Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα βήμα πριν τη μεγάλη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή - Απειλεί με εκτέλεση Σουηδό «κατάσκοπο» το Ιράν, στο... όνομα του Θεού

Ένα βήμα πριν τη μεγάλη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή - Απειλεί με εκτέλεση Σουηδό «κατάσκοπο» το Ιράν, στο... όνομα του Θεού
Το Ιράν «σύντομα» αναμένεται να εκτελέσει Σουηδό πολίτη που κατηγορείται για κατασκοπεία
Το Ιράν πρόκειται «σύντομα» να εκτελέσει έναν διπλό Σουηδό-Ιρανό υπήκοο που κατηγορείται για κατασκοπεία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αφού ένα σουηδικό δικαστήριο επικύρωσε πριν την καταδίκη ενός πρώην Ιρανού αξιωματούχου.
Ο Ahmadreza Djalali, ένας Σουηδοϊρανός ερευνητής ιατρικής καταστροφών, συνελήφθη στο Ιράν ως ύποπτος για κατασκοπεία το 2016.
Κατηγορήθηκε το 2017 ότι είχε διαβιβάσει πληροφορίες στη Μοσάντ - τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών - για δύο άτομα που ήταν υπεύθυνοι για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα , που θα επέτρεπε τη δολοφονία τους μεταξύ 2010 και 2012.
«Ανησυχητικά νέα ότι ο Δρ Ahmadreza Djalali θα μπορούσε να εκτελεστεί σύντομα με την κατηγορία της «εχθρότητας κατά του Θεού»», έγραψε το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στο X (πρώην Twitter).

Η περίπτωση του Noury

Υπήρξαν ανησυχίες ότι η απόφαση ενός σουηδικού εφετείου να επιβεβαιώσει την καταδίκη του πρώην ιρανού σωφρονιστικού υπαλλήλου Hamid Noury αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια των Σουηδών κρατουμένων στο Ιράν.
Ο Noury κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη μαζική εκτέλεση χιλιάδων κυρίως αριστερών κρατουμένων στο Ιράν το 1988, προς το τέλος του πολέμου με το Ιράκ.
Ο 62χρονος καταδικάστηκε πέρυσι για «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και φόνο» για τον φερόμενο ρόλο του σε μια εκκαθάριση που σκότωσε τουλάχιστον 5.000 κρατούμενους.
Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι «αυξάνονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ιρανικές αρχές απειλούν να προχωρήσουν στην εκτέλεση του Ahmadreza Djalali ως αντίποινα για τα ανεκπλήρωτα αιτήματά τους να διαστρεβλώσουν την πορεία της δικαιοσύνης στη Σουηδία».
«Το σκληρό παιχνίδι με τη ζωή του Ahmadreza Djalali αμέσως μετά την επικύρωση της καταδίκης και της ισόβιας κάθειρξης του Noury από το σουηδικό εφετείο... εντείνει τις ανησυχίες ότι Ιρανοί αξιωματούχοι κρατούν όμηρο τον Ahmadreza Djalali για να υποχρεώσουν τη Σουηδία σε ανταλλαγή κρατουμένων», δήλωσε η Diana Eltahawy, αναπληρώτρια διευθυντή για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Το Ιράν έχει αρνηθεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της καταδίκης του Noury και της προγραμματισμένης εκτέλεσης οποιωνδήποτε Σουηδών κρατουμένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης