Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολική δίνη απειλεί τις ΗΠΑ - Έρχεται ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας, επί δύο εβδομάδες στο απόλυτο ψύχος οι μισές Πολιτείες

Πολική δίνη απειλεί τις ΗΠΑ - Έρχεται ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας, επί δύο εβδομάδες στο απόλυτο ψύχος οι μισές Πολιτείες
Oι πιθανότητες ενός κρύου κύματος στην Ανατολική Ακτή που θα εξελιχθεί με μεγάλες χιονοπτώσεις θα ενισχυθούν εάν συμβεί μια ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας τον Ιανουάριο
Για την αυξανόμενη απειλή της λεγόμενης ξαφνικής στρατοσφαιρικής υπερθέρμανσης (SSW) πάνω από την Αρκτική, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικό ψύχος σε όλο το ανατολικό μισό των ΗΠΑ το νέο έτος, προειδοποιούν οι μετεωροόγοι.
"Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις μιας ξαφνικής υπερθέρμανσης της στρατόσφαιρας", δήλωσε ο μετεωρολόγος της BAM Weather (BAMWX), Judah Cohen, ο οποίος μελετά την πολική δίνη.
Ένα συμβάν SSW διαρκεί "περίπου δύο εβδομάδες και οφείλεται στην ξαφνική στρατοσφαιρικής υπερθέρμανση", πρόσθεσε.
Ο Cohen αναμένει ότι ο κρύος αέρας θα φέρει υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες το νέο έτος, αν και οι ιδιαιτερότητες του συμβάντος παραμένουν αβέβαιες.

Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις

Το Yale Climate Connections έγραψε σε πρόσφατο σημείωμα, ότι «οι πιθανότητες ενός κρύου κύματος στην Ανατολική Ακτή που θα εξελιχθεί με μεγάλες χιονοπτώσεις θα ενισχυθούν εάν συμβεί μια ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας τον Ιανουάριο».
"Οι ξαφνικές στρατοσφαιρικές θερμοκρασίες περιλαμβάνουν μια ταχεία και δραματική αύξηση της θερμοκρασίας - έως και 80 βαθμούς Φαρενάιτ - εντός της πολικής στρατόσφαιρας, μαζί με μια διαταραχή στην πολική δίνη της στρατόσφαιρας.
Αυτή η διαταραχή συνήθως είτε διαλύει τη δίνη είτε την ωθεί προς τα νότια, μαζί με αέριες μάζες της Αρκτικής», αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας του Yale.
Και είναι η διάσπαση της πολικής δίνης που μεταφέρει την έκρηξη του αρκτικού αέρα στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης