άλλο κύμα μαζικών επιθέσεων με drones έπληξε το αεροδρόμιο Staroknstantinov στην περιοχή Khmelnitsky.
Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε την καταστροφή των εκτοξευτών των νορβηγικών συστημάτων NASAMS και γαλλικών Crotale-NG σε αυτό το αεροδρόμιο, το οποίο το Κίεβο προσπαθεί να ετοιμάσει για την ανάπτυξη μαχητικών F-16.

Τελικές προετοιμασίες

Την περασμένη εβδομάδα, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να μεταφέρει την πρώτη παρτίδα 18 F-16 στην Ουκρανία, αν και διευκρίνισε ότι πρώτα θα πρέπει να έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς και ο ουκρανικός στρατός να προετοιμάσει τις αεροπορικές βάσεις και να διαθέτει επαρκή αριθμό εκπαιδευμένου προσωπικού.
Αλλά και η Εσθονία ανέφερε ότι τα πρώτα F-16 θα σταλούν στην Ουκρανία φέτος.
Δυτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι τα μαχητικά θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ουκρανία εντός μιας εβδομάδας.

Αδύναμο το Κίεβο

Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από τα πολυάριθμα επιτυχημένα χτυπήματα στα μετόπισθεν αεροδρόμια της Ουκρανίας, το Κίεβο δεν έχει ακόμη καταφέρει να εδραιώσει την ασφάλεια στις βάσεις αυτές που θα μεταφερθούν τα αμερικανικά F-16.
Την ίδια στιγμή, ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 12 μαχητικά αεροσκάφη και 3 εκπαιδευτικά αεροσκάφη F-16 βρίσκονται ήδη στο έδαφος της Ουκρανίας.
Εκπαιδευτικές πτήσεις αυτών των μαχητικών έχουν ήδη εντοπιστεί πάνω από τη Ρουμανία και τη Δυτική Ουκρανία.
Ωστόσο, δεν συμμετέχουν ακόμη στις μάχες.

Μέσα σε 20 ημέρες

Πάντως και παρά την αναμενόμενη άφιξη και εμπλοκή των αμερικανικών F-16 στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία εμφανίζεται βέβαιη για την τύχη των μαχητικών αυτών.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu έχει υποστηρίξει ότι οι δυνάμεις αεράμυνας της Ρωσίας είναι σε θέση να καταρρίψουν όλα τα F-16 που η Δύση μπορεί να προμηθεύσει στο Κίεβο εντός περίπου 20 ημερών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης