Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Παραδόθηκε στις αρχές ο αρχηγός της μεγαλύτερης παραστρατιωτικής οργάνωσης του Ρίο ντε Τζανέιρο

Βραζιλία: Παραδόθηκε στις αρχές ο αρχηγός της μεγαλύτερης παραστρατιωτικής οργάνωσης του Ρίο ντε Τζανέιρο
Ο «εχθρός υπ’ αριθμόν 1», όπως τον χαρακτήριζαν οι αρχές της Πολιτείας, ο Luis Inacio Lula da Silva Braga ή «Ζίνιο», διέφευγε από το 2018
Ο αρχηγός της σημαντικότερης παραστρατιωτικής οργάνωσης στην Πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο, ο οποίος καταζητείτο για διάφορα αδικήματα, παραδόθηκε την Κυριακή στην αστυνομία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Ο «εχθρός υπ’ αριθμόν 1», όπως τον χαρακτήριζαν οι αρχές της Πολιτείας, ο Luis Inacio Lula da Silva Braga ή «Ζίνιο», διέφευγε από το 2018.
Σε βάρος του είχαν εκδοθεί τουλάχιστον 12 εντάλματα σύλληψης για εγκληματική δραστηριότητα.
Εμφανίστηκε αυτοβούλως στην ομοσπονδιακή αστυνομία του Ρίο, το βράδυ της Κυριακής, συνελήφθη και προφυλακίστηκε.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Flavio Dino εξέφρασε την ικανοποίησή του, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, για «άλλο ένα σημαντικό αποτέλεσμα της σοβαρής δουλειάς που γίνεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο και σε άλλες Πολιτείες, για την καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων».
Οι παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν στη Βραζιλία συγκροτήθηκαν πριν από περίπου 40 χρόνια από πρώην αστυνομικούς, απόστρατους, πυροσβέστες ή ακόμη και δεσμοφύλακες, ως οργανώσεις «αυτοάμυνας» απέναντι στις συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών.
Μολονότι στην αρχή οι κάτοικοι τις έβλεπαν με καλό μάτι, σύντομα άρχισαν τους εκβιασμούς, τη διακίνηση όπλων και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Τα τελευταία χρόνια συνδέονται επίσης με εμπόριο ναρκωτικών.
Στα τέλη Οκτωβρίου εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους στις φτωχογειτονιές του Ρίο ντε Τζανέιρο, με πυρπολήσεις λεωφορείων και ένα πυκνό νέφος καπνού να καλύπτει την περιοχή, γεγονός που καταδείκνυε πόσο επικίνδυνες έχουν καταστεί για την πόλη και την εθνική ασφάλεια αυτές οι παραστρατιωτικές ομάδες.
Ο πρόεδρος Luis Inacio Lula da Silva ανακοίνωσε στις αρχές Νοεμβρίου ότι θα αναπτυχθούν 3.700 στρατιώτες σε λιμάνια και αεροδρόμια για να αντιμετωπιστεί αυτή η «πολύ σοβαρή» βία που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης