Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν, Κολομβία και Αλβανία είχαν τις κορυφαίες αποδόσεις του 2023 στα νομίσματα τους - Ποιοι ήταν οι χαμένοι

Αφγανιστάν, Κολομβία και Αλβανία είχαν τις κορυφαίες αποδόσεις του 2023 στα νομίσματα τους - Ποιοι ήταν οι χαμένοι
Μπορεί οι μεγάλες δυνάμεις, ειδικά το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ να είδαν τα νομίσματα τους να υπεραποδίδουν φέτος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλες, μικρότερες, χώρες δεν είχαν καλές αποδόσεις.
Οι "ταξιδιώτες" δύκολο να μην κατάλαβαν ότι το 2023 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τη βρετανική λίρα.
Από τα σημαντικότερα νομίσματα του κόσμου, η στερλίνα είχε κορυφαία απόδοση.
Κάθε 100 £ που βγήκαν στο εξωτερικό θα αγόραζαν σχεδόν 121 $ στην αρχή του έτους, αλλά αγοράζουν λίγο περισσότερα από 125 $ τώρα.
Δεν είναι κακή απόδοση όταν το δολάριο έχει αποκτήσει αξία έναντι των περισσότερων παγκόσμιων νομισμάτων φέτος.
Για τους Βρετανούς ταξιδιώτες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η συναλλαγματική ισοτιμία έχει βελτιωθεί από σχεδόν 113 € σε 116 € και αλλάζει.
Στα νομίσματα της G10 φέτος, μόνο το ελβετικό φράγκο είχε καλύτερη απόδοση.
Η ισχύς της λίρας έχει συνέπειες πέρα από τα απλά ταξίδια – βοηθάει στην απομάκρυνση του πληθωρισμού μειώνοντας το κόστος της στερλίνας των αγαθών και των υπηρεσιών που αγοράζονται από το εξωτερικό.
Η σχετικά ανθεκτική οικονομία της Βρετανίας έχει βοηθήσει, ιδιαίτερα σε σύγκριση με την ευρωζώνη όπου η Γερμανία είναι βυθισμένη σε έναν φαινομενικά ατελείωτο κύκλο ύφεσης και στασιμότητας.
Τα υψηλότερα επιτόκια ωθούν τα νομίσματα προς τα πάνω, σύροντας περισσότερα διεθνή μετρητά στη χώρα, με τους επενδυτές να προσελκύονται από υψηλότερες αποδόσεις.
Η Τράπεζα της Αγγλίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Federal Reserve αύξησαν το κόστος δανεισμού περισσότερο φέτος από ό,τι ανέμεναν οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην αυγή του 2023.
Ωστόσο, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι ένα σχετικό παιχνίδι και τον περασμένο χρόνο, η Τράπεζα της Αγγλίας υπερέβη τις προσδοκίες για τα επιτόκια περισσότερο από τις άλλες κεντρικές τράπεζες και αναμένεται τώρα να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Στο άλλο άκρο του φάσματος, το ιαπωνικό γεν και η κορόνα Νορβηγίας συναγωνίστηκαν για να είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι στο νομισματικό πρωτάθλημα G10, χάνοντας και οι δύο περίπου 10% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας έχει διατηρήσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος.
Η νορβηγική κυβέρνηση πουλά κορώνες για να αγοράσει ξένο νόμισμα, ενώ η πτώση των τιμών της ενέργειας από τον περασμένο χειμώνα έπληξε τις εξαγωγές.
Σε άλλα μέρη του κόσμου, πολύ πιο δραματικές πτώσεις και εκρήξεις έχουν σαρώσει τις αγορές συναλλάγματος.

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι νικητές και χαμένοι των τελευταίων 12 μηνών:

Νικητές

Αφγανιστάν

Η ιστορία των συναλλαγματικών ισοτιμιών του Αφγανιστάν χαρακτηρίζεται από αξιοσημείωτη ανάκαμψη τον περασμένο χρόνο, οδηγώντας το Afgani στο υψηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2018.
Η φετινή άνοδος άνω του 28% ήρθε δύο χρόνια μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021.
Αυτό οδήγησε το νόμισμα να πέσει στο ναδίρ στις αρχές του 2022, καθώς η Καμπούλ αποκόπηκε από τα διεθνή κεφάλαια.
Αλλά το Afgani έχει ανακτήσει κάτι παραπάνω από αυτές τις απώλειες.
Η ανάκαμψη είναι μεγαλύτερη από ό,τι μπορεί να ειπωθεί για την ευρύτερη οικονομία – το ΑΕΠ κατέρρευσε κατά 25% μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν και η Παγκόσμια Τράπεζα δεν αναμένει ανάπτυξη φέτος.
Το νόμισμα έχει ανακάμψει εν μέρει επειδή επανήλθαν ορισμένες ροές βοήθειας.
Οι αρχές έχουν επίσης απαγορεύσει τη χρήση ξένων νομισμάτων, ενισχύοντας την τοπική ζήτηση για το Afgani.


Πέσο Κολομβίας

Τα υψηλά επιτόκια αποτελούν βασικό παράγοντα πίσω από την άνοδο του πέσο σχεδόν κατά 22% φέτος, καθώς οι διεθνείς επενδυτές τοποθετούν τα μετρητά τους σε μια χώρα όπου το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας είναι 13,25%.
Η Goldman Sachs αναμένει ότι το νόμισμα θα έχει ισχυρές επιδόσεις και το 2024, καθώς η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να πολεμήσει τον πληθωρισμό ακόμη και αν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη.
Η πτώση των εισαγωγών σε συνδυασμό με μια ισχυρότερη τουριστική βιομηχανία βοήθησαν επίσης στη στήριξη του νομίσματος περιορίζοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις συνέχισαν να ρέουν.

Αλβανικό λεκ

Το έθνος της Αδριατικής μπορεί να έχει κακή φήμη, αλλά το νόμισμά του, το λεκ, συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρότερων επιδόσεων στον κόσμο, σημειώνοντας άνοδο 13% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ φέτος.
Η Αλβανία έχει κερδίσει επαίνους από το ΔΝΤ, καθώς και από εμπόρους νομισμάτων.
Η τελευταία ανασκόπηση του διεθνούς εποπτικού οργανισμού επευφημούσε τη χώρα ως «μία με τις ισχυρότερες επιδόσεις στην περιοχή» με «ισχυρή ανάκαμψη στον τουρισμό» και ανάπτυξη που ξεπερνά τις προβλέψεις.
Η επανάταξη των δημόσιων οικονομικών και ο έλεγχος του πληθωρισμού βοήθησε επίσης, είπε το ΔΝΤ, καθώς προέβλεψε «εύρωστη» οικονομική ανάπτυξη 3,6% για το 2023 και 3,3% για το 2024.

Ηττημένοι

kwanza της Αγκόλα

Η πετρελαιοπαραγωγός Αγκόλα επλήγη σκληρά τόσο από την πτώση των παγκόσμιων τιμών φέτος όσο και από τα προβλήματα παραγωγής της.
Ως αποτέλεσμα, το νόμισμά της μειώθηκε κατά περισσότερο από 39% έναντι του δολαρίου.
Οι πωλήσεις μαύρου χρυσού αποτελούν βασική πηγή ξένου νομίσματος στη χώρα και η κυβέρνηση της Αγκόλας έδωσε προτεραιότητα στη χρήση των σπάνιων κεφαλαίων της για την αποπληρωμή των ξένων χρεών αντί για τη διατήρηση του νομίσματος.

Νιγηριανή naira

Μια υποτίμηση του νομίσματος τον Ιούνιο οδήγησε τον πληθωρισμό να εκτιναχθεί σε περισσότερο από 25% στη Νιγηρία, αλλά η πτώση των επίσημων επιτοκίων δεν ήταν το τέλος της πτώσης του naira φέτος.
Όσοι αλλάζουν χρήματα διαπιστώνουν ότι, στην πράξη, το naira αγοράζει λιγότερα δολάρια από αυτά που υποδεικνύεται από την επίσημη ισοτιμία.
Το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν 44% έναντι του δολαρίου φέτος.
Η ελπίδα είναι ότι η χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία θα επιτρέψει τη βελτίωση των επενδύσεων και του εμπορίου.
Αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι η κατάργηση των επιδοτήσεων βενζίνης και η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου θα συμβάλει στη βελτίωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Πέσο Αργεντινή

Η Αργεντινή, θύμα της πολυετούς κρίσης, δεν έλειψε και φέτος από τη λίστα.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, το πέσο είχε χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας του.
Στη συνέχεια, ο Javier Milei, ο νέος Πρόεδρος, ανακοίνωσε μια περαιτέρω υποτίμηση κατά 54% - ανεβάζοντας τη συνολική απώλεια σε περισσότερα από τα τρία τέταρτα.
Η υποτίμηση είναι μέρος ενός προγράμματος θεραπείας σοκ που ο νέος Πρόεδρος ελπίζει ότι θα επαναφέρει την πληγείσα οικονομία σε μια βιώσιμη τροχιά.
Ο πληθωρισμός ξεπερνά το 140%, αλλά η υποτίμηση θα τον οδηγήσει, τουλάχιστον αρχικά, υψηλότερα καθώς αυξάνεται το κόστος των εισαγωγών.
Ίσως η πιο ριζοσπαστική υπόσχεση του Milei είναι να καταργήσει εντελώς το πέσο.
Αντί γι' αυτό, πρότεινε την υιοθέτηση του δολαρίου για να προσπαθήσει να φέρει κάποια σταθερότητα στο έθνος που τόσο χρειάζεται.

Λιβανέζικη λίρα

Στο κάτω μέρος της λίστας της νομισματικής ντροπής βρίσκεται ο Λίβανος, μια οικονομία που βρίσκεται στα χέρια μιας φαινομενικά ατελείωτης τραγωδίας.
Η κυβέρνηση του Λιβάνου παραμένει σε χρεοκοπία, αφού δεν κατάφερε να πληρώσει διεθνές χρέος για πρώτη φορά στην ιστορία της τον Μάρτιο του 2020.
Η χώρα είναι χωρίς πρόεδρο για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ η ισχυρή πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν έχει συμμετάσχει στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, εκτοξεύοντας πυραύλους πάνω από τα νότια σύνορα του Λιβάνου.
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, υποτίμησε την επίσημη ισοτιμία της κατά 90%.
Το νόμισμα μετά βίας κινήθηκε έκτοτε – εξακολουθεί να είναι μειωμένο κατά 89,9% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στο σύνολο του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης