Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτόκλητοι σωτήρες οι Βρετανοί, στέλνουν «περιπολικό» στη Γουιάνα για να «σώσουν» τα... πετρέλαια της από την ισχυρή Βενεουέλα

Αυτόκλητοι σωτήρες οι Βρετανοί, στέλνουν «περιπολικό» στη Γουιάνα για να «σώσουν» τα... πετρέλαια της από την ισχυρή Βενεουέλα
Η Γουιάνα είναι μέλος της Κοινοπολιτείας και το μόνο αγγλόφωνο έθνος στη Νότια Αμερική
Σχετικά Άρθρα
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει ένα ναυτικό περιπολικό στα ανοιχτά της Γουιάνας σε ένδειξη υποστήριξης προς την πρώην βρετανική αποικία καθώς αντιμετωπίζει εχθρικές εδαφικές διαθέσεις από την ισχυρότερη γειτονική Βενεζουέλα.
Η ανάπτυξη ακολουθεί τις κινήσεις του Nicolás Maduro, του επαναστάτη σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας, να διεκδικήσει την τεράστια, πλούσια σε ορυκτά περιοχή Essequibo, η οποία συνορεύει με τη χώρα του, αλλά αποτελεί μέρος της Γουιάνας για περισσότερο από έναν αιώνα.
Η απόφαση της Βρετανίας να στείλει το HMS Trent αργότερα αυτόν τον μήνα είναι μια σημαντική ένδειξη υποστήριξης προς την κυβέρνηση στην πρωτεύουσα της Γουιάνας, Τζορτζτάουν.
Έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Λόρδος David Cameron, υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «συνεχίσει να εργάζεται με εταίρους στην περιοχή για να διασφαλίσει ότι θα τηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Γουιάνας και να αποτραπεί η κλιμάκωση».
Ο David Rutley, υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, επισκέφτηκε τη Γουιάνα την περασμένη εβδομάδα για να συναντήσει τον Πρόεδρο Irfaan Ali και να τονίσει την «αδιαμφισβήτητη υποστήριξη» της βρετανικής κυβέρνησης για την εδαφική ακεραιότητα της Γουιάνας μετά τη διεκδίκηση της Βενεζουέλας.

Η θέση της Βενεζουέλας

Ο Yván Gil, υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, απάντησε με οργή στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X σε αυτήν την επίσκεψη, λέγοντας: «Η πρώην αυτοκρατορία εισβολής και υποδούλωσης, η οποία κατέλαβε παράνομα την επικράτεια του Essequibo και ενήργησε με επιδέξιο και ύπουλο τρόπο ενάντια στα συμφέροντα της Βενεζουέλας, επιμένει να παρέμβει σε μια εδαφική διαμάχη που οι ίδιοι δημιούργησαν.
«Αυτή η διαμάχη θα επιλυθεί απευθείας μεταξύ των μερών». . . Θα σταματήσουμε τη νέα καταστροφή που επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή».
Ο Maduro διεξήγαγε δημοψήφισμα μεταξύ των Βενεζουελανών νωρίτερα αυτό το μήνα, στο οποίο το Καράκας ισχυρίστηκε ότι περισσότερο από το 95% υποστήριξε προτάσεις, συμπεριλαμβανομένου ότι το Εσεκίμπο, που αποτελεί τα δύο τρίτα της Γουιάνας, πρέπει να γίνει κράτος της Βενεζουέλας.
Στη συνέχεια, το Καράκας εξουσιοδότησε κρατικές εταιρείες της Βενεζουέλας να χορηγήσουν άδειες για εξερεύνηση και εκμετάλλευση στο Εσεκίμπο και διέταξε νέους επίσημους χάρτες συμπεριλαμβανομένου του εδάφους, αν και οι πρόεδροι και των δύο χωρών συμφώνησαν σε μια συνάντηση στις 15 Δεκεμβρίου να μην χρησιμοποιήσουν βία στη διαμάχη.

Το «περιπολικό»

Το HMS Trent, το οποίο είναι οπλισμένο με κανόνι και πολυβόλα, έχει πλήρωμα 65 ατόμων και ένα σώμα Βασιλικών Πεζοναυτών και μπορεί να αναπτύξει ελικόπτερα Merlin.
Το σκάφος, το οποίο χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για αντιτρομοκρατικές ασκήσεις και την αντιμετώπιση της πειρατείας και του λαθρεμπορίου, εδρεύει συνήθως γύρω από τη Μεσόγειο.
Ωστόσο, στις αρχές Δεκεμβρίου αναπτύχθηκε δυτικά στα Μπαρμπάντος για να καταπολεμήσει τους εμπόρους ναρκωτικών στην Καραϊβική.
Το πλοίο θα αγκυροβολήσει στα ανοικτά των ακτών του Τζορτζτάουν και θα πραγματοποιούσε επισκέψεις, εκπαίδευση και κοινές δραστηριότητες με το ναυτικό της χώρας, δήλωσαν βρετανοί αξιωματούχοι.
Η αμυντική δύναμη της Γουιάνας, με μόνο 4.070 ενεργό προσωπικό και εφεδρείες, είναι πολύ μικρή σε σχέση με τον στρατό της Βενεζουέλας 351.000 ατόμων.
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας δήλωσε: «Η HMS Trent θα επισκεφθεί την περιφερειακή σύμμαχο και εταίρο της Κοινοπολιτείας τη Γουιάνα αργότερα αυτό το μήνα ως μέρος μιας σειράς εμπλοκών στην περιοχή κατά τη διάρκεια της αποστολής της περιπολίας στον Ατλαντικό».
Η Γουιάνα είναι μέλος της Κοινοπολιτείας και το μόνο αγγλόφωνο έθνος στη Νότια Αμερική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης