Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφαγή με 21.000 νεκρούς στη Γάζα - Οι 3 όροι του Netanyahu - Ισραήλ: Πολεμάμε σε 7 μέτωπα

Σφαγή με 21.000 νεκρούς στη Γάζα - Οι 3 όροι του Netanyahu - Ισραήλ: Πολεμάμε σε 7 μέτωπα
Ο Netanyahu δήλωσε διατεθειμένος να ενθαρρύνει την εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας
(upd8) Μετά τα θανατηφόρα πλήγματα και βομβαρδισμούς του IDF στη Λωρίδα της Γάζας τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu θέτει τρεις όρους για το πώς θα μπορούσε να έρθει η ειρήνη στην περιοχή, αν και επισημαίνει πως ο ισραηλινός στρατός δεν θα σταματήσει, εάν δεν εξαλείψει πλήρως την Hamas, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος θα είναι μακρύς.
Σε άρθρο του στη Wall Street Journal, ο Netanyahu αναφέρει πως δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη στη Γάζα, εάν πρώτα δεν καταστραφεί η Hamas, εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθεί η περιοχή και δεν «αποριζοσπαστικοποιηθεί» η παλαιστινιακή κοινωνία.
Ο Netanyahu, θέτοντας αυτούς τους όρους και παρουσιάζοντας το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, απαντά επί της ουσίας και σε εκείνα τα δημοσιεύματα που ήθελαν το Ισραήλ να επιδιώκει μια εκεχειρία διάρκειας δύο εβδομάδων και μετά να σταματά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στη Γάζα γίνεται μέρα με την ημέρα ολοένα και πιο απελπιστική, με τους διεθνείς οργανισμούς να προειδοποιούν για τον κίνδυνο λιμού και εξάπλωσης επιδημιών και ασθενειών.

Πολεμάμε σε 7 μέτωπα

Σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant υποστήριξε ότι το Ισραήλ πολεμά σε επτά μέτωπα.
«Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο με πολλά μέτωπα και δεχόμαστε επιθέσεις από επτά θέατρα (επιχειρήσεων): Γάζα, Λίβανο, Συρία, Δυτική Όχθη, Ιράκ, Υεμένη και Ιράν.
Έχουμε ήδη απαντήσει και αναλάβει δράση σε έξι από αυτά τα θέατρα» υποστήριξε ο Gallant.
Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν ύστερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε συνοικία της Δαμασκού στη Συρία, όπου σκοτώθηκε ο Ιρανός ταξίαρχος Sayyed Razi Mousavi,  ο οποίος ήταν ανώτερος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης.
Ο Mousavi ήταν αρμόδιος για την επιμελητεία του «άξονα της αντίστασης», στο οποίο ανήκουν, πέραν του Ιράν, η Hezbollah, η Hamas και οι Houthi.
Ερωτηθείς για το πλήγμα αυτό ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Πάντως, ο Ιρανός πρόεδρος το Ισραήλ πως «θα πληρώσει» για «αυτό το έγκλημα».

Οι όροι του Netanyahu

Σύμφωνα με τον Netanyahu, η ειρήνη στη Γάζα δεν θα έρθει εάν δεν καταστραφεί πλήρως η Hamas, εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθεί η Γάζα και δεν αποριζοσπαστικοποιηθεί η παλαιστινιακή κοινωνία.
«Τα σχολεία πρέπει να διδάσκουν στα παιδιά την αξία της ζωής έναντι του θανάτου.
Οι ιμάμηδες πρέπει να σταματήσουν να κηρύττουν τη δολοφονία των Εβραίων.
Η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να μεταμορφωθεί έτσι ώστε οι άνθρωποι να αρχίσουν να υποστηρίζουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και όχι την χρηματοδότησή της» υποστήριξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Πρέπει να καταστραφεί η Hamas

Σύμφωνα με τον Netanyahu, είναι απαραίτητη η καταστροφή της Hamas για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Όπως είπε, για να αποστρατιωτικοποιηθεί η Γάζα, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια «προσωρινή ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος της περιμέτρου της Γάζας καθώς και να αρχίσουν επιθεωρήσεις στα σύνορα με την Αίγυπτο, έτσι ώστε να αποτραπεί η μεταφορά όπλων προς τη Γάζα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέκλεισε την ανάθεση της διακυβέρνησης της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή, στην οποία προσάπτει πως «χρηματοδοτεί και εξυμνεί την τρομοκρατία» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Δεν σταματάμε, μακρύς ο πόλεμος

«Δεν θα σταματήσουμε (...) θα εντείνουμε τις μάχες τις ημέρες που έρχονται.
Αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος» υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αναφέροντας πως για το εγγύς μέλλον το Ισραήλ θα αναλάβει «την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα», από όπου αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής.

Ναι …στη μετανάστευση των Παλαιστινίων

Κατά την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο Netanyahu δήλωσε διατεθειμένος να ενθαρρύνει την εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας.
«Το πρόβλημα, δεν είναι αν πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο, αλλά αν θα βρεθεί χώρα διατεθειμένη να απορροφήσει τον πληθυσμό που θα φύγει» επισήμανε ο Netanyahu, αναφέρει το δημοσίευμα.
8_59.jpg
Hamas: Γελοιότητες…

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση αυτή, η Hamas έκανε λόγο για γελοίο σχέδιο.
«Οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν, δεν πρόκειται να δεχθούν την εξορία και δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να παραμείνουν στη γη μας» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους.

Διαπραγματεύσεις

Με αυτές τις δηλώσεις ο Netanyahu επί της ουσίας απάντησε σε δημοσίευμα της Jerusalem Post που θέλει την ισραηλινή κυβέρνηση να εξετάζει πρόταση της Αιγύπτου η οποία προβλέπει να κηρυχθεί καταρχήν ανακωχή για δύο εβδομάδες και κατόπιν να «τερματιστεί» ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.
Στέλεχος του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ είπε, κατά την Jerusalem Post, πως οι συνομιλίες που διεξάγει αντιπροσωπεία του κινήματος αυτού, έχουν σκοπό να εξευρεθεί «τρόπος να τερματιστεί η επίθεση του Ισραήλ εναντίον του λαού μας».
Η εφημερίδα Times of Israel ανέφερε ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως το Κάιρο υπέβαλε νέα πρόταση που προβλέπει ανακωχή, απελευθέρωση ομήρων και «όραμα» για τον τερματισμό της σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας σε τρία στάδια.

Απορρίπτει η Hamas

Σε ανακοίνωση της πάντως η Hamas διεμήνυσε πως δεν έχει σκοπό να αρκεστεί σε προσωρινή ανακωχή και πως θέλει μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
«Τονίζουμε ότι δεν θα διαπραγματευθούμε χωρίς (...) το τέλος της επίθεσης» αναφέρει η Hamas, η οποία πιέζει «για πλήρες και όχι απλά προσωρινό τέλος στη σφαγή του λαού μας».

Ζητούν παραίτηση Netanyahu

Πάντως, το κλίμα στο Ισραήλ για τον πρωθυπουργό Netanyahu είναι εξαιρετικά αρνητικό.
«Το να αλλάζεις πρωθυπουργό εν μέσω πολέμου δεν είναι κάτι καλό.
Αλλά αυτός που είναι επικεφαλής, είναι ο χειρότερος.
Δεν μπορεί να συνεχίσει» υποστήριξε ο Yair Lapid, αρχηγός της αντιπολίτευσης.
7_62.jpg
6_70.jpg
5_65.jpg
Νεκροταφείο

Τα τελευταία 24ωρα ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά της Γάζας κυρίως στα κεντρικά και νότια εδάφη.
Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον καταυλισμό προσφύγων Maghazi στην κεντρική Γάζα ενώ δεκάδες άλλοι σκοτώθηκαν στην Khan Yunis στο νότο.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας 25/12 καθιστώντας τη νύχτα αυτή ως την φονικότερη των 11 εβδομάδων του πολέμου.
Βομβαρδισμοί πάντως καταγράφονται από νωρίς σήμερα Τρίτη 26/12 σε διάφορες περιοχές της Khan Yunis, κοντά στο νοσοκομείο Nasser.

Στους 20.915 οι νεκροί

Βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων, 20.915 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε περίπου 55.000.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι περίπου 7.000 άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια.
Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 241 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 382.
3_137.jpg
Απώλειες IDF

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στις 20 Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί 160 στρατιώτες του.
Ωστόσο, η Hamas αναφέρει πως οι απώλειες του IDF είναι πάνω από 5.000, αν προστεθούν νεκροί (τουλάχιστον 1.600) και τραυματίες (άλλοι 3.400).

Ανθρωπιστική καταστροφή

Διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν πως βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.
Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, το σύνολο των 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπο με οξεία διατροφική ανασφάλεια ως λιμό
«Αν δεν σταματήσουν οι εχθροπραξίες, η διανομή επαρκούς βοήθειας σε τρόφιμα είναι σχεδόν αδύνατη» επισημαίνουν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχει ασφάλεια πουθενά

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ υποστηρίζουν πως οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι δεν έχουν ασφάλεια πουθενά στη Γάζα.
Σύμφωνα με την Gemma Connell, πολλοί Παλαιστίνιοι ακολούθησαν τις εντολές εκκένωσης του ισραηλινού στρατού και αναζήτησαν καταφύγιο και ασφάλεια σε καθορισμένες περιοχές, όπου ωστόσο διαπίστωσαν ότι έχει απομείνει ελάχιστος χώρος για αυτούς σε εξαιρετικά πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Όπως λέει, χιλιάδες άνθρωποι που έχουν ήδη εκτοπιστεί αρκετές φορές, βρίσκονται ξανά σε φυγή χωρίς κανείς να μπορεί να τους εγγυηθεί, ότι μεταφέρονται σε έναν ασφαλή προορισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης