Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέπλο μυστικότητας, στον 5ο χρόνο με covid - Ένας αβυσσαλέος βιοπόλεμος - Η Κίνα απορρίπτει ξανά την αμερόληπτη έρευνα

Πέπλο μυστικότητας, στον 5ο χρόνο με covid - Ένας αβυσσαλέος βιοπόλεμος - Η Κίνα απορρίπτει ξανά την αμερόληπτη έρευνα
Τα ερωτήματα γύρω από τη γένεση του ιού εξακολουθούν να είναι μεγάλα, καλυμμένα με ένα πέπλο μυστικότητας, αβεβαιότητας και γεωπολιτικής πολυπλοκότητας
Ο κόσμος έχει εισέλθει πια στον πέμπτο χρόνο από την έξαρση του COVID-19 στην Κίνα στα τέλη του 2019, η οποία χαρακτηρίστηκε ως βιοπόλεμος από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, μετά και την άρνηση της Κίνας, η οποία επιμένει να απορρίπτει αμερόληπτες έρευνες που θα ρίξουν επιτέλους φως στο σκοτάδι για την πηγή προέλευσης του ιού.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που διεξάγουν μια παγκόσμια επιστημονική μελέτη για να ξεδιαλύνουν την προέλευση του ιού SARS-CoV-2 εξακολουθούν να ψαχουλεύουν στο σκοτάδι.
Ειδικότερα, τοποθετούν την αιτία της καθυστέρησης της έρευνας του ΠΟΥ στην πλευρά της Κίνας, καθώς το Πεκίνο είναι απρόθυμο να παράσχει στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων πρόσβαση στα ακατέργαστα δεδομένα και στα ερευνητικά εργαστήριά του που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον παγκόσμιο οργανισμό να καταλήξει σε οποιαδήποτε οριστική απόφαση για την ακριβή αιτία της πανδημίας που βύθισε στο χάος τον πλανήτη.
Ενώ το παγκόσμιο τοπίο μπορεί να έχει μεταμορφωθεί λόγω της πανδημίας, τα ερωτήματα γύρω από τη γένεση του ιού εξακολουθούν να είναι μεγάλα, καλυμμένα με ένα πέπλο μυστικότητας, αβεβαιότητας και γεωπολιτικής πολυπλοκότητας.
Όσο το Πεκίνο συνεχίζει να εμποδίζει αυτή τη διαδικασία πρόσβασης στα απαιτούμενα δεδομένα, τροφοδοτεί πολλαπλές θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την προέλευση του COVID-19, ιδίως εκείνες που θεωρούν την Κίνα άμεσα υπεύθυνη για το ξέσπασμα, ιδιαίτερα εκείνη που υποδείκνυε τη διαρροή από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan.

Η συνεχής άρνηση της Κίνας

Η Κίνα έχει περιορίσει την ανταλλαγή πληροφοριών και την πρόσβαση σε δεδομένα από την αρχή της πανδημίας. Τα μέσα Δεκεμβρίου 2019 σηματοδότησε την εμφάνιση του κορωνοϊού στη Γουχάν, με αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων που αναφέρθηκαν από την επαρχία.
Η λογοκρισία στις πληροφορίες, τα περιορισμένα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας και η εκροή ανθρώπων από το Γουχάν σε άλλες πόλεις της Κίνας, ιδιαίτερα ξένων, οδήγησαν στη γρήγορη χιονοστιβάδα της επιδημίας, σε μια παγκόσμια κρίση υγείας πρωτόγνωρων διαστάσεων στην πρόσφατη ιστορία.
Κατά συνέπεια, αυτές οι ελλιπείς πληροφορίες από την Κίνα καθυστέρησαν τη λήψη αποφάσεων από τον ΠΟΥ, ο οποίος αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης τον Ιανουάριο του 2020 χαρακτηρίζοντάς την ως έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο.
Ωστόσο, η επιδημία είχε ταξιδέψει γρήγορα και ευρέως μέχρι τότε, από την Κίνα σε κάθε περιοχή και υποπεριοχή. Όχι μόνο κατέστρεψε τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλες τις χώρες, αφήνοντας πάνω από επτά εκατομμύρια ανθρώπους νεκρούς τους επόμενους μήνες, αλλά προκάλεσε επίσης οικονομική αναταραχή από την οποία ο κόσμος εξακολουθεί να ανακάμπτει τέσσερα χρόνια αργότερα.
Από την αρχή, οι Κινέζοι ερευνητές διέδωσαν τη θεωρία της διάχυσης των ζωονοσογόνων, υποστηρίζοντας ότι ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους. Αυτό δικαιολογήθηκε από το γεγονός ότι πολλοί από τους πρώτους ασθενείς αναγνωρίστηκαν ως εργαζόμενοι στην αγορά θαλασσινών Huanan στη Γουχάν, χαρακτηρίζοντάς την ως το επίκεντρο της επιδημίας.
Κινέζοι επιστήμονες αναγνώρισαν τις νυχτερίδες και τους παγκολίνους ως τους κύριους πρωταγωνιστές, υπεύθυνους για τον COVID-19, έναν ισχυρισμό, ωστόσο, που διαψεύδεται από τους περισσότερους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. 
Για παράδειγμα, σε μια έκθεση του κορυφαίου διεθνούς επιστημονικού εκδότη 
Nature με βάση τη Σαγκάη, ο David Cyranoski ισχυρίστηκε ότι σε αντίθεση με τους κινεζικούς ισχυρισμούς, «οι επιστήμονες έχουν τώρα εξετάσει αυτά τα δεδομένα, μαζί με τρεις άλλες μελέτες γονιδιώματος του κορωνοϊού παγκορίνου που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, και λένε ότι αν και το ζώο είναι ακόμαυπό διερεύνηση, το μυστήριο απέχει πολύ από το να λυθεί».
Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν έκτοτε καλυφθεί σε διαμάχες λόγω έλλειψης αξιόπιστων πληροφοριών από την κινεζική πλευρά, ειδικά που δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στα ακατέργαστα δεδομένα που διατηρεί σχετικά με την προέλευση της επιδημίας από το Wuhan στην επιτροπή που έχει συσταθεί από τον ΠΟΥ.
Είναι ενδιαφέρον ότι ένας Κινέζος ιολόγος που έγινε πληροφοριοδότης και εξορίστηκε στις ΗΠΑ, ο Δρ. Λι-Μενγκ Γιαν, είχε ισχυριστεί ότι ο κορωνοϊός προήλθε από «ένα εργαστήριο που ελέγχεται από την κυβέρνηση στη Γουχάν» και ότι η κινεζική κυβέρνηση απέκρυψε τα αρχικά στοιχεία της επιδημίας. .
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, η οποία είναι το όργανο λήψης αποφάσεων του ΠΟΥ, ενέκρινε το ψήφισμα WHA73.1 τον Μάιο του 2020, ζητώντας τον εντοπισμό της «ζωονοσογόνου πηγής του ιού».
Κατόπιν αυτού, ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας σχημάτισε μια 34μελή διεπιστημονική επιτροπή, αποτελούμενη από 17 Κινέζους και 17 διεθνείς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κίνα μεταξύ 14 Ιανουαρίου και 10 Φεβρουαρίου 2021.

Η ένοχη μετεγκατάσταση του εργαστηρίου...

Σχετικά, σχετικά με την πιθανή εργαστηριακή προέλευση του κορωνοϊού, η έκθεση του ΠΟΥ τόνισε τη μετεγκατάσταση του εργαστηρίου CDC της Γουχάν κοντά στην αγορά Χουανάν στις 02 Δεκεμβρίου 2019, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις «μπορεί να διαταράξουν τις λειτουργίες οποιουδήποτε εργαστηρίου».
Το χρονοδιάγραμμα αποκτά σημασία δεδομένου ότι τα κρούσματα ασθένειας, τα οποία τελικά έγιναν γνωστά ως COVID-19, εμφανίστηκαν εντός δύο εβδομάδων από αυτήν τη μετεγκατάσταση του εργαστηρίου κοντά στην αγορά τροφίμων.
Υπό το φως αυτών των παρατηρήσεων από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, ο τότε Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, υποστήριξε ότι «όλες οι υποθέσεις παραμένουν στο τραπέζι. Δεν έχουμε βρει ακόμη την πηγή του ιού».
Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας ζήτησε περαιτέρω συνεργασία από το Πεκίνο για να αναλάβει μια δεύτερη ερευνητική φάση, αναζητώντας ρητά πρόσβαση σε ακατέργαστα δεδομένα μέσω της απρόσκοπτης πρόσβασης σε επιστημονικά εργαστήρια και «αγορές στην πόλη Wuhan», κάτι που απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την κινεζική κυβέρνηση.
Υπό το πρίσμα της άρνησης συνεργασίας από την Κίνα, μια έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ αποκτά σημασία που επιβεβαίωσε έναν από τους πιο έντονους ισχυρισμούς ότι το ξέσπασμα του κορωνοϊού προήλθε από διαρροή εργαστηρίου στη Γουχάν της Κίνας, όπως αποκάλυψαν οι New York Times τον Φεβρουάριο του  2023.
«Νέες πληροφορίες ώθησαν το Υπουργείο Ενέργειας να συμπεράνει ότι μια τυχαία διαρροή εργαστηρίου στην Κίνα πιθανότατα προκάλεσε την πανδημία του κορωνοϊού», ανέφερε η έκθεση. Προστίθεται ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) κατέληξε στο συμπέρασμα «ότι ο ιός πρωτοεμφανίστηκε τυχαία από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, ένα κινεζικό εργαστήριο που εργάζονταν πάνω σε κορωνοϊούς».
Αυτές οι διαβαθμισμένες πληροφορίες αποκτούν σημασία δεδομένου ότι το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ «εποπτεύει ένα δίκτυο 17 εργαστηρίων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων περιοχών προηγμένης βιολογίας».

Υστερόγραφο...

Καθώς ο κόσμος παλεύει με τον απόηχο της πανδημίας COVID-19 με την τακτική εμφάνιση των νέων παραλλαγών του, πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή διεθνής συναίνεση ώστε να ζητηθεί από την Κίνα να επιτρέψει μια απρόσκοπτη και αμερόληπτη έρευνα για τη γένεση του ιού που προκάλεσε οικονομική και κοινωνική καταστροφή σε όλες τις χώρες.
Αυτό είναι σημαντικό για να διασφαλιστεί ώστε οι χώρες και η διεθνής κοινότητα να παραμείνουν πλήρως προετοιμασμένες για την καταπολέμηση οποιασδήποτε άλλης πανδημίας παγκοσμίως, είτε πρόκειται για τυχαίο ξέσπασμα είτε για εσκεμμένο βιοπόλεμο που εξαπολύεται στους ανυποψίαστους ανθρώπους του κόσμου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης