Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χριστουγεννιάτικη σφαγή στη Γάζα – Η πιο θανατηφόρα νύχτα 11 εβδομάδων πολέμου – Μεγάλες απώλειες IDF

Χριστουγεννιάτικη σφαγή στη Γάζα – Η πιο θανατηφόρα νύχτα 11 εβδομάδων πολέμου – Μεγάλες απώλειες IDF
Netanyahu: Βαρύ το τίμημα, αλλά πολεμάμε τέρατα
(upd4) Στους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς της Γάζας στις 11 εβδομάδες του πολέμου προχώρησαν παραμονή Χριστουγέννων οι Ισραηλινοί, οι οποίοι έπληξαν κυρίως το κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για την πιο θανατηφόρα νύχτα του πολέμου που έχει εισέλθει πλέον στην 80η ημέρα του με τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν για τον κίνδυνο λιμού σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα.
Οι μάχες είναι σφοδρότατες με τους Ισραηλινούς να ανακοινώνουν τουλάχιστον 15 νεκρούς στρατιώτες μέσα σε ένα διήμερο, απολογισμός που είναι ο βαρύτερος από τις αρχές Νοεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι προσπάθειες για μια διαπραγματευτική λύση, αν και η Hamas διαμηνύει πως δεν πρόκειται να εμπλακεί σε καμία συζήτηση εάν πρώτα δεν σταματήσει κάθε πολεμική επιχείρηση το Ισραήλ.

100 νεκροί παραμονή Χριστουγέννων

Οι Ισραηλινοί συνέχισαν με αμείωτη ένταση τους βομβαρδισμούς τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων.
Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, η Hamas ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στη Khan Yunis στη νότια Γάζα ενώ στο κεντρικό τμήμα εξαπολύθηκαν τουλάχιστον 50 αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί.
Οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για την πιο θανατηφόρα νύχτα από την έναρξη του πολέμου.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως τουλάχιστον 78 άνθρωποι σκοτώθηκαν από χερσαίους και αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην al-Bureij στην κεντρική Γάζα.
Συνεπώς παραμονή Χριστουγέννων, οι Ισραηλινοί σκότωσαν πάνω από 100 Παλαιστίνιους αμάχους.

Παρέμβαση Πάπα Φραγκίσκου: Τρομακτικός ο αριθμός των αθώων θυμάτων

Στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του προς τους καθολικούς πιστούς ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε, κυρίως, στη Μέση Ανατολή και στην ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.
«Αγκαλιάζω τον πληθυσμό του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και, ιδίως, των χριστιανικών κοινοτήτων της Γάζας και των Αγίων Τόπων» τόνισε ο Πάπας, ο οποίος ζήτησε την απελευθέρωση όσων κρατούνται ακόμη σε ομηρία αλλά και να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις «με τον τρομακτικό αριθμό αθώων θυμάτων που προκαλούν» και να επιτραπεί άμεσα η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Φραγκίσκος τάχθηκε ανοικτά, παράλληλα, υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου, ο οποίος να μπορέσει να οδηγήσει σε επίλυση του Παλαιστινιακού, με ουσιαστική πολιτική βούληση και με την στήριξη της διεθνούς κοινότητας.
7_61.jpg
Ανελέητοι βομβαρδισμοί

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι οι Ισραηλινοί βομβάρδιζαν ακόμα και κεντρικούς δρόμους προκειμένου να παρεμποδίσουν τα ασθενοφόρα να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία.
Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης και στη βόρεια Γάζα.
3_136.jpg
Στους 158 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες

Αλλά και ο IDF ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια των σφοδρότατων μαχών που μαίνονται στην κεντρική και νότια Γάζα, οι απώλειες στο στράτευμα αυξάνονται.
Συγκεκριμένα, ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο 15 στρατιωτών του μέσα σε τρεις ημέρες, με τους νεκρούς να ανέρχονται επισήμως στους 158 από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στις 20 Οκτωβρίου.

Netanyahu: Βαρύ τίμημα, αλλά πολεμάμε τέρατα

«Πληρώνουμε πολύ βαρύ τίμημα στον πόλεμο, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να μαχόμαστε.
Είμαστε αντιμέτωποι με τέρατα.
Αυτή είναι μάχη όχι μόνο του Ισραήλ εναντίον αυτών των βαρβάρων, αλλά επίσης μάχη του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας» ανέφερε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.

Στους 20.424 οι νεκροί

Πάντως ο πόλεμος μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει – βάσει των επίσημων στοιχείων – τη ζωή σε 20.424 ανθρώπους, ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον 7.000 είναι θαμμένοι στα ερείπια.
Περίπου 54.000 είναι οι τραυματίες, οι οποίοι πλέον αναγκάζονται να περιθάλπονται στα μόλις 9 από τα συνολικά 30 νοσοκομεία που έχουν απομείνει και λειτουργούν.
5_64.jpg
Κανείς εορτασμός

Λόγω του πολέμου, έχουν ακυρωθεί όλοι οι εορτασμοί των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ κατόπιν σχετικής απόφασης των τοπικών αρχών.
Μπροστά στη βασιλική της Γεννήσεως, δεν στήθηκε φάτνη φέτος.
«Η καρδιά μας απόψε βρίσκεται στη Βηθλεέμ», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων στη Ρώμη, στηλιτεύοντας την «αποτυχημένη λογική του πολέμου».

Κίνδυνος λιμού

Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για τον κίνδυνο όλος ο πληθυσμός της Παλαιστίνης να υποστεί οξεία διατροφική ανασφάλεια και να βρεθεί αντιμέτωπος με λιμό.
«Ο αποδεκατισμός του συστήματος υγείας της Γάζας είναι τραγωδία», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για καταστροφικές συνθήκες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για «άμεση» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα» στον πληθυσμό, δεν έχει καταγραφεί ως αυτό το στάδιο κάποια αξιόλογη αύξηση.
Αποστολή του ΠΟΥ μετέβη σε νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας, επιτρέποντας μεταξύ άλλων την παράδοση περισσότερων από 19.000 λίτρων πετρελαίου στο νοσοκομείο al Shifa, το μεγαλύτερο στον παλαιστινιακό θύλακα, το οποίο έθεσε υπό πολιορκία ο ισραηλινός στρατός τον Νοέμβριο.
Αυτό που τα μέλη της αποστολής της 23ης Δεκεμβρίου διαπίστωσαν, «είναι μια ολοένα και αυξανόμενη απόγνωση εξαιτίας της πείνας».
Σε αυτό το πλαίσιο ο ΠΟΥ τάσσεται υπέρ «μιας άμεσης αύξησης της (αποστολής) τροφίμων και νερού προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η σταθερότητα του πληθυσμού», επισημαίνοντας πως απελπισμένοι άνθρωποι αρπάζουν την επισιτιστική βοήθεια που μεταφέρουν φορτηγά προς τα νοσοκομεία.
6_69.jpg
Διαπραγματευτικές προσπάθειες

Από την πλευρά τους, Αίγυπτος και Κατάρ, προσπαθούν να επιτύχουν συμβιβασμό που θα επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας, την απελευθέρωση ομήρων και την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.
Μέχρι στιγμής πάντως, οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν καταγράψει καμία αξιόλογη πρόοδο καθώς η Hamas διαμηνύει πως το Ισραήλ θα πρέπει πρώτα να σταματήσει κάθε στρατιωτική επιχείρηση.
Η ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι και, σε αντάλλαγμα, 240 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης